- 17 Juliol, 2019 -
Aquests arbres originaris de la Xina i introduïts a Espanya amb finalitats ornamentals estan dispersant-se de manera descontrolada pel llit fluvialAquests arbres originaris de la Xina i introduïts a Espanya amb finalitats ornamentals estan dispersant-se de manera descontrolada pel llit fluvial
Vila-real Informació
El Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars format pels Ajuntaments de Borriana, Almassora, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana eliminarà tots els peus dels arbres invasors anomenats ailants o fals vernís (Ailanthus altissima) que han ocupat part del llit fluvial en el marge dret del tram baix. Aquests arbres originaris de la Xina protagonitzen una de les invasions biològiques més opressives i danyoses de la península Ibèrica. Es va introduir a Espanya amb finalitats ornamentals pel seu aspecte tropical i la seua resistència, ja que tolera temperatures extremes i molt variables, humitat, sequera, sols empobrits i fins i tot l’aire contaminat de les ciutats i els polígons industrials. Aquesta última característica ha provocat que s’haja utilitzat de manera indiscriminada per a repoblar marges d’infraestructures com carreteres, autovies, vies del tren i per a la fixació de talussos. L’any 2011 els especialistes en botànica el van incloure en el Catàleg Espanyol d’Espècies Exòtiques Invasores, un fet que prohibeix de forma taxativa la seua introducció en el medi natural i demana l’elaboració de plans de gestió a les Comunitats Autònomes. “En estos moments tenim tres punts de dispersió dels ailants en el Paisatge Protegit de la desembocadura del riu Millars: en el camí Carnissers on hi ha vora 200 metres quadrats, al voltant del viver abandonat amb aproximadament 100 metres quadrats i a l’alter nord amb altra taca de vora 100 metres quadrats. El bosquet invasor que més ens preocupa és el que creix davant del pàrquing de Carnissers perquè hem detectat que alguns exemplars ja creixen dins del mateix llit del riu Millars”, ha explicat el guarda rural del Consorci riu Millars Javier Rodríguez.
Entre les 100 pitjors invasores del continent europeu
Es tracta d’un arbre caducifoli que es comporta com si fóra una mala herba. Si es talla, torna a créixer encara amb més força i rebrota fins i tot a uns quants metres del peu de l’adult. S’ha d’eliminar de soca-rel però encara així és molt complicat erradicar-los completament. Els ailants són arbres extremadament competitius. Tenen un poder de creixement i colonització extraordinàriament veloç. El seu poder d’adaptació a qualsevol tipus de terreny el fa un competidor immillorable. A Espanya ja es troba per tot arreu, principalment vora les carreteres, vies del tren i pels voltants de les zones urbanes. Una de les característiques que la converteix en una planta danyosa per a les espècies autòctones és el fet que els ailants generen unes substàncies tòxiques per a la resta de plantes. Concretament es tracta d’una eleopatia, un fenomen biològic que fa que aquestes plantes produeixen compostos químics que influeixen de manera negativa sobre el creixement d’altres plantes provocant que la vida d’altres espècies del voltant siga quasi impossible. D’ací a poc temps el servei de manteniment del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars eliminarà de soca-rel tots els peus que han començat a créixer de manera descontrolada al mateix llit del riu Millars.
No comments so far.
Be first to leave comment below.