- 11 Maig, 2020 -
Els documentals són emesos amb una periodicitat setmanal a través del Facebook, YouTube i de la pàgina web del ConsorciEls documentals són emesos amb una periodicitat setmanal a través del Facebook, YouTube i de la pàgina web del Consorci
Vila-real Informació
El Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars format pels Ajuntaments d’Almassora, Borriana, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana presenta el vuité capítol de la sèrie documental que promociona els valors ecològics, paisatgístics, històrics i hidrològics del curs baix del riu més important de les comarques del nord del territori valencià. La vuitena entrega titulada “Els molins de la desembocadura del riu Millars” recorda la importància dels antics molins del tram baix de la desembocadura que hui en dia formen part del patrimoni hidràulic del Paisatge Protegit. Aquest nou capítol valora els molins històrics que continuen en peu conservant bona part de l’obrador i la maquinària hidràulica com és el cas del molí Paquero i el molí de l’Ermita, tots dos al marge dret del riu Millars i al terme de Vila-real. L’espectador en poc més de 6 minuts de durada serà testimoni del ric patrimoni hidràulic del tram baix del riu. Alhora farà un recorregut per cadascun dels molins que encara continuen en peu o queden restes vora el riu des de la zona alta de la desembocadura cap a la mar.
Molins eminentment fariners
El Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars concentra 8 molins hidràulics entre fariners, paperers, batans i fàbriques de llum. La majoria van ser destruïts per les successives crescudes del riu. Els últims que es mantenen en peu ajuden a entendre un passat no massa llunyà que necessitava l’aigua del Millars per a obtenir el pa diari. La fàbrica de llum de Tol, el molí de Llop, el molí Paquero, el molí de l’Ermita, el molí Bisbal, el molí de Montserrat, el Molí del Terraet i alguns altres protagonitzaran aquest nou capítol que realça un patrimoni hidràulic que va ser capaç d’alimentar a milers de veïns de Borriana, Almassora, Vila-real i Castelló, gràcies a les aigües del riu Millars.
12 capítols per a promocionar el Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars
La sèrie està formada per 12 capítols de 6 minuts de durada cadascun. Són emesos amb una periodicitat setmanal a través del Facebook, el canal de YouTube i de la pàgina web del Consorci riu Millars: www.consorciriumillars.com. El Consorci gestor ha decidit tornar a emetre aquesta sèrie documental mentre dure l’estat d’alarma perquè els veïns i veïnes de les comarques de la Plana Alta i Baixa així com totes les persones interessades en la història del riu Millars puguen gaudir des de casa de les seues meravelles. També es poden veure en les pàgines webs i el Facebook dels ajuntaments d’Almassora, Borriana, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana. El Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars pretén com a objectiu final donar a conéixer a la societat castellonenca i a la resta de ciutadans de la Comunitat Valenciana els valors ambientals, socials i històrics d’un riu tremendament generós anomenat Millars que aporta riquesa paisatgística, històrica, arqueològica, ambiental i agroalimentària a la província de Castelló. Fins ara s’han emés 7 capítols titulats: “El riu Millars, de Gúdar a la Plana”, “El Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars”, “A cagar al riu!”, “Volant pel Millars”, “Les aus de la desembocadura del riu Millars”, “El Millars: l’artèria vital de la Plana”i “Els antics pobladors del Millars”. Tots estan disponibles a la pàgina web del Consorci riu Millars, al Facebook i també al canal de YouTube.
No comments so far.
Be first to leave comment below.