- 6 Novembre, 2018 -
Materials avançats, agricultura i alimentació, indústria, energia i economia circular, salut i esport seran les temàtiques protagonistesMaterials avançats, agricultura i alimentació, indústria, energia i economia circular, salut i esport seran les temàtiques protagonistes
Vila-real Informació
Del 14 al 16 de novembre el Centre de Congressos, Fires i Trobades acollirà la tercera edició de la primera fira de transferència de coneixement científic i tecnològic de la Comunitat Valenciana. Destaca, que se celebra de manera biennal, continua amb la seua aposta per la innovació i la millora de la competitivitat, aquesta vegada amb la introducció d’un nou format, les Taules de Reptes. La fira està organitzada per l’Ajuntament de Vila-real i la Càtedra d’Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real de l’UJI.
L’objectiu de les Taules de Reptes és seguir promovent la transferència de coneixement per publicar un informe en el qual s’identifiquin els temes més sensibles i que requereixen més esforç per part dels agents implicats en la innovació al nostre territori. El propòsit d’aquesta dinàmica de treball és trobar possibles solucions a través de les sinergies que es puguin generar entre empresaris, investigadors i estudiants.
En cada Taula de Reptes hi haurà un moderador que s’encarregarà de controlar el temps i els torns de paraula, un secretari, que recollirà les idees i aportacions dels participants, investigadors, empreses i entitats especialistes en la matèria. D’aquesta manera es generarà un context en el qual cadascú podrà aportar la seva perspectiva pel que fa a la temàtica tractada, també s’obrirà un torn de paraula perquè puguen participar els assistents interessats.
Els moderadors de cadascuna de les Taules de Reptes organitzades en Destaca 2018 són referents en el camp el seu camp de treball. Hi haurà un total de quatre eixos temàtics diferents: Materials avançats, agricultura i alimentació, indústria, energia i economia circular, salut i esport.
Cadascuna d’aquestes taules estarà precedida per una conferència introductòria a càrrec d’un especialista convidat que realitzarà una introducció de la temàtica aportant les seves principals recerques d’idees.
Materials avançats
Prototips i realitats: de la recerca a l’aplicació industrial
La conferència introductòria d’aquesta temàtica serà a càrrec de Joaquin Lira, professor emèrit i director del Centre d’Enginyeria de Superfícies de la Universitat Simón Bolívar de Veneçuela i president de Wear Technology. El seu treball actual se centra en els biomaterials, compta amb més de quaranta articles publicats en revistes internacionals. Tot un referent en el camp de la recerca i la posterior aplicació a la indústria.
El moderador de la Taula de Reptes de Materials avançats serà Teodor Todorov, investigador del Departament de Ciències Físiques de l’IBM Research Center en Yorktown Heights a Nova York. Ha desenvolupat la seva carrera investigant les tecnologies d’energia solar escalable i de baix cost, així com l’exploració de diferents rutes sense buit per a les pel·lícules fotovoltaiques. Actualment està expandint l’àrea de la seva recerca cap a altres materials i dispositius per a aplicacions informàtiques noves i d’energia.
Agricultura i alimentació
Desafiaments i oportunitats per a la millora de la competitivitat
Conferencia introductòria a càrrec d’Héctor Molina, impulsor del projecte El3ments, que el seu objectiu és recuperar espècies vegetals amb millores tecnològiques en benefici del medi ambient i l’entorn.
En la Taula de Reptes participarà Roger Llanes, director general d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Generalitat Valenciana.
Indústria, energia i economia circular
El camí cap al residu zero i els nous models industrials
Ángel Caballero, ex-vicepresident adjunt del CSIC i expert en transferència científica i tecnològica, serà l’encarregat de realitzar la conferència introductòria. Caballero és doctor en Ciències Químiques per la Universitat Complutense de Madrid i ha realitzat més de 50 contractes de R+D+i amb el sector privat que han donat lloc al desenvolupament de know how i patents, algunes d’elles llicenciades.
En la Taula de Reptes participarà Marcel Placidi, investigador de materials avançats per a l’energia en el Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC). Compta amb més de 75 publicacions en revistes internacionals i està involucrat en la coordinació del projecte nacional Wincost.
Salut i esport
L’activitat esportiva com a medicina preventiva
Conferència introductòria per part de David Rosa, CTO de Global Sports Innovations Center powered by Microsoft i ex-director de l’àmbit d’esport en l’Institut de Biomecànica de València (IBV). Rosa és expert en apps, wearables i big data relacionat amb l’eix temàtic d’esport i salut.
Julio Suay, catedràtic de la Universitat Jaume I (UJI) coordinador del grup de recerca de Polímer i Materials Avançats (PIMA), participarà en la taula de reptes de salut i esport.
A més de les conferències i les Taules de Reptes, cal destacar la invitació de Bulgària com a país convidat. Bulgària té una relació molt propera amb la Universitat Jaume I, molts estudiants realitzen intercanvis per ampliar els seus coneixements en els grups de recerca de l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals.
Així mateix, el CEEI de Castelló realitzarà dues activitats relacionades amb la innovació, el Fòrum de Finançament Regional, on es donaran a conèixer les línies de finançament públiques amb les quals expliquen les pimes valencianes, i la jornada de Open Innovation, on es buscaran solucions a les problemàtiques plantejades per algunes empreses capdavanteres del sector industrial del territori.