Dijous, 21 de Novembre, 2024  |  

- 21 Desembre, 2016 -

Gemma Gil. Regidora de Participació Ciutadana a l’Ajuntament de Vila-real Tots volem viure en ciutats netes i segures, amb uns serveis públics eficients, fruit... El Consell de Xiquets i Xiquetes de Vila-real

Gemma Gil. Regidora de Participació Ciutadana a l’Ajuntament de Vila-real

Tots volem viure en ciutats netes i segures, amb uns serveis públics eficients, fruit d’ una economía dinàmica, que ens proporcionen estímuls culturals i ens ajuden a pal.liar les divisions socials.

Però moltes vegades, les ciutats on vivim no són així. I això passa perquè, en part, la ciutat ha perdut el control sobre ella mateixa. L’ art de diseñar ciutats va empitjorar al llarg del segle XX. Els entorns que es van construir fa més temps han demostrat ser més flexibles, sostenibles i estimulants que els que s’ han projectat més recentment, cosa paradoxal.

El camí cap al futur, com senyala Richard Sennet, es basarà en el fet que els urbanistes sortin dels seus límits professionals i s’ aventuren cap a altres disciplines. A partir de la descripció d’ un sistema urbà obert, en evolució inestable, concebim l’ espai públic en el sentit de context, amb tota la seua complexitat dinámica, com un procés sempre en marxa, capaç de respondre a la incerteza i al canvi continu a que estem exposats la societat.

A més, per fer una bona planificació de la nostra ciutat tenim que ser creatius i transgressors. Si volem viure en entorns flexibles, sostenibles i estimulants, tant els professionals, polítics i la ciutadania ens hem d’ implicar en el diseny de la ciutat.

Per tot això, es important escolar la veu dels ciutadans i ciutadanes més jóvens, tenen molt a dir i a recordar-nos com potenciar la imatginació i ficar tots els mecanismes per fer-la viable.

Els xiquets i xiquetes de Vila-real s’ han constituit en un Consell on actúen com un òrgan de representació municipal, educatiu i d’ apropament a la participació en la vida pública de la ciutat. Aquest òrgan, format per alumnes escollits democràticament dels propis centres escolars, es reuneixen periòdicament per a dialogar i dissenyar idees i propostes amb l’ objectiu de millorar la seua ciutat i el seu entorn.

El Consell està basat en el projecte “la città dei bambini” del psicopedàgog italià Francesco Tonucci. Aquest projecte desenvolupa en l’ alumnat actituts i aptituts d’ anàlisi crítica de la realitat i implicació activa, a través de la participación en el Consell. Aquesta iniciativa dona als xiquets el protagonisme que els correspon com a ciutadans i actúa com a potencial recurs cívic del municipi.

Per mig del Manifest que van redactar al desembre del 2015 volem dir-nos quines són les seues peticions, desitjos i compromisos que definiran el treball que volen dur endavant en el Consell.

“Volem que ens escolteu igual que podeu escoltar als adults perquè la nostra opinió pot ser igualment vàlida i possiblement per vindre dels xiquets i xiquetes siga diferent i també enriquidora. A més d’escoltar-nos, més important encara és que la nostra opinió siga tinguda en compte per tal de sentir-nos útils i importants treballant en el Consell de Xiquets i Xiquetes de Vila-real.

Recordeu l’article 12 de la Convenció dels Drets del Xiquet de les Nacions Unides: els xiquets i xiquetes tenen dret a expressar la seua opinió cada vegada que es prenguen decisions que els afecten i a més, eixa opinió ha de tindre’s en compte. Volem que el nostre treball siga profitós per tal de millorar Vila-rel, fer-la més bonica i més pensada i preparada perquè que tots els xiquets i xiquetes la gaudisquen amb seguretat i alegria. Necessitem una Vila-real on puguem eixir a jugar, passejar a soles i relacionar-nos molt més entre nosaltres”.

Per a mí, les seus necessitas són vitals i prenen nota del que volen vull que el espai públic sigi casa nostra, que s’identifiqui amb les plaçes de cada barri, els carrers, els museus, els teatres, els cafés, les escoles, les sales de conferencia, les seus governamentals, el horts de la nostra terra.

En definitiva llocs on gent deconeguda deixe de ser-ho i es convertisca en el nostre veí o veina.

 

Google+
Whatsapp Telegram

No comments so far.

Be first to leave comment below.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *