- 28 Març, 2017 -
Les propostes de Compromís sobre la millora de les infraestructures van ser acordades per unanimitatVila-real Informació/Soumaia Nejjar
Vila-real ha celebrat aquesta vesprada un ple ordinari en el qual s’han presentat mocions i declaracions institucionals relacionades amb la reivindicació de nucli de rodalies de 60 km entre Castelló i Vinaròs; altra relacionada amb la millora de la transparència i el fluxe d’informació pel que respecta al transport urbà. Una declaració institucional referent a les plusvàlues indegudament cobrades, una moció respecte l’adhesió del Consell de Xiquets i Xiquetes i de l’Ajuntament al projecte internacional ‘La città dei bambini’. En aquesta mateixa línia, s’ha presentat una proposta de suport als estudiants que el passat 9 de març van participar en una vaga contra la LOMQE, també una moció per a reconéixer una cotització de dos anys a les dones per cada fill nascut o adoptat en la jubilació i per últim una proposta per a reclamar inversions justes per al territori valencià. Durant la sessió, encara que ha començat de manera tranquil·la, s’han viscut moments de tensió entre els grups municipals, sobretot entre el PSOE-PSPV i Ciutadans, ja que s’ha posat en entredit la importància de la moció presentada, en aquest cas pel grup taronja, el que ha fet que pujarà el to de les rèpliques.
Després d’aprovar les actes anteriors, corresponents als dies 10 i 30 de gener de 2017, i la dació de compte de resolucions de l’alcaldia i extracte de les actes de les Juntes de Govern Local celebrades des de l’última sessió plenària ordinària, s’ha passat al punt tercer del l’ordre del dia, la moció del Grup Municipal Compromís per a millorar el servei de rodalia a les Comarques del Nord, concretament un nucli de Rodalies entre Castelló i Vinaròs de 60 km, que ja va ser presentada als mitjans a principi del mes de març, en un desdejuni a Vila-real en el qual va participar el senador Jordi Navarrete i que ha sigut aprovada per unanimitat.
El regidor Xavier Ochando ha recordat que es compleixen vint anys d’aquesta reivindicació i ha volgut posar de manifest que Navarrate traslladarà aquesta demanda històrica al Govern d’Espanya en aquests moments en els quals s’estan negociant els Pressupostos Generals de l’Estat. Ochando també ha fet referència als 850 milions d’euros que s’han perdut en inversions des del 2010 a causa de l’infrafinançament i ha destacat la manca d’infraestructures “que encara que sent Vila-real una ciutat de primera, són de tercera, com és el cas del pas subterrani adaptat de l’estació que no s’ha habilitat i que deurai estar-ho per a persones amb mobilitat reduïda”. Pel que fa al nucli de Rodalies entre Castelló i Vinaròs, ha afirmat que seria una inversió viable considerant la població que fa ús d’ella.
Per part de Ciutadans, Domingo Vicent ha volgut afegir que es tracta d’una important infraestructura perquè tindria un impacte positiu en el medi ambient i suposaria un desafiament perquè Castelló no es quede aïllada turísticament, ja que tenint en compte la rellevància de l’activitat en la zona, afavoriria la mobilització de la gent cap ací.
Pel que respecta al Partit Popular, Jaume Llorens ha destacat la visita del ministre del ministre de Foment Iñigo de la Serna, i el seu compromís amb altra infraestructura important com és el Corredor Mediterrani i la intenció de duplicar el tràfic ferroviari. Llorens ha afirmat que el seu partit advoca per una transferència de competències pel que respecta als rodalies i ha incidit també en la sostenibilitat que suposaria la millora d’aquest mitjà de transport i el seu impacte positiu en el turisme.
I per últim, Obiol ha respost al PP que la descentralització dels serveis pot no ser bona en algunes ocasions.
La quarta moció, de mà del Grup Municipal Ciutadans consistia en informar els ciutadans sobre l’anul·lació parcial de l’I.I.V.T.N.U., controlar la seua incidència i planificar la seua aplicació i ha sigut retirada ràpidament i s’ha passat al següent punt, una proposta de Cs també, centrada en la millora i la transparència de la informació en els Serveis de Vila-real, ha sigut rebutjada amb els vots en contra de Compromís i el PSPV-PSOE.
La regidora Ana Riera ha manifestat que en una Ciutat de Congressos com és Vila-real, s’ha de potenciar el transport públic i la informació i la transparència pel que fa a la informació sobre els horaris i itineraris, ja que segons Riera no es troben ni en suport físic, és a dir, les marquesines, ni en la pàgina municipal ni en l’App. “És un dret i una obligació que aquesta informació estiga a l’abast dels ciutadans, com també és un dret que s’informe els veïns dels punts de recollida de residus domèstics com matalassos perquè de vegades, també per incivisme encara que també degut al desconeixement, són dipositats en els contenidors corrents. Nosaltres portem una proposta constructiva com és la ubicació d’adhesius informatius en aquests contenidors com una mesura informativa i que així vila-realencs sàpiguen on han de portar objectes d’aquest tipus”, ha explicat Ana Riera i ha conclòs dient que la sostenibilitat s’aconsegueix amb accions.
El portaveu popular, Hèctor Folgado, ha manifestat en referència a aquesta moció que tenint en compte el pressupost en comunicació que l’equip de govern d’1,2 millions d’euros “no s’explica aquesta falta de transparència i ha indicat que pareix que tots els diners es destinen a publicitat i ‘autobombo’, i a més, segueixen sense mostrar les factures de la present legislatura”.
Pel que respecta a Compromís, Josep Pasqual Sancho, s’ha servit de recursos i li ha mostrat a la regidora de Cs el seu mòbil amb la informació que ella assegura que és impossible de trobar. Li ha mostrat un díptic i l’ha invitat a comprovar bé les dades i la informació abans de presentar una moció, cosa que també ha fet Javier Serralvo. El regidor de Seguretat Ciutadana ha expressat respecte a l’acusació del PP de fer ús dels mitjans com a forma d’autobombo que “quan Rubert governava el servei de comunicació no cobria les intervencions de l’oposició i fins i tot la càmera deixava de gravar i es marxava. Avui dia l’Ajuntament dona cabuda a tots els partits i els dóna veu, cosa que abans no ha fet el PP estar en el poder”, ha apuntat.
L’alcalde José Benlloch ha sigut el més incisiu i li ha dit directament a Ana Riera que la idea dels adhesius li pareix ridícula com a debatre-la en el ple. “Hi ha altres mecanismes per a transmetre determinats problemes com són els precs i preguntes al final de la sessió o inclús per escrit que evitarien perdre 25 minuts de Ple”
La sexta moció ha sigut presentada pel Grup Municipal Popular i tracta, com han anat informant en les últimes setmanes, sobre la modificació de l’Impost sobre l’Increment de Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana, que finalment ha sigut convertida en Declaració Institucional. I és que tots els partits polítics amb representació municipal s’han unit per a sol·licitar al Govern la seua modificació. Héctor Folgado ha recordat la sentència del Tribunal Constitucional que qüestiona el fet de gravar al ciutadà per vendre patrimoni quan no obté cap benefici. Ha demanat que es modifique la plusvàlua i que s’inicien els tràmits per a tornar als veïns allò que s’ha cobrat indegudament.
Tots els partits han celebrat i agraït aquest acord unànime i Benlloch ha demanat tant al PP com a Ciutadans que s’expressen amb més prudència, ja que pot fer la impressió a molts veïns que els ha afectat negativament la plusvàlua i ja poden tramitar les devolucions quan encara no ha sigut ni aprovada pel Govern i encara queda temps per a poder portar-se a la pràctica.
El seté punt del dia ha sigut la proposta de la regidora de Participació Ciutadana, Gemma Gil, per a l’adhesió del Consell de Xiquets i Xiquetes i de l’Ajuntament al projecte internacional ‘La città dei bambini’ (la ciutat dels xiquets), coordinat i promogut per l’Institut de Ciències i Tecnologia del Coneixement (ISTC) del Consell Nacional de Recerca (CNR) de Roma, que proposa a governants, polítics, administracions i educadors demanar consell, participació i avaluació als xiquets respecte als canvis de la ciutat, per a aconseguir un espai de convivència més adequat a les seues necessitats i més amable. “Pertànyer a la xarxa internacional pot ser molt interessant, ja que Vila-real podrà aprofitar tots els recursos que es posen a la seua disposició”, assegura. La moció ha sigut aprovada per unanimitat.
En vuité lloc, la proposta de la regidora d’Educació, Mónica Mañas, en suport a les reivindicacions dels estudiants de Vila-real, en el seu rebuig a la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMQE) i l’exigència de la derogació immediata de la llei, la fi de les revàlides i les retallades i la rebaixa de les taxes.
D’aquesta manera, Mañas ha presentat al Ple una moció de suport als estudiants que el passat 9 de març van participar en una vaga contra la LOMQE, jornada en la qual van aprofitar per a lliurar a l’Ajuntament un manifest per una educació digna, que l’equip de govern fa seu en senyal de suport als afectats. El text mostra la posició contrària dels manifestants a tot allò que comporta la LOMQE, titllada d’‘injusta’, com les revàlides, el tracte de favor als centres privats i concertats, el 3+2 que encareix les carreres universitàries o les retallades en les beques i ajudes per a cursar estudis. A més, denuncien la realització de pràctiques no remunerades i sol·liciten un sistema educatiu més inclusiu, digne i igualitari. L’Ajuntament s’adhereix al manifest i exigeix al Govern la derogació immediata de la llei, a més d’una rebaixa de les taxes. Ciutadans s’ha abstingut de la proposta, el PP ha votat en contra i Compromís a favor.
La regidora d’Educació ha assegurat que es tracta d’una llei aprovada sense consens, que hauria ha de ser social, en el sentit que en la seua elaboració hauria d’haver-hi participat la comunitat educativa i també hauria de ser territorial perquè cada comunitat aporte els seus matisos, però no ha sigut així”, ha explicat Mañas.
