- 30 Desembre, 2022 -
S'ha aprovat el pla d'actuació 2023, per al que la Fundació compta amb una previsió de recursos anual de 55.000 eurosHan aprovat el pla d’actuació 2023, per al que la Fundació compta amb una previsió de recursos anual de 55.000 euros
Vila-real Informació
El Patronat de la Fundació Pro Monestir i Basílica de Sant Pasqual ha aprovat el pla d’actuació de 2023 que continuarà tenint com a eix central la promoció turística i cultural d’aquest conjunt patrimonial així com la difusió de la figura del sant, patró de Vila-real, de la diòcesi i dels congressos eucarístics internacionals.
No obstant això, a diferència d’anys anteriors, 2023 serà un any de transició quant a inversions en la millora de la basílica ja que el Patronat ha optat per la contenció davant la situació financera de l’Ajuntament i la conjuntura econòmica global, marcada per la inflació i les conseqüències de la guerra d’Ucraïna. Així ho ha explicat l’alcalde de la ciutat i president del Patronat, José Benlloch, qui ha presidit la reunió acompanyat pel president de la Diputació de Castelló i vicepresident del Patronat, José Martí, la presidenta de la Fundació Caixa Rural Vila-real, Sonia Sánchez, la mare abadessa del convent de Mares Clarisses de Sant Pasqual, María Dolores Pérez, el tinent d’alcalde i regidor responsable de Patrimoni, Emilio M. Obiol, i els representants de l’Associació Amics del Pouet de Sant Pasqual.
Martí ha transmès als membres del Patronat “el més absolut suport als projectes que ajuden a posar en valor la basílica com un dels grans símbols de Vila-real i la província”. A més, Martí ha valorat el pla d’actuació per a 2023 amb el qual “es continuarà treballant i avançant per a assentar el potencial religiós, turístic i cultural del temple i el seu entorn”.
Per part seua, Benlloch ha fet un balanç “molt positiu” del treball realitzat durant els últims set anys, des de la constitució de la Fundació, “malgrat les dificultats econòmiques i els dos anys de pandèmia que hem viscut, als quals ara se sumen els problemes en l’economia ocasionats per la guerra”. Precisament per aquesta situació, el president del Patronat ha explicat que l’any 2023 es planteja com un any de transició en el qual no es preveu cap conveni especial per a continuar amb el pla de millora i adequació de la basílica i el seu entorn. El Patronat ha acordat únicament completar el projecte de millora de la seguretat en el museu i continuar amb el manteniment imprescindible del recinte. “L’Ajuntament ha aportat en els últims anys la major part del finançament de les obres realitzades en el temple però en aquests moments tenim dificultats econòmiques importants”, subratlla l’alcalde. “Continuem treballant per a poder quadrar el nou pressupost municipal després de l’última resolució urbanística heretada de l’anterior etapa del PP que ens obliga a pagar més de mig milió d’euros; aquesta herència que arrosseguem del passat ens situa en dificultats econòmiques i volem ser prudents donada la situació actual”. Així mateix, Benlloch ha recordat que, segons els estatuts de la Fundació, el president i el vicepresident de l’entitat són l’alcalde i el president de la Diputació, respectivament, per la qual cosa tenint en compte que en cinc mesos se celebraran eleccions locals i autonòmiques, “seria bo que es constituïra la nova corporació” abans d’emprendre nous projectes. “Aquests mesos han de ser de balanç, reflexió i planificació de futur”, ha dit.
Davant l’actual situació d’incertesa i les dificultats generades per la guerra de Rússia contra Ucraïna, el primer edil recorda que la postura de l’actual equip de govern a l’Ajuntament ha sigut la de “prioritzar l’ajuda a les entitats socials, els nostres aliats en la cura de les persones i famílies més vulnerables”. En aquest sentit, Benlloch apunta els 300.000 euros d’ajuda a Càritas Diocesana i el Bisbat per al nou centre d’atenció a persones sense llar El Pati o els 300.000 euros destinats a l’adequació i cessió de l’antiga Estacioneta de la Panderola com a nova seu de Creu Roja. “Sense oblidar que també hem incrementat un 20% els convenis de col·laboració amb les entitats socials Càritas, Creu Roja, Joventut Antoniana i Sant Vicent de Paül, perquè en aquest moment la nostra prioritat és gastar el que poc que tenim en l’important: les persones”.
Entre les activitats que el Patronat ha acordat impulsar durant l’any vinent destaquen l’organització d’exposicions museístiques, concerts i la realització de visites guiades amb la finalitat de continuar promovent la basílica del patró com un espai cultural i patrimonial de referència per a Vila-real així com un pol de turisme religiós. A més, unes altres de les accions previstes són la realització de gestions per a aconseguir la celebració de l’Any Sant Eucarístic quan el dia de l’onomàstica de Sant Pasqual caiga en diumenge; de la mateixa manera, en 2023 també es commemorarà el 25 aniversari de la inauguració del carrilló de campanes de la basílica i l’escultura de Sant Pasqual situada en la plaça, totes dues peces donades per José Gómez Mata.
Per a dur a terme aquest pla d’actuació, la Fundació compta amb una previsió de recursos anual de 55.000 euros, dels quals 25.000 euros corresponen a l’aportació de les administracions públiques (15.000 euros l’Ajuntament de Vila-real i 10.000 euros la Diputació de Castelló) i 25.000 euros són aportacions privades.
Finalment, cal assenyalar que en la reunió del Patronat ha participat per primera vegada la nova presidenta de la Fundació Caixa Rural Vila-real, Sonia Sánchez, en substitució de l’anterior president, Enric Portalés, a qui el Patronat ha acordat per unanimitat reconéixer pel seu treball i aportació durant els últims set anys.
No comments so far.
Be first to leave comment below.