Diumenge, 24 de Novembre, 2024  |  

- 8 Març, 2017 -

Es proposa l’ús d’un llenguatge senzill, clar, entenedor i igualitari s’ofereixen diverses possibilitats per a evitar el masculí genèric 

La campanya es desenvolupa amb altres 28 ajuntaments de la Comunitat Valenciana

Vila-real Informació

L’Ajuntament de Vila-real, a través de les regidories de Normalització Lingüística i Igualtat, participa en la campanya Valencià per la igualtat, amb l’objectiu de promoure un llenguatge inclusiu en valencià, que tinga en compte les dones i els homes. La campanya consisteix en l’edició d’un cartell amb 10 recomanacions per a l’ús d’un llenguatge igualitari, que ha començat a distribuir-se hui, amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de les Dones.

recomancacions valencià igualitariaLes deu recomanacions del cartell proposen l’ús d’un llenguatge senzill, clar, entenedor i igualitari en valencià i ofereixen diverses possibilitats per a evitar el masculí genèric i defugir solucions que puguen resultar pesades o repetitives. Per exemple, en lloc de dir ‘notificar a l’interessat’, la campanya recomana usar la forma ‘notificar a la persona interessada’, mentre que per evitar fórmules com ‘l’alcalde/l’alcaldessa’, suggereix una solució més senzilla i respectuosa com és l’ús de paraules genèriques o col·lectives, com ara ‘l’Alcaldia’. En els casos que designen una persona en concret, la recomanació és usar el gènere adequat: és a dir, en lloc d’emprar el masculí ‘l’enginyer, Laia Ferrer’, es recomana usar el femení ‘l’enginyera, Laia Ferrer’, entre d’altres recomanacions.

“Aquesta proposta visual  té com a objectiu modificar la forma d’expressar-nos en l’Administració pública, en concret, i en la societat, en general, i ajudar-nos a canviar la nostra percepció cap a una realitat més igualitària i integradora; ja que el llenguatge sexista invisibilitza i oculta, imposa categories i discrimina”, assenyala el regidor de Normalització Lingüística, Pasqual Batalla. En aquesta línia, la campanya incideix que el primer pas per a aconseguir la igualtat és ser conscients de l’existència de la discriminació i que, per a eradicar la desigualtat, “és important començar pel llenguatge, ja que, a través d’ell, es transmet el pensament”. “Aquest canvi és possible, ja que la llengua és arbitrària; és a dir, les normes les estableixen les persones i, per tant, són susceptibles de ser modificades. La llengua és un instrument viu en constant evolució que s’ha d’adaptar a les noves necessitats de la societat; una societat més igualitària i justa”, argumenta.

Captura de pantalla 2017-03-08 a las 18.30.43Els cartells amb les recomanacions es repartiran per tots els departaments i les instal·lacions municipals, centres d’ensenyament musical i artístic, centres educatius, centres de salut, l’hospital, jutjats, associacions culturals i esportives o empreses. “Volem que aquesta informació arribe a tots els llocs possibles”, indica Batalla, qui recorda també que l’Administració té l’obligació d’impulsar polítiques integradores, en compliment de la Llei 9/2003, de 2 d’abril, de la Generalitat, per a la igualtat entre dones i homes. En l’article 48, aquesta llei afirma: “Les administracions públiques valencianes posaran en marxa els mitjans necessaris perquè tota norma o escrit administratiu respecte en la seua redacció les normes relatives a la utilització d’un llenguatge no sexista”.

La regidora d’Igualtat, Rosario Royo, ha destacat també la importància de la iniciativa per a “donar visibilitat a les connotacions sexistes de les paraules i expressions que moltes vegades utilitzem sense ni tan sols adonar-nos-en”. “Hem de ser conscients que la discriminació de gènere es reflecteix en el llenguatge que emprem de manera habitual i treballar, des de les administracions i la societat, per canviar aquesta realitat i lluitar, amb totes les eines al nostre abast, per eradicar les desigualtats. Aquesta iniciativa és un pas important i molt encertat per seguir avançant en aquest camí”,

La campanya es desenvolupa amb altres 28 ajuntaments de la Comunitat Valenciana. Aquesta iniciativa de l’Ajuntament de Silla s’ha vehiculat a través de la Xarxa d’Oficines Municipals de Promoció del Valencià amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de la Dona.

 

 

Google+
Whatsapp Telegram

No comments so far.

Be first to leave comment below.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *