- 26 Febrer, 2019 -
Benlloch proposa una comissió informativa i els partits de l’oposició han vist les seues propostes tombades o retirades, ja que “és necessari un punt...Benlloch proposa una comissió informativa i els partits de l’oposició han vist les seues propostes tombades o retirades, ja que “és necessari un punt de vista tècnic en aquestes decisions”. La ciutat se suma a les reivindicacions del 8 de març amb un manifest per la igualtat efectiva entre homes i dones i aprova també la resolució del contracte de dues parades del Mercat Central, atorgar la creu al mèrit policial a dos agents de la Policia Local i exposar al públic una modificació del PGOU
Vila-real Informació/S.N.
Vila-real ha celebrat el ple corresponent del mes de febrer i encara que la sessió ha començat amb calma i consens, la segona meitat s’ha caracteritzat per un ambient molt crispat, debat i acusacions, sobretot pel que fa a la supressió de l’impost de successions i la bonificació de la plusvàlua per a garantir les herències. Les dues mocions, de PP i Cs, han sigut tombades i retirades, ja que com ha resumit l’alcalde, José Benlloch, és necessari un punt de vista tècnic en aquestes decisions. Per altra banda, la ciutat se suma a les reivindicacions del 8 de març amb un manifest per la igualtat efectiva entre homes i dones i aprova també la resolució del contracte de dues parades del Mercat Central, atorgar la creu al mèrit policial a dos agents de la Policia Local i exposar al públic una modificació del PGOU.
En primer lloc, el regidor de Territori, Emilio Obiol, ha presentat l’obertura al període d’exposició pública de la modificació de l’article 153.2 de les normes urbanístiques. Es tracta de l’eliminació de l’obligació de construir jardineres contínues amb un metre de terra per a la plantació d’arbres al pati interior de determinades edificacions en règim semiobert que està ocasionant problemes com és el cas del carrer Pere Gil de filtracions en el subsòl pàrquing i també d’inundacions. Ha sigut ratificat per unanimitat.
Per altra banda, el Ple ordinari també ha aprovat per unanimitat la resolució del contracte de la gestió del servei públic de dos llocs de venda del Mercat Central, que han cessat el negoci, amb l’objectiu d’“accelerar els tràmits perquè es puguen traure a concurs públic i que les persones interessades puguen instal·lar-se”, en paraules del regidor d’Economia, Xavier Ochando, qui ha destacat tot el treball que es realitza per a adaptar aquest espai als nous temps i generar economia “tant en el seu interior com als voltants”. Els nous negocis interessats estan vinculats al sector hostaler, la floristeria i els productes ecològics. També per unanimitat, s’ha ratificat la proposta de la Regidoria de Seguretat Ciutadana i Trànsit relativa a la sol·licitud a la direcció general de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, per a concedir la creu al mèrit policial amb distintiu blau als agents de Policia Local Julián Nebot Marqués i Carolina Díaz de l’Ensabonada per la seua “excel·lent actuació a l’octubre, quan van haver d’intervindre en un local al qual va accedir un individu amb tres armes blanques de grans dimensions amenaçant al públic present”, indica l’edila Silvia Gómez, qui destaca que “van reduir a aquesta persona sense usar cap arma, garantint la seguretat dels presents”.
L’Ajuntament d’ha sumat a la reivindicació dels drets de la dona, a través d’una declaració institucional amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de la Dona.
El manifest del 8 de març argumenta que la igualtat és un tema que afecta a tota la societat, motiu pel qual “demostrem el nostre compromís per a treballar, amb fermesa i constància, en la igualtat d’oportunitats a tots els nivells i aconseguir una societat més justa i igualitària, per a la qual cosa es requereix continuar evitant comportaments inadequats”.
El text, llegit per representants de tots els partits polítics en el Ple, posa de manifest l’“aposta ferma” per continuar treballant amb els col·lectius sensibles per a evitar tot tipus de desigualtat i aplicar polítiques sòlides que igualen als ciutadans quant als seus drets, a més d’incidir en la formació en valors des de la infància.
La declaració també destaca la importància de promoure mesures positives des de totes les institucions i reivindicar totes aquelles accions tendents a aconseguir la igualtat efectiva entre dones i homes, com l’eliminació de l’escletxa salarial de gènere, una economia d’igualtat que done valor al treball domèstic no remunerat, permisos de maternitat i paternitat iguals o el compliment de les resolucions de Nacions Unides en relació a l’atenció a dones refugiades o desplaçades. A més, es convida a tots els veïns i veïnes a sumar-se el pròxim dia 8 als actes programats per a commemorar aquesta jornada, que tindran lloc a les 12.00 hores a la plaça Major.
Seguidament, el PSPV-PSOE ha presentat una moció, basada en la reivindicació feta per la històrica política socialista valenciana, Carmen Alborch, quan va rebre el Premi 9 d’Octubre perquè el feminisme siga Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.
Cs ha elevat una proposta en la qual demanava bonificar el 95% de la plusvàlua en les herències de l’habitatge habitual i/o local de negoci. Així doncs, el portaveu local, Domingo Vicent, ha explicat que “aquesta mesura està destinada als hereus que siguen fills, als pares, al cònjuge i també a les parelles de fet degudament registrades”. “Els casos en els quals es beneficiaran aquests subjectes seran d’una banda, la vivenda habitual i per un altre, el local de negoci familiar. Quant a l’habitatge habitual, les condicions que s’han de donar són que haja sigut la vivenda del causant els tres anys anteriors i es mantinga la propietat tres anys més, mentre que pel que respecta al local la condició és que es mantinga l’activitat cinc anys més, facilitant la continuïtat del negoci”, ha indicat l’edil. “També ho sol·licitem en les donacions de local d’activitat perquè la legislació habilita aquesta opció quan hi ha interessos econòmics o socials”, ha afegit Vicent.
En aquest sentit, el regidor ha destacat que “aquesta iniciativa és una manera de no castigar als veïns que amb el seu esforç han estat acumulant Patrimoni especialment, quan es tracta del habitatge principal o del qual ha sigut el seu mitjà de vida”. “L’única cosa que demanem al bipartit és que s’aplique la possibilitat que dóna la Llei Reguladora d’Hisendes Locals i que ja està present en molts municipis”, ha traslladat el portaveu.
L’edil ha assenyalat que “des de Cs volem i creem que és possible alleujar la càrrega fiscal als vila-realencs ofegats per un IBI de rècord, un impost de Successions dels més alts d’Espanya o ara també per una pujada del dièsel o de les cotitzacions promoguda pel sanchismo”. “El secret per a aconseguir abaixar els impostos és simple: no gastar més del que tens, és a dir, com qualsevol família, administrar i controlar bé els teus comptes, cosa que el bipartit és incapaç de fer en tindre altres prioritats i estar obstinat a sostindre un model caríssim que no respon a les necessitats dels veïns”, ha postil·lat el portaveu.
El PP ha proposat una esmena que no ha sigut acceptada que Cs no ha acceptat i la proposta ha sigut retirada. L’alcalde ha indicat que la proposta “és injusta perquè estimularia l’especulació. “Tenim més de 300 reclamacions de veïns en plusvàlues que està treballant la sot interventora. És un tema molt complicat, deurien haver-ho consultat amb els tècnics, s’hauria d’haver treballat més, és un tema de diverses interpretacions i no decidir-se de manera lleugera com decidim si ubicar una escultura o un reconeixement. Realment estem molt preocupats pels descendents que abandonen l’herència i que a més suposa un cost de gestió i treball a l’Ajuntament, per tant, no està clar. Jo propose convocