Dissabte, 23 de Novembre, 2024  |  
El control del visó americà es reprén al llarg dels 14 quilòmetres fluvials protegits El control del visó americà es reprén al llarg dels 14 quilòmetres fluvials protegits

- 25 Setembre, 2020 -

El consorci gestor del Paisatge insta-la tres plataformes flotants especialment dissenyades El control del visó americà es reprén al llarg dels 14 quilòmetres fluvials protegits

El consorci gestor del Paisatge insta-la tres plataformes flotants especialment dissenyades 

Vila-real Informació

El Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars format pels ajuntaments d’Almassora, Borriana, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana prossegueix amb els treballs de seguiment, vigilància i control del visó americà (Neovison vison) al llarg dels 14 quilòmetres fluvials protegits. Aquesta tasca es conseqüència de l’antic programa Life europeu Lutreola Espanya coordinat per la Conselleria de Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural que té com a objectiu l’erradicació del visó americà i alhora la preservació del visó europeu (Mustela lutreola).

LA GUARDERIA RURAL INSTAL·LA TRAMPA FLOTANT 3

 

Per a controlar l’espècie exòtica la guarderia rural del Consorci riu Millars disposa de tres plataformes flotants, especialment dissenyades per a l’espècie. Cadascuna es diposita sobre l’aigua en llocs on prèviament s’ha detectat la presència dels animals mitjançant l’anàlisi dels seus excrements o empremtes a la vora del riu. Durant la primera fase les plataformes flotants incorporen unes bases d’argila que permeten obtenir les empremtes dels animals quan hi accedeixen. Durant la segona fase i una vegada detectades les petjades s’instal·len unes gàbies automàtiques sobre la mateixa trampa flotant per a capturar els animals. El mes de maig de 2019 la guarderia rural va aconseguir capturar el primer exemplar de visó americà al Paisatge Protegit.

Concretament es tractava d’un animal jove atrapat en la zona del mesurador, riu amunt de l’assut dels Matxos, entre els termes d’Almassora i Vila-real. El mustèlid va ser retirat pels agents mediambientals de la Conselleria de Medi Ambient, responsables del maneig de la fauna exòtica. La guarderia rural del Consorci riu Millars va detectar de manera oficial la presència de visons americans en el Paisatge Protegit l’any 2014. Concretament es van trobar tres exemplars ofegats en uns mornells il·legals que alguns furtius havien instal·lat al riu per capturar anguiles. Arran d’aquesta cita, el Consorci va contactar amb la Conselleria per tal de sumar esforços i evitar la dispersió de l’espècie invasora cap a la zona humida, on podria causar molts danys a la biodiversitat.

El Consorci riu Millars ajuda a la conservació 

El Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars va participar des de l’any 2018 en el Life Lutreola Espanya de la Unió Europea davall la coordinació del Servei de Vida Silvestre de la Conselleria de Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Generalitat Valenciana. El projecte tenia com a finalitat principal salvaguardar el precari estat de conservació del visó europeu (Mustela lutreola) a Espanya on viu un dels últims reductes poblacionals naturals i de major viabilitat d’aquesta espècie autòctona europea.

El visó europeu és un mustèlid catalogat per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) com en perill crític d’extinció. Aquest mamífer habita uns pocs indrets del nord d’Espanya, Romania, Ucraïna, Rússia i França. L’objectiu del Life Lutreola desenvolupat al Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars era contribuir a la millora del visó europeu, justament amb la utilització de tècniques efectives d’erradicació del visó invasor americà, el seu gran competidor i que suposa una greu amenaça no sol per al mustèlid europeu sinó també per a moltes altres espècies de fauna autòctona a Europa.

El visó americà està present a les comarques del nord de la Comunitat Valenciana, en els rius Millars i Palància des dels anys 90 del segle passat. Són d’animals fugits o alliberats de granges pelleteres ubicades a les províncies de Terol i Castelló. Els visons exòtics van iniciar una dispersió lenta però continua cap a la zona de l’Alt Millars, riu Túria, riu Jalón i finalment van arribar al riu Ebre. Els animals una vegada van colonitzar el riu Ebre van entrar en contacte amb l’hàbitat de l’amenaçat visó europeu. El Consorci riu Millars amb el Life Lutreola va establir el seu compromís de col·laboració amb la Conselleria de Medi Ambient per tal de reduir les poblacions de visons americans al Paisatge Protegit i així protegir els últims reductes dels visons europeus ubicats al nord d’Espanya.

Pels abrics de visó

El visó americà és un mustèlid de mida xicoteta originari de Mèxic, els Estats Units i el Canadà. Cap a finals del segle XIX es va iniciar la cria en captivitat per a abastir el mercat pelleter. La moda dels abrics de visó va arribar a Europa i a l’antiga Unió Soviètica durant els primers anys del segle XX i amb la moda també es van construir les primeres granges pelleteres amb visons importants de nord-Amèrica. Les primeres explotacions pelleteres es van construir a Espanya a les províncies de Segòvia i Pontevedra en els anys 1958 i 1959 respectivament. Poc més tard es van construir les primeres a Catalunya, Aragó i Comunitat Valenciana entre altres comunitats autònomes. Actualment el visó americà està inclòs en el Catàleg Espanyol d’Espècies Exòtiques Invasores.

Les granges pelleteres de Terol i Castelló

La presència del visó americà en rius mediterranis castellonencs com el Millars o el Palància s’explica per la fugida massiva o l’alliberament premeditat de milers d’exemplars de granges pelleteres ubicades a les províncies de Terol i Castelló durant els anys noranta del segle passat. Per exemple l’any 2007 van fugir uns 2.000 visons americans d’un total de 10.000 que hi havia a la granja Visones Alto Palancia S.L. ubicada a la població de Viver, a la comarca de l’Alt Palància. La granja va patir el sabotatge de grups animalistes que amb el pretext d’aconseguir el benestar dels animals van provocar alliberaments massius d’efectes extremadament negatius per al medi natural. El resultat va ser la presència indiscriminada de centenars de visons americans en tot el tram mitjà i baix del riu Palància. Aquest fet lamentable també s’havia repetit anys abans en el tram mitjà del riu Millars. L’any 1990 es van escapar de la granja Zovimar ubicada a Sarrión (Terol), diversos visons americans. Els animals estaven abandonats en l’explotació després de la fallida de l’empresa. Onze anys després, un sabotatge en una altra granja localitzada a la Puebla de Valverde (Terol), va facilitar l’alliberament de milers de visons americans que van acabar colonitzant el riu Millars.

Google+
Whatsapp Telegram

No comments so far.

Be first to leave comment below.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *