- 24 Maig, 2021 -
El llibre, que compta amb un estudi preliminar i edició crítica de l'ex arxiver municipal Vicent Gil, es presentarà el 27 de maigEl llibre, que compta amb un estudi preliminar i edició crítica de l’ex arxiver municipal Vicent Gil, es presentarà el 27 de maig
Vila-real Informació
L’Ajuntament de Vila-real-Cultura ha publicat el llibre facsímil de fra Juan Bautista Inza i fra José Escuder. Epítom Historico de Vila-real, amb estudi i edició crítica de Vicent Gil Vicent. El llibre es presentara dijous 27 de maig a les 20.00 h. a la Sala de Conferències de Fundació Caixa Rural de Vila-real, Plaça de la Vila, 3. Vila- real. La presentació serà a càrrec de Vicent Gil, autor de l’edició critica del Epitome Histórico de Inza i Escuder.
El manuscrit és el resultat d’una investigació històrica, duta a terme pels frares franciscans del convent de Sant Pasqual fra Juan Bautista Inza i fra José Escuder entre la segona meitat del segle XVIII i principis del XIX. Resumeix la història de Vila-real des de la seua fundació per Jaume I fins a 1807. El text gira entorn al convent franciscà de sant Pasqual Bailón, sent aquest l’actor principal, en la segona part del manuscrit. En els seus capítols es destaquen els successos mes importants de la història de Vila-real, a partir de la documentació d’arxius i textos literaris de biblioteques del segle XVIII.
La historiografia valenciana considera l’Epítom del Pare Inza —amb aquest títol se’l coneix tradicionalment— una obra de cita obligada entre 1870 i 1914. Malgrat això, el manuscrit mai es va publicar. Escrit en l’escrivania del convent de Sant Pasqual, censurat el seu autor Inza per la Inquisició, el manuscrit quedà inèdit entre els llibres de la col·lecció bibliogràfica del convent. La desamortització (1835-1837) va dispersar la llibreria conventual. L’Epítom inicia un tortuós camí que li porta per diferents biblioteques de bibliòfils castellonencs, els qui se serveixen d’ell en les seues publicacions entre 1870 i 1914. En aquesta ultima data, el manuscrit desapareix. En el 2011 es va trobar entre els fons no catalogats de la Biblioteca Nacional de Catalunya, ingressats en 1939.
Vicent Gil ha estudiat i transcrit el manuscrit d’aquesta edició facsímil que presenta l’Ajuntament de Vila-real-Cultura. El seu estudi preliminar se centra en explicar l’autoria i el contingut de l’Epítom i reconstruir el tortuós camí que va portar aquesta història de Vila-real des de la llibreria conventual de Sant Pasqual a la Biblioteca Nacional de Catalunya. Les etapes d’aquest viatge donen a conéixer el molt que s’ha perdut del patrimoni documental i bibliogràfic per l’erràtica política cultural espanyola. La transcripció critica de l’Epítom compta amb nombroses i documentades notes a peu de pàgina que documenten, expliquen i actualitzen el seu contingut.
Un pròleg de Francisco M. Gimeno Blay, catedràtic de Ciències i Tècniques Historiogràfiques de la Universitat de València, i una presentació sobre la persistència de la cultura barroca en el segle XVIII del filòleg Vicent Pitarch Almela, membre de l’Institut d’Estudis Catalans, destaquen la importància d’aquesta edició facsímil, impresa per la impremta Ismael Miralles.
No comments so far.
Be first to leave comment below.