- 20 Març, 2018 -
La programació, que compta amb exposicions, documentals, xarrades i representacions teatrals, s’ha comprimit durant tot el pròxim mes. Estan dirigides tant a estudiants, com...La programació, que compta amb exposicions, documentals, xarrades i representacions teatrals, s’ha comprimit durant tot el pròxim mes. Estan dirigides tant a estudiants, com públic en general i experts i s’estendran del 6 d’abril, amb l’exposició de fotografia ‘Desenterrant silencis’ en la Casa de l’Oli, que es completa amb un documental i la presentació d’un llibre, fins al dia 21, quan s’oferirà una activitat nova, la jornada del llibre de la Memòria
S.N./Vila-real Informació
El Memorial Democràtic de Vila-real celebra la seua cinquena edició amb una diversa programació que enguany es concentrarà durant tot el mes d’abril, en el qual es commemora la proclamació de la República, a diferència de l’any anterior, en el qual es va estendre durant un termini de temps més llarg, es concentrarà durant tot el mes d’abril, en el qual es commemora la proclamació de la República. La present edició, sota el títol ‘Cultura i educació: l’aliment de l’ànima en la República’, “vol rememorar com aquest episodi històric, després de l’impuls regeneracionista de la I República, va ser l’intent més ambiciòs i seriòs d’aconseguir una població formada, amb la creació de milers d’escoles a tot el país, que també van arribar a Vila-real, amb els col·legis Pintor Gimeno Baró i Cervantes; a més de promoure la cultura de pau i recordar la història des de diferents punts de vista i sense ànim revengista”, ha explicat el regidor de Cultura, Eduardo Pérez, i la directora del projecte, Sonia Alejo.
Pérez recorda que la gran part de la classe treballadora era analfabeta i per a erradicar aquesta situació, es van crear-se milers de places de professorat, els quals van ser represaliats, van perdre els seus llocs de treball i van ser estigmatitzats durant l’època franquista. També es van democratitzar l’educació i la cultura portant-les als carrers amb la creació biblioteques ambulants, el teatre itinerant com és el de cas de ‘La Barraca’, coordinat pel poeta Federico García Lorca, entre altres projectes que, amb aquesta programació, es volen rescatar i exposar. “Són fets que no es poden oblidar, ja que vivim temps molt difícils, tant a Espanya com a Europa i en la resta del món i hem de fer tots els possibles perquè no es torne a repetir una cosa així”, assenyala l’edil.
Programació
Sonia Alejo ha donat compte dels actes de la programació i assegura que Vila-real s’ha convertit en un referent, ja que a més d’haver comptat en l’edició passada amb la presentació del projecte de la Llei de la memòria històrica, a càrrec del director general de Reformes Democràtiques, José García Añón, l’Ajuntament ha sigut convidat en actes on també han participat en trobades d’aquesta temàtica junt amb els consistoris de les capitals de província de la Comunitat. “La decisió de concentrar els actes en el mes d’abril respon a diversos motius, en primer lloc que alguns es quedaven despenjats en el temps i en segon, que per celebrar-se ‘fora de temps’ s’havia de fer un sobreesforç de difusió per a informar a la ciutadania. A més, som conscients que hi ha gent que acudeix a tots els memorials, trobades i jornades que tinguen lloc a la zona, aleshores hem decidit fer compatible el programa amb altres i intentar que els actes no coincidisquen” ha detallat la responsable.
Obrirà l’agenda l’exposició ‘Desenterrant silencis’, el divendres 6 d’abril, a les 20.00 hores, en la Casa de l’Oli. “A més de comptar amb una mostra de fotografia sobre les represàlies a educadors, l’activitat es completa amb un documental, ’El retratista’, d’Alberto Bougleux i Sergi Bernal, i la presentació d’un llibre, ‘Desenterrant el silenci, Antonio Benaiges, el mestre que va prometre la mar’, que tindran lloc al llarg del mes, concretament el dia 19 a les 19.30 en l’Auditori Municipal Rafael Beltrán”, afirma Sonia Alejo.
El següent acte serà la tradicional Ruta del Memorial Democràtic sota el títol ‘L’ànima de la vila’, a càrrec de La medusa, que es realitzarà el 14 d’abril a les 18.30 hores, amb inici a la plaça de la Vila. “L’esdeveniment coincideix plenament amb el dia de la República i es realitzarà una reproducció del discurs de proclamació que es va fer a Vila-real, tot i que ací va arribar uns dies després del 14”, assenyala. A més, indica que “la ruta oferirà una visió local del que va succeir, representant l’ambient cultural de l’època, la construcció de col·legis, o els canvis en l’escolarització dels xiquets”.
El dia 19, a les 11.30 hores, l’Auditori Municipal acollirà la lectura dramatitzada per a instituts de ‘La vida inventada de Godofredo Vila’. “Es tracta d’un xiquet que va ser evacuat cap a França, sense els seus pares, juntament amb altres xiquets que van acabar en altres països en un treball que conjumina la interpretació per a fer més atractiu aquest repàs per la història del segle XX i les conseqüències de la Guerra Civil”, explica Alejo.
El dia 21 s’ofereix una activitat nova en la Casa dels Mundina, ja que de 10.00 a 14.00 i de 16.30 a 20.30 hores se celebra la jornada del llibre de la Memòria, amb la presentació, exposició i venda a càrrec d’associacions i entitats com la Universitat Jaume I i grups de recerca de la província.
Els actes conclouen amb la xarrada sobre Cultura-Educació en les nostres comarques durant la II República, a càrrec de Fàtima Agut i Paco Mezquita, dos docents experts en el tema, la primera també des de la perspectiva del gènere, el dia 25, a les 19.00 hores, a la Casa dels Mundina, i amb l’acte final, la representació teatral Como si el fuego no fuera contigo, de la Zaifirina, en Els XIII, el dia 27 a les 20.00 hores.
“Esperem que l’afluència siga tan activa com fins ara en tots els actes programats, ja que és una temàtica molt interessant”, conclou Sonia Alejo, qui juntament amb Eduardo Pérez anima a veïns i visitants a participar.
Programa V Memorial Democràtic Vila-real
No comments so far.
Be first to leave comment below.