Dijous, 21 de Novembre, 2024  |  
El Pla de reajustament i priorització pressupostària permet liquidar els comptes de 2022 El Pla de reajustament i priorització pressupostària permet liquidar els comptes de 2022

- 23 Febrer, 2023 -

Els 11,9 milions d’euros restants permetran cobrir les necessitats tant de l’any passat com d’aquest any 2023 El Pla de reajustament i priorització pressupostària permet liquidar els comptes de 2022

Els 11,9 milions d’euros restants permetran cobrir les necessitats tant de l’any passat com d’aquest any 2023

Vila-real Informació

El Pla de reajustament i priorització pressupostària, que l’alcalde de Vila-real, José Benlloch, va llançar el mes de novembre passat per a racionalitzar la despesa i imposar la prudència enfront de la incertesa de l’escalada de preus motivada per la guerra d’Ucraïna, ha donat els seus fruits. La liquidació del pressupost de 2022 avala l’estratègia del primer edil i llança un romanent de tresoreria de 11,9 milions d’euros que, ara, amb la conjuntura més estable, permetran cobrir les necessitats tant del 2022 com d’enguany en quatre grans eixos: pagament als proveïdors, fer front a les sentències de l’urbanisme del PP, avançar alguns convenis més immediats i evitar un major endeutament de la ciutat. 

“El 10 de novembre de 2022, davant un context socioeconòmic incert i un increment de costos energètics multiplicat per tres, vam presentar un Pla de reajustament i priorització pressupostària per a centrar-nos més en les persones i en els serveis públics, aparcant projectes sense renunciar a ells; és a dir, gastar en el mínim imprescindible per a tindre matalàs per a fer front a nous revessos per la volatilitat del context internacional. El fruit d’aquest esforç el recollim ara, amb la liquidació del pressupost de 2022”, argumenta Benlloch. No obstant això, l’alcalde puntualitza: “Haver aconseguit uns romanents d’11,9 milions no significa de cap manera que aquests diners sobren. Ací no sobra res i tot està perfectament calculat per a fer front a despeses molt concretes que, d’una altra manera, sense aquest pla de reajustament, probablement hauríem tingut molts problemes per a cobrir”, detalla l’alcalde.

En concret, dels quasi 12 milions, uns cinc milions d’euros es destinaran al pagament a proveïdors, per a cobrir compromisos de despesa degudament contrets en 2022, principalment a finals d’any. “Són, sobretot, factures que no va donar temps a pagar pel tancament de l’any comptable, com ajudes o serveis com la llum o la neteja”, explica. Un altre milió d’euros cobrirà les pròrrogues de contractes de serveis que, com el d’asfaltat de camins rurals, finalitzen a meitat d’any. A més, es destinaran 800.000 euros per a finançar amb recursos propis el capítol d’inversions previst en el pressupost de 2023 (el pagament de la sentència urbanística del CTE, l’Alberg de l’ermita i una nova fase del cementeri), evitant haver de recórrer a un nou préstec. Altres 500.000 euros es destinaran a pagar tres noves sentències de l’urbanisme del PP (300.000 euros) i a avançar els convenis amb entitats per a garantir l’activitat més imminent (Setmana Santa, Ruta de la Tapa, Fira d’Abril o Vist) mentre entra en vigor el pressupost de 2023, bloquejat per “la ruïna de l’herència del PP” recorda Benlloch. Els 4,6 milions d’euros restants corresponen al cànon de sanejament per a instal·lar filtres de carboni en la Bassa del Poble (1,5 milions) i als projectes pendents del pla Edificant (3,1 milions).

El resultat d’11,9 milions de romanents després de l’aplicació del Pla de reajustament i priorització pressupostària s’explica en tres factors principals. “Amb l’aplicació d’aquest pla, el que hem fet, sobretot, és gastar menys del que inicialment teníem previst. I això ho hem aconseguit retardant alguns projectes, amb inversions que no hem executat però que en absolut hem oblidat, com el projecte de reforma del Mercat Central per a albergar la nova seu d’Economia o la rehabilitació de l’alqueria del Botànic Calduch, així com uns altres que, malgrat intentar agilitzar-los al màxim per la seua importància, per circumstàncies alienes a la nostra gestió, s’han retardat; és el cas, entre d’altres, de l’expropiació del solar del quart institut o les obres del Pasqual Nàcher i Concepción Arenal, que estan en procés de licitació després de treballar amb les direccions per a fer el millor projecte possible, però que encara no han pogut licitar-se”, assenyala l’alcalde.

A aquest factor de contenció de la despesa se suma la facturació pendent de finals d’any i les places de funcionariat buides. “A més de gastar menys del que es preveu, també hi ha hagut un xicotet increment d’ingressos de 300.000 euros, fruit sobretot del gran dinamisme que està adquirint Vila-real i les noves inversions que han arribat enguany, mentre que la recaptació per contribució ha baixat, principalment per l’aplicació de les bonificacions en suport al comerç local”, agrega. “Amb aquest esforç, treballant com sempre amb prudència i responsabilitat, podem afrontar ara amb un poc més d’oxigen els reptes que ens planteja la nova Vila-real del segle XXI”, conclou Benlloch.

Google+
Whatsapp Telegram

No comments so far.

Be first to leave comment below.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *