- 27 Març, 2019 -
El programa té una mostra que arranca hui, teatre amb testimonis reals, taula redona i documental i la tradicional Ruta del Memorial el 13...La programació compta amb una exposició que arranca hui, teatre amb testimonis reals, una taula redona i documental i la tradicional Ruta del Memorial el 13 d’abril
Vila-real Informació
El Memorial Democràtic de Vila-real celebra la seua sisena edició amb una completa programació que abasta pràcticament tot el mes d’abril. El regidor de Cultura, Eduardo Pérez, i la directora del projecte, Sonia Alejo, que acaba de rebre el Premi de la Crítica Valenciana per la vida inventada de Godofredo Vila, que va protagonitzar el Memorial de fa dos anys i també es va estrenar a l’Abonament recentment, han donat a conéixer les activitats organitzades en aquesta ocasió, sota el títol ‘Espais de memòria i petjades de silenci a la vila’, que recorden una etapa de la història quasi ignorada, però que també forma part de la identitat de Vila-real.
“L’objectiu és restablir el record i la dignitat d’aquelles persones que no van tindre l’ocasió d’escriure la història però que van formar part d’ella, de manera divulgativa, científica i artística”, explica Pérez, qui assenyala que el Memorial Democràtic va ser pioner a Castelló i a tota la Comunitat en una tasca que “no pretén reescriure la història, sinó donar valor a la lluita de totes les persones que durant molts anys van viure en un país, el nostre, en el qual la llibertat va estar segrestada”.
L’activitat arranca aquest 27 de març, amb l’exposició ‘Més de 10 anys de Memòria’, que estarà a la Casa de Polo fins al 28 d’abril i en la qual el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló exposa tot el treball fet des de 2004 en àmbits com la Segona República, la Guerra Civil Espanyola i el franquisme a la zona de Castelló. Els dies 2, 3 i 10 d’abril s’oferiran xarrades en els instituts perquè els més joves coneguen l’experiència dels vila-realencs en l’infern nazi, xarrades que pretenen recuperar la memòria dels vila-realencs que van passar pels camps de concentració nazi durant la Segona Guerra Mundial. Concretament, nou veïns de Vila-real que van patir l’exili van acabar a camps com el de Mauthausen, a Àustria. “Cinc alumnes viatjaran fins al camp de concentració, convidats per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) per a veure més de prop l’horror al qual es van enfrontar aquests veïns, que en la seua majoria no van sobreviure”, indica Pérez.
“Són activitats molt divulgatives que pretenen arribar a tots els públics”, assegura Alejo, qui ha anunciat que el 5 d’abril també s’oferirà una obra de teatre titulada ‘Historia de una maestra’, basada en la novel·la de Josefina Aldecoa, en el Teatre Els XIII, a les 20.00 hores. Segueixen les activitats l’11 d’abril, amb la xarrada i taula redona ‘Espais de silenci, fosses de Paterna i comarques de Castelló’, a la Casa dels Mundina. “Comptarem amb representants de la fossa de Paterna, advocats i arqueòlegs que treballen en el tema”, explica, i afig que, posteriorment, a les 20.00 hores, s’emetrà el documental guanyador dels Goya El silencio de otros, a l’Auditori Municipal.
El 12 d’abril serà el torn d’una nova obra de teatre, ‘Veus del vent’, en el Teatre Els XIII, a les 20.00 hores, que combina testimoniatges orals de dones de Xilxes amb música en directe, imatges i poesia. Un dia després arriba la Ruta del Memorial, que eixirà al carrer Major Sant Jaume i la plaça Major amb ‘Espais de memòria i petjades de silenci a ca la vila’, que comptarà amb un recorregut “molt emocional”.
“Esperem que tothom s’anime a participar en les activitats programades, totes d’accés lliure i gratuït, per a conéixer més sobre la nostra història com a poble, sobre els nostres veïns i sobre el valor de la democràcia”, conclouen.
No comments so far.
Be first to leave comment below.