- 1 Març, 2018 -
Els peixos autòctons classificats en perill d'extinció s'han soltat a la gola fonda del paratge, lliure de depredadors i més salobrosaEls peixos autòctons classificats en perill d’extinció s’han soltat a la gola fonda del paratge, lliure de depredadors i més salobrosa
Vila-real Informació
Tècnics del Centre de Recerca PiscÃcola d’El Palmar localitzat al Parc Natural de l’Albufera de València han alliberat els primers 200 fartets (Aphanius iberus) al Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars. Els peixets autòctons s’han soltat a la gola fonda de la desembocadura, al terme d’Almassora (Castelló). Aquesta xicoteta llacuna d’aigües salobres es situa enmig mig de la gran gola ubicada al sud, al terme municipal de Borriana i la nord, pertanyent al terme d’Almassora. La gola fonda presenta unes caracterÃstiques ecològiques que la diferencien de la resta. La principal és el fet que es troba aïllada d’aportacions d’aigües superficials provinents tant del riu Millars com de la Mediterrà nia. La gola fonda es nodreix d’afloraments subterranis.
Aquesta incomunicació impedeix la presència d’altres espècies competidores capaces de depredar els fartets com són les gambúsies (Gambusia affinis). La gola fonda és la més salobrosa de les tres goles existents, una caracterÃstica important pel que fa a la supervivència dels peixos. Els fartets toleren nivells de salinitat altÃssims, un tret que impedeix la vida d’altres possibles depredadors com els amfibis. Els 200 fartets alliberats al Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars han sigut criats en captivitat. Tots els exemplars provenen d’una població localitzada a la marjal de Castelló, per tant es tracta del nucli genètic ubicat més a prop de la desembocadura.
Criaran a la primavera
Està previst que els fartets inicien el procés de cria a partir de la pròxima primavera segons els tècnics del Centre de Recerca PiscÃcola d’El Palmar pertanyent a la Conselleria d’Agricultura i Medi Ambient de la Generalitat Valenciana. El protocol d’actuació dels biòlegs estableix que han de deixar els peixos tranquils fins a la primavera del 2019. A partir d’eixe moment que els tècnics de la Conselleria de Medi Ambient tornaran a la llacuna per a comprovar la seua supervivència dels fartets i establir un nou reforçament de la població en cas de necessitat. El projecte d’alliberament dels peixos forma part d’un programa FEADER de la Unió Europea que estableix la introducció de peixos autòctons en zones protegides com a Lloc d’Interés Comunitari. L’alliberament dels fartets ha sigut possible perquè el Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars, entre altres figures de protecció, és Lloc d’Interés Comunitari (LIC) de la Xarxa Natura 2000 de la Unió Europea.
No comments so far.
Be first to leave comment below.