Tan Ciutadans com el PP han incidit en el fet que la declaració deuria donar cabuda a tots els grups d’estudiants i procedents de tot tipus de centres, tant públics com concertats. Per la seua banda, Domingo Vicent ha afegit que destruir una llei sense donar cap solució és un fet més ben propi de populismes. I Jaume Llorens, ha apuntat que encara que diuen que estan d’acord amb alguns punts del manifest, no ho estan en el seu conjunt, i també que no pensa que el fet que les pràctiques no siguen remunerades derive en una situació d’explotació dels estudiants.
Pasqual Batalla ha manifestat que l’Educació és el servei que més ha patit des que el PP va arribar al govern en 2011. “Recolzem als estudiants de Vila-real que han signat el manifest i també als que s’ha adhereixen després”.
I per últim, Benlloch ha assenyalat que l’educació és una eina de transformació social i ha nomenat, punt per punt, tot el que no i pareix bé de la LOMQE. S’ha dirigit al Partit Popular i a Ciutadans i els ha qüestionat la seua falta de recolzament. És destacable que en el Ple estaven presents tres estudiants del Francesc Tàrrega, als quals tots els portaveus han donat la benvinguda.
La novena moció ha sigut presentada per la regidora de Família, la socialista Rosario Royo, i consisteix en el reconeixement a totes les dones una bonificació de dos anys de cotització per cada fill o filla, nascuts o adoptats, a efectes de calcular la pensió de jubilació. La proposta ha sigut retirada. Royo ha explicat que aquesta moció és fruit de la preocupació per les dones majors, que han treballat en els magatzems citrícoles però no durant molt de temps, ja que van decidir optar per la maternitat. “No totes les dones poden accedir a una pensió contributiva i és una manera d’assegurar el cobrament d’una pensió que permeta viure mínimament a aquestes dones que han treballat el mínim de 15 anys”.
El regidor popular Carlos Gil ha indicat que encara que estan completament d’acord en el plantejament, la moció els planteja dubtes pel que respecta els dos anys de bonificació, que es faria en els casos de parts múltiples i ha apuntat que podria suposar un greuge comparatiu per a les que dones que han treballat sempre. “Per a nosaltres és una moció poc consistent i que s’ha de treballar més”, ha dit Gil.
L’última de les propostes ha sigut aprovada per unanimitat és la moció del Grup Municipal Compromís per a reclamar inversions justes per al País Valencià als Pressupostos Generals de l’Estat. Batalla ha instat als 33 senadors valencians a votar el mateix amb el qual es comprometen en ‘casa’ i no canviar d’opinió deixant de defendre els drets dels valencians en el Congrés i en Senat. “Reivindiquem inversions ajustades al nostre pes poblacional. Ara és el moment de traslladar el que es decideix ací a Madrid i que els diputats es mantinguen fidels al que s’aprova”, ha conclòs.
Entre els assumptes d’urgència tractats, destaca la modificació de crèdit per a inversió a l’àrea de Participació Ciutadana, que ha sigut aprovada amb l’abstenció de Ciutadans. La relació de despeses per valor de 32.000 euros en 29 factures de 22 proveïdors del 2016, ha sigut acordada amb l’abstenció de Ciutadans i PP. Pel que fa a les propostes, l’àrea de Recursos Humans ha plantejat el pagament de complements de productivitat, aprovat amb l’abstenció de C’s i PP i el pagament d’hores extres per a treballadors municipals ha sigut aprovat per unanimitat.
La regidora d’Hisenda, Sabina Escrig, ha explicat que la majoria de les 29 factures són de l´últim trimestre del 2016 i que no s’han pogut abonar per problemes de tramitació i ha valorat que ja porten pagats 1,4 milions en factures del 2017 i “volem seguir pagant prompte i bé, malgrat els problemes puntuals”.
El regidor popular Carlos Gil ha acusat l’àrea d’haver “oblidat en un algun racó dels caixons alguna factura”. I Pasqual Batalla ha respost dient que “l’Ajuntament no és una empresa, no funciona igual i no només és responsabilitat d’Escrig sinó de totes les àrees”. Per la seua part, José Benlloch ha dit que “no arriba a l’un per cent el percentatge que suposen aquestes 29 factures i que es tracta d’errors humans totalment comprensibles que poden derivar en situacions com aquesta”.
Per últim, en la part dedicada als precs i preguntes, el portaveu de Ciutadans, Domingo Vicent, ha preguntat per l’adjudicació terrenys Madrigal i l’alcalde Benlloch li ha respost que encara no se sap res. El popular Carlos Gil ha plantejat l’obertura de la Ciutat Esportiva Municipal, que estava prevista per al mes de gener, a la regidora d’Esports, Silvia Gómez, qui ha expressat que determinats tràmits han endarrerit l’obertura. I ja per a acabar, el portaveu popular Héctor Folgado ha demanat la publicació de les factures a la pàgina web perquè estiguen a l’abast dels ciutadans. Álvaro Escorihuela ha indicat que “l’administració electrònica no està completament implantada, fet que ha afectat molts departaments, per tant “és una qüestió tècnica i no política, encara que el gros de les despeses i les factures estan publicades i es poden consultar”