Dijous, 21 de Novembre, 2024  |  
Coneix la història de cadascuna de les Germanors i Confraries de Vila-real Coneix la història de cadascuna de les Germanors i Confraries de Vila-real

- 14 Abril, 2022 -

Descobreix l'any en que es van fundar, els colors de la vesta, la seua imatge, l'anagrama representatiu, i els seus confrares Coneix la història de cadascuna de les Germanors i Confraries de Vila-real

Descobreix l’any en que es van fundar, els colors de la Vesta, la seua imatge, l’ anagrama representatiu, els seus confrares i vestimenta, entre altres elements importants que componen aquestes agrupacions de la ciutat, que són les encarregades de desfilar en les processons.

Laura Torlà/ Vila-real Informació

Vila-real està formada per un conjunt de Germanors i Confraries que formen part de la història i la cultura de la ciutat des de fa desenes d’anys. Durant aquests dies festius de Setmana Santa són les encarregades de desfilar en les processons, cadascuna amb la seua imatge i anagrama representatiu.

Des de Vila-real Informació portem un passeig per la història de cadascuna d’aquestes Germanors i Confraries de la ciutat, on s’explica la seua creació, la seua imatge i anagrama representatiu, els seus confrares i vestimenta, entre altres elements importants que les componen.

Germandad Sant Sepulcre

La Germandad Sant Sepulcre Vila-real es va fundar en 1944 per un grup de vilarrealencs i en 1954 es va encarregar l’orgull de la germanor, la imatge del Crist jacent.

Segons compte Jaime Vilanova, un dels seus membres, en l’actualitat, la germanor la componen uns 330 germà confrares, que, al seu torn, es divideixen en tres seccions: la banda de bombos i tambors, capirotes i la secció de portadors.

La vestimenta és Vesta de color morat, cordó blanc i capa blanca, amb sandàlies i sabates fosques.

El dia gran de la Germanor és el Divendres Sant, on el moment cim és l’entrada del sepulcre al final de la processó. S’apaguen les llums i tota l’església aquesta en silenci.

 

Confraria de la Santa Cruz i La nostra Senyora de les Angoixes

La Confraria de la Santa Cruz i La nostra Senyora de les Angoixes va ser fundada a Vila-real el 17 d’abril de 1952 per un grup de joves pertanyents a l’Església Arxiprestal que es reunien en el grup de Sant Jaume. Segons compte María Dolores Jordà, per això el seu anagrama porta la creu de Santiago, Angoixes i l’anagrama de les associacions marines.

La Vesta i el capirote que porten és de color rosa, amb guants blancs, sabates negres i doble capa, verda o blanca. La verd per a processons normals i la blanca per al Viacrucis.

El seu pas més representatiu és el de la verge de les Angoixes i no porten Crist. Posteriorment, es va fer un pas més xicotet amb una creu, que moltes vegades serveix de creu de guia. En l’actualitat són uns 200 germans i tenen un grup de tambors. També acudeixen a tots els actes que realitza la Junta Local de Setmana Santa.

Confraria de la Santa Faç

La Confraria de la Santa Faç es va crear en 1946 per un grup d’amics que es reunien en el bar La Granja, segons compte Ana Mezquita, una dels seus membres. Els colors de la Vesta són blava marí i roig.

Al principi no tenien cap imatge, processionaven amb l’estendard i uns ciris de ferro forjat amb l’anagrama de la germanor, juntament amb xiquets vestits de natzarenos i xiquetes vestides de Verónica. Més endavant es va demanar a l’escultor Don José Ortells una imatge, en principi la de Verónica que es va fer en 1954 i dos anys més tard la del natzareno.

Al principi a carrossa estava prevista per a anar sobre rodes, però després es van llevar les columnes i es va fer per a portar tant roda com a muscle. Els dimecres es porta a muscle i divendres a roda.

En 1965 es va beneir un altar a l’Església Arxiprestal de Vila-real, on van tindre les imatges molts anys, fins a la restauració de l’església. En l’actualitat les imatges es troben en Sant Pasqual. Hui dia són 275 membres i tenen una banda de tambors, que ha sigut pionera i els representa en qualsevol acte de tamborrades.

Confraria de la Verge dels Dolores

La Confraria de la Verge dels Dolores es va fundar en 1952 per un grup de joves pertanyents a la congregació dels Lluïsos, segons explica una dels seus membres, Sonia Sánchez. L’anagrama està compost per un distintiu de les entitats marianes i en l’apareixen set punyals, que corresponen als dolors de María Santísima.

En l’actualitat, es componen de 170 confrares. La seua túnica i capirote són color malva i el faixí i la capa blava.

La imatge va ser beneïda el 27 de març del 53 coincidint amb la festivitat dels dolors. I el Divendres Sant va ser la primera vegada que la imatge va eixir pels carrers de Vila-real.

Confraria del Santíssim Crist de l’Hospital

La Confraria del Santíssim Crist de l’Hospital es va fundar en el 2001 i actualment són 150 confrares, segons detalla un dels seus membres, Ángel Saera. La confraria processa amb el Santíssim Crist del Silenci a coll en les tres processons, a més d’organitzar la Processó del Silenci.

També organitzen abans de Setmana Santa el res de les cinc nafres de Crist, des del dimecres de cendra. Un altre dels actes que organitzen és la recollida d’aliments solidaris.

La Vesta és en colors lila clar i fosc. Compten amb banda de bombos i tambors, uniformats igual que natzarenos. La confraria està situada en la Capella del Santíssim Crist de l’Hospital, d’estil barroc.

Confraria Santa María Magdalena

La Confraria Santa María Magdalena es va fundar l’any 2000 i actualment processionen en la carrossa el Crist i als seus peus la imatge de Santa María Magdalena, segons explica Eva María Goñi, una germana de la confraria.

Són 170 confrares i els seus colors són una Vesta blanc sépia, amb capa habitada. A més de processionar Dimecres i Divendres Sant, organitzen la processó infantil del Dimarts Sant. També tenen la seua pròpia banda de tambors, que es va iniciar sent banda infantil.

Google+
Whatsapp Telegram

  • n’hi falten encara algunes!!
    Per eixemple: La Sang, ni més ni menys!, La Venerable Ordre Tercera del Carme, La Hermandad de María Santísima de la Caridad y Jesús Nazareno, …qué llástima no tindre una informació del tot completa. Encara que s’agraeix l’interés per aquest tema.

    Respon

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *