- 2 Octubre, 2020 -
El programa comptarà amb els Premis Maig-Memorial Pasqual Batalla, música i commemoració dels Normes del 32Els Premis Maig-Memorial Pasqual Batalla, el Correllengua, música en valencià i la commemoració dels Normes del 32 conformen el cartell d’activitats
Vila-real Informació
La Regidoria de Normalització Lingüística ha preparat al voltant del 9 d’Octubre una programació especial, que s’emmarca també en la commemoració del 25é aniversari de la Regidoria. Les activitats arranquen aquest dissabte, amb el lliurament dels XXIII Premis Maig: Memorial Pasqual Batalla de narrativa breu i la celebració del 88é aniversari dels Normes del 32.
“Els mesos d’octubre i novembre són fites importants per a recordar la importància de la
normalització del valencià i reivindicar la seua recuperació: el 9 d’Octubre, data en què celebrem simbòlicament el naixement del poble valencià; o la signatura de les Normes de Castelló en 1932, transcendentals per a la unificació de l’ortografia valenciana”, recorda la regidora de l’àrea, Noelia Samblás. Atesa aquesta circumstància, s’ha englobat en una única programació especial diversos actes, que recuperen també algunes de les activitats posposades amb motiu del confinament, com els Premis Maig o la presentació de la revista Font. El Correllengua que Acció Cultural organitza des de fa més de 25 anys al voltant de la festivitat del 9 d’Octubre, música i humor en valencià conformen el cartell d’activitats.
La programació arranca aquest mateix dissabte a la plaça Major, amb la Mostra de Cultura Popular del Grup de Dolçainers i Tabaleters El Trull i la Colla Gegantera (11.30 h), que precediran al lliurament dels XXIII Premis Maig-Memorial Pasqual Batalla, en col·laboració amb l’associació cultural El Guitarró. El certamen, al qual s’han presentat 56 relats originals en valencià, és un dels millor dotats en el seu format, amb 900 euros en premis per al relat guanyador i un finalista. Tancarà la jornada la commemoració de les Normes del 32, a càrrec de Castelló per la Llengua, amb l’actuació del grup Vienna.
Els actes continuen el 8 d’octubre (12.00 h), amb la presentació del número 22 de la revista ‘Font’, la publicació editada per Normalització Lingüística que recopila treballs de recerca sobre temes d’interés al voltant de personatges, història o patrimoni de Vila-real. A les 19.00 hores d’eixe mateix dia se celebrarà, a la plaça de la Vila, el Correllengua cívic, que prescindeix enguany de la tradicional cercavila en prevenció de la COVID-19 i per a evitar aglomeracions. Sí que hi haurà lectura del manifest, a càrrec de l’ex president de la Junta de Festes, José Pascual Colás. El Correllengua escolar se substitueix també per l’enviament de material didàctic a les escoles.
El festival Vila-real Renaix se suma també a la commemoració del 9 d’Octubre amb tres actuacions: Pleasent Dreams, el dijous 8 com a tancament als actes del Correllengua; Agus Gamino, el dia 9 al parc de la Maiorasga (18.00 h) i Toni de l’Hostal, el dissabte 10 d’octubre (17.00 hores), a la plaça del Mercat. “Amb aquestes activitats, volem donar visibilitat a la defensa del valencià i sumar-nos també a la reactivació i la dinamització de la ciutat, després de mesos molt durs de confinament i desescalada. Una programació especial al voltant dels nostres senyals d’identitat i la nostra llengua, seguint tots els plans i protocols de seguretat per la COVID-19, a la qual convidem a tota la ciutadania a participar”, conclou Samblás.
No comments so far.
Be first to leave comment below.