- 5 Febrer, 2022 -
En la reunió també han participat també han participat el regidor de Territori i director territorial de la Conselleria de Política Territorial, Emilio M....En la reunió també han participat també han participat el regidor de Territori i director territorial de la Conselleria de Política Territorial, Emilio M. Obiol, i el coordinador d’Urbanisme municipal, Simón García. Les possibilitats que obri el procés de minimització d’impacte de la nova legislació per a la legalització d’habitatges ha sigut un dels temes tractats junt amb l’adhesió de Vila-real a l’Agència Valenciana de Protecció del Territori, entre d’altres
Vila-real Informació
L’alcalde de Vila-real, José Benlloch, i el director general d’Urbanisme de la Generalitat, Vicent García Nebot, han mantingut aquesta setmana una reunió per a abordar qüestions d’importància per a la gestió urbanística municipal, en particular en allò relacionat a la solució a la “sagnia” dels aprofitaments generada per la gestió del Partit Popular anterior a 2011 a través de la modificació de PGOU, la versió preliminar del qual i estudi ambiental i territorial va ser publicat al febrer de 2020. Les possibilitats que obri el procés de minimització d’impacte que ofereix la nova legislació valenciana per a la legalització d’habitatges o l’adhesió de Vila-real a l’Agència Valenciana de Protecció del Territori són uns altres dels assumptes abordats en la reunió, en la qual també han participat el regidor de Territori i director territorial de la Conselleria de Política Territorial, Emilio M. Obiol, i el coordinador d’Urbanisme municipal, Simón García.
“Malgrat haver pagat ja més de 30 milions en sentències i empastres heretats del Partit Popular, l’urbanisme del monopoly i del casino del PP a Vila-real continua tenint un risc gravíssim per a la ciutat. Per això, la qüestió dels drets d’aprofitament generats per la gestió urbanística del PP és, sens dubte, una de les nostres principals preocupacions”, assenyala Benlloch. Per aquest motiu, ja des de finals de 2015 l’Ajuntament, de mà d’una consultora especialitzada, va començar a elaborar una modificació del PGOU relativa a la modificació del règim jurídic de gestió en sòl urbà que, després de superar diversos tràmits administratius, va ser publicada al febrer de 2020 amb l’obertura d’un termini d’al•legacions.
“Es tracta d’un instrument molt complex de cirurgia urbanística que ens permetrà cosir els aprofitaments i tapar, així, la sagnia de l’urbanisme del PP a Vila-real”, recorda l’alcalde. “Però hem de fer el millor document possible i, per a això, hem de tindre en compte que l’escenari, hui dia, no és el mateix que quan vam començar a elaborar aquest document. Per això, estem treballant per a adaptar les propostes als nous canvis i dificultats plantejades en aquests anys, a més de respondre a les al•legacions presentades. I, per a això, necessitem també l’ajuda de la Generalitat per a treballar, entre tots, pel millor document per a Vila-real”, argumenta.
Entre els factors que han dilatat el procés es troba l’esclat de la pandèmia i els efectes del confinament i de les restriccions en la suspensió de terminis administratius o en el personal. La necessitat d’ajustar el text al marc del Pla d’Acció Territorial de la Generalitat, que podria influir en el projecte de modificació de pla inhabilitant algunes de les seues parts per a ús residencial, és una altra dels qüestions en les que s’estan treballant, a més de la resposta a les 18 al•legacions presentades, algunes de les quals, assenyala Benlloch, “poden ser tècnicament acceptables i interessants per a incorporar al document definitiu”. El Pla de Mobilitat Metropolità de la Plana o les modificacions legislatives introduïdes amb el text refós de la LOTUP aprovat l’any passat són unes altres de les novetats que fan necessari ajustar el document. Factors als quals se suma el canvi d’escenari provocat per l’èxit de la reindustrialització de la ciutat. En aquest punt, Benlloch apunta a zones com l’entorn de l’estació del ferrocarril, on s’ha impulsat un clúster agroalimentari, amb la instal•lació de la Fundació Manantial en el projecte Vilamico, l’ampliació de Real Export o les millores introduïdes en el polígon a través d’un dels últims projectes finançats per l’Ivace. “En definitiva, estem treballant intensament en els últims anys per reajustar el document al nou escenari i, així, assegurar la seua aprovació per part de la Generalitat”, agrega l’alcalde.
D’altra banda, la reunió amb el director general d’Urbanisme ha abordat també “qüestions molt interessants per al futur de la ciutat”, com les possibilitats de legalització d’habitatges que ofereix la nova normativa de la Generalitat a través del procediment de minimització d’impacte ambiental. A aquest instrument se suma la creació de l’Agència Valenciana de Protecció del Territori, a la qual Vila-real es va sumar el mes de juliol passat. “Ens hem interessat sobre l’avanç dels tràmits per a l’adhesió efectiva a l’Agència, que estem segurs serà un instrument molt interessant per al compliment de la legalitat urbanística”, detalla l’alcalde. Benlloch i García Nebot s’han emplaçat a pròximes reunions per a continuar treballant en aquestes qüestions.
No comments so far.
Be first to leave comment below.