- 23 Març, 2017 -
L'obra, eminentment visual, incorpora més de 330 fotografies en unes cent pàgines, i mostra 320 espècies, moltes alienes a la majoria de la gentVila-real Informació
‘Paisatge protegit de la desembocadura del riu Millars-Fauna’ és el títol de la nova guia que està a punt de veure la llum. El llibre dirigit i dissenyat pel president de l’ONGD EDC Natura-Fundació Omacha, Julio García Robles, està destinat principalment a un públic lector jove preocupat per la conservació d’aquesta extraordinària zona humida castellonenca.
La publicació incorpora 330 fotografies de fauna distribuïdes en unes 100 pàgines. Ha tardat més de dos anys en finalitzar-se a conseqüència de la dificultat a l’hora de fotografiar a bona part de les espècies presents en l’espai protegit. La guia aconsegueix mostrar 320 espècies, algunes conegudes però moltes alienes a la gran majoria de la gent . “Hem treballat diverses persones durant més de dos anys utilitzant tècniques diferents com són la fotografia des de hide, un amagatall des d’on fer fotos a la fauna sense que ens vegen, l’observació en el camp i el foto trampeig”, explica Julio García, fotògraf de natura i autor principal de la guia.
Una guia amb sorpreses
La guia es pot considerar com a una actualització d’altres treballs realitzats anys enrere per l’Associació EDC Natura-Fundació Omacha a l’espai protegit de la desembocadura del riu Millars. Treballs tan complicats com aquest necessiten contínues actualitzacions per tal d’incorporar noves espècies o corroborar la desaparició d’unes altres. “Per a sorpresa nostra hem trobat un increment d’algunes espècies de fauna i una disminució d’altres. Per exemple podem destacar la presència de la fagina i de nombroses genetes. També hem pogut constatar la disminució important d’aus granívores i cantores com les caderneres, els verderols i els gafarrons. Les rates penades també hi han disminuït molt al paratge. El canvi de reg a manta a degoteig en els tarongerars amb la conseqüent desaparició de moltes plantes que alimenten aquestes aus i l’ús abusiu d’insecticides podrien ser la causa de la desaparició tant d’aus com de ratespenades”, remarca García Robles.
La guia és principalment visual i està dividida en taxons. El lector trobarà una diferència clara entre les
espècies comunes, les que es troben en descens, les rares i les invasores. Malauradament tres espècies invasores i nocives per a l’ecosistema del Millars com són el visó americà, el cranc roig i la tortuga d’orelles roges continuen la seua expansió pel paratge protegit.
El Consorci riu Millars i la guarderia rural han participat activament tant en els treballs de camp per a localitzar les espècies com en el subministrament de les dades necessàries sobre els censos de fauna. “Paisatge protegit de la desembocadura del riu Millars-Fauna” es presentarà de manera oficial el pròxim 21 d’abril al paratge del Termet de Vila-real, precisament en la seu del Consorci riu Millars i dins dels actes programats en el Simposi Internacional de Naturalesa i Fotografia de Vila-real 2017.
No comments so far.
Be first to leave comment below.