- 14 Juliol, 2021 -
La coalició planteja un pla municipal de conscienciació, prevenció i cura comunitàriaLa coalició planteja a l’Ajuntament desenvolupe un pla municipal de conscienciació, prevenció i cura comunitària dels problemes associats a la salut mental
Vila-real Informació
Compromís per Vila-real ha presentat una moció per al seu debat en el pròxim Ple en la qual reclama a la Conselleria de Sanitat que revise el model d’atenció en salut mental i el dote de majors recursos perquè tota aquella persona que el necessite puga accedir equitativament, independentment de la seua situació clínica, amb un model que prioritze la prevenció i pose a l’abast de la ciutadania eines terapèutiques amb la freqüència i la intensitat que requerisquen per a la seua recuperació.
La portaveu, Maria Fajardo, assenyala que “l’impacte del Covid-19 i la posterior situació d’aïllament està sent i serà enorme, tant en matèria sanitària, com econòmica i social”. “Aquesta crisi situa les persones en un escenari d’incertesa de present i de futur sense precedents, amb elevats nivells d’estrés i por per la salut i per la vida”, explica, “a més del risc de veure’s en situació de pobresa i d’exclusió, factors que estan afectant i afectaran greument la salut mental de la població”. En aquest sentit, apunta que “una de les conseqüències més evidents han sigut els trastorns emocionals, de depressió i ansietat, augment de l’estrés, insomni, soledat no desitjada, patologies psicològiques i, fins i tot, conductes disruptives contra la salut pròpia, com un major nombre d’intents de suïcidi”.
Fajardo recorda que l’última dècada ha posat sobre la taula les conseqüències emocionals que pateixen milers de persones en tot el país degut a les recurrents crisis que la societat arrossega des del 2008, especialment entre les persones joves. “Aquestes crisis han augmentat les desigualtats socials, que són el principal determinant d’una mala salut i el deteriorament del benestar emocional pot derivar en l’aparició de problemàtiques de salut mental i la seua cronificació”, indica. I afig que “la pandèmia, a més de no resoldre aquest fenomen, ha contribuït a l’agreujament d’aquests problemes d’una manera preocupant”.
Les dades de Salut Pública demostren que els trastorns d’estrés posttraumàtic s’han triplicat durant l’últim any i el suïcidi és ja la primera causa de mort no natural entre els joves d’entre 15 i 29 anys. Així mateix, un 80% de la gent jove ha expressat malestar o haver empitjorat arran del confinament i aproximadament un 60% ha tingut algun tipus d’ansietat. També han augmentat les consultes i la demanda d’ajuda psicològica per part de persones d’entre 30 i 40 anys. “Per això, la tasca de detecció precoç i prevenció prèvia per a evitar arribar a situacions límit que només suposen la punta de l’iceberg és fonamental”, explica Fajardo.
Així mateix, l’edila assenyala que “diversos organismes internacionals, entre ells la Unió Europea, ja han alertat que si no ens prenem seriosament el benestar emocional de les persones i definim una estratègia consistent, tindrem uns costos personals, socials i econòmics presents i futurs de grans dimensions”.
Per aquest motiu, Compromís també sol·licita en la seua moció instar Salut Pública a formar als professionals en l’àmbit social, educatiu i de la societat civil perquè siguen subjectes actius en la prevenció dels trastorns de salut mental.
Així mateix, s’insta el Ministeri de Sanitat a definir i aplicar un pla d’atenció de la salut mental infantojuvenil i d’adults per a garantir l’atenció de les conseqüències emocionals de la pandèmia de Covid-19 i previndre el suïcidi.
Una altra de les propostes és que la Conselleria de Sanitat consolide una xarxa pública d’atenció en salut mental coordinada amb la xarxa de serveis socials d’atenció primària especialitzada i apostar per una vertadera acció comunitària en salut mental.
D’altra banda, es planteja a l’Ajuntament de Vila-real el desenvolupament d’un pla municipal de conscienciació, prevenció i cura comunitària dels problemes associats a la salut mental a la ciutat, amb especial atenció a col·lectius com a persones majors i infància, adolescència i joventut. També se sol·licita al consistori que es mantinga el suport a les entitats que treballen en la inserció sociolaboral i psicosocial de les persones amb problemes de salut mental, per a reforçar els serveis i programes d’acompanyament i orientació en l’àmbit laboral dels afectats.
No comments so far.
Be first to leave comment below.