- 26 Octubre, 2018 -
El projecte, que estarà en experimentació uns mesos, s'inclou en el primer Pla de Mobilitat Urbana SostenibleEl projecte, que estarà en fase d’experimentació durant uns mesos, s’inclou en el primer Pla de Mobilitat Urbana Sostenible i dóna resposta a les necessitats veïnals. L’innovador programa funcionarà temporalment amb uns horaris i recorreguts per+o està subjecte a canvis. El vehicle serà groc, “color corporatiu de la ciutat i visible perquè la gent ho distingisca bé”. A més, s’ha anunciat que el dilluns dia 28 s’engega el BUS a l’UJI
Vila-real Informació/S.N.
Vila-real inicia el compte enrere per a tindre a partir del dilluns 5 de novembre el seu primer Pla de Mobilitat Urbana Sostenible amb un servei de transport interurbà d’autobús que comptarà amb dues línies, una que millora i reestructura les necessitats d’ara el servei actual i que permetrà un major ús educatiu i sanitari, i altra més innovadora i que arriba a punts de la ciutat abans no interconnectats i que respon a necessitats d’altres grups de la població com els clubs esportius. Serà gratuït, almenys en aquesta primera part del projecte, ja que és una iniciativa pionera i en fase d’experimentació, susceptible a millores i modificacions. L’alcalde, José Benlloch, acompanyat del regidor de Territori, Emilio Obiol, i el tècnic de l’àrea, Félix Fuentes, han presentat aquest nou Pla de Mobilitat i han anunciat que el bus a l’UJI s’engegarà per fi el dilluns vinent.
Obiol ha insistit que aquest projecte, que té com a primera pedra la creació del departament de Mobilitat, marcarà un abans i un després en aquest àmbit i que respon a la represa del prejecte del bus urbà de manera seriosa i també com a resposta a les necessitats de la ciutadania amb una aposta clara d’augmentar, millorar i modernitzar la prestació a la ciutadania. El regidor ha explicat que les enquestes realitzades han arrossegat que l’actual servei de bus urbà és pràcticament desconegut pel que fa a horaris, freqüències i parades. “Volem un nou servei que s’adeqüe a les necessitats actuals, que siga un mitjà vertebrador per a la ciutadania. “Aquestes noves línies, que funcionaran de manera pilot, pretenen abastar diferents zones de la ciutat i donar un bon servei a estudiants, persones majors, treballadors i veïns que es desplacen a centres educatius, sanitaris o esportius”, apunta l’edil.
L’alcalde, per la seua banda, ha reconegut que “ha sigut una aposta arriscada, perquè es tracta d’un projecte costós des del punt de vista tècnic i econòmic i la ciutat, a més, ha estat en aquests anys a punt de baixar dels 50.000 habitants, impediment per posar en marxa un servei com aquest, i altres qüestions, com la falta de personal qualificat i amb capacitat per a procedir a analitzar la situació i plantejar solucions”, assegura. Afig que és la primera solució històrica a un problema com la mobilitat interurbana i que li precedeix un rigorós treball de consulta ciutadana, viatges en el servei actual i estudis. “El transport públic és una de les espines que tenim, junt amb la falta d’un parc d’habitatge social i la gestió de l’aigua”, indica, “però fins a la dada l’administració autonòmica no ha fet una aposta clara i després d’anys de concessions finalitzades o paralitzades per part d’un govern autonòmic amb altres prioritats”, ha assegurat Benlloch, “tots aquests impediments s’han vençut i en pocs dies es produiran nombrosos avanços, el 29 d’octubre s’engegarà el bus a l’UJI i el 5 de novembre començarà a funcionar el nou servei de bus urbà gratuït”.
Detalls del servei
L’anàlisi previ arrossega que a Vila-real un 40% dels desplaçaments es fan amb vehicle privat, a peu un 58%, un 2% amb bicicleta i l’ús del transport urbà és quasi nul, menys d’un 1%. “Això és degut principalment al desconeixement i també perquè els desplaçaments en l’actual bus són lents, aleshores moltes persones opten per anar caminant. Per tant, estudiant les dades i donats els resultats del procés de participació pública, s’han elaborat unes solucions que és contemplen en el pla i que es basen en uns itineraris a seguir, parades, senyalització i horaris i per altra banda la necessitat d’informar el ciutadà dels mateixos de forma fluida i clara”, explica Félix Fuentes
Durant tot el dia, de dilluns a divendres, dos autobusos recorreran en dues rutes diferents els diferents punts de la ciutat, vertebrant i comunicant àrees més externes –com la zona del Madrigal i el Termet- amb punts més cèntrics en diferents horaris, que també s’ampliaran al dissabte i diumenge i festius i que donaran servei a grups de població com estudiants, treballadors sanitaris i esportistes.
La línia 1, amb eixida des de l’estació de trens, començarà a funcionar a les 7.15 hores i passarà cada 20 minuts aproximadament fins a les 22.10 hores. El recorregut ho farà per Pare Lluís Maria Llop, avinguda del Mediterrani, Riu Ebre, Calvari, Comte de Ribargorça, Barranquet, Constitució, Furs de València, Hospital de la Plana i estació. No obstant això, a les 7.30, 13.50 i 19.50 el recorregut s’estendrà també des de Calvari al carrer de l’Ermita (Carmelites), Cordó, carretera d’Onda, Alemanya, Ciutat Esportiva Municipal, institut Miralcamp, Itàlia, Matilde Salvador (jutjats), avinguda d’Europa, Portugal (IES Broch i Llop) i Constitució per a tornar a enllaçar amb l’Hospital. A aquesta línia se suma una variant en l’horari a les vesprades i vol donar servei a grups de població com estudiants i professionals sanitaris de la Plana.
La línia 2, de nova creació, circularà cada mitja hora en el sentit contrari i arribarà a barris que anteriorment quedaven allunyats i a centres d’atracció com a espais esportius o zones d’oci. Així, de 10.00 a 21.45 hores, eixirà de la bàscula i passarà pel carrer Vicent Sanchis, arribant fins al pavelló Sebastián Mora, tornarà per l’avinguda de Grècia, Tàrrega, la Murà, Pius XII, Itàlia, passarà pels cinemes i els jutjats, Carrefour i arribarà fins al Centre de Tecnificació i tornarà cap al Barranquet. A més, a les 10.00, 13.45 i 21.00 hores estendrà el recorregut cap a la zona del Madrigal, passant pel cementeri i el Termet i enllaçant amb el Sebastián Mora.
“Es van a eliminar les parades obsoletes que no eren pràctiques o accessibles es van a habilitar altres noves en nombrosos punts del recorregut, amb els indicatius corresponents i amb els horaris i les rutes ben senyalitzats, que en el futur podrien fins i tot incorporar plataformes, banquets i altres elements necessaris”, apunta el tècnic.
Així mateix, tal com incideix l’alcalde, l’autobús serà groc, “color corporatiu de la ciutat i visible perquè la gent ho distingisca bé”. “Demanem disculpes a compte, perquè el servei es va a anar adaptant segons vegem que funcione i esperem que la gent entenga que és un projecte pilot que s’ha de polir i millorar, però volem que prompte comencen a veure-ho com una cosa útil per a millorar el seu benestar”, afirma Benlloch, qui anuncia que aviat estarà tota la informació disponible de manera digital, en paper i que també es podrà fer seguiment del bus en temps real amb el mòbil i assegura que aquest Pla de Mobilitat Urbana Sostenible també dona cabuda a peatonalització, trànsit, altres formes de transport com el patinet i d’estacionament.
No comments so far.
Be first to leave comment below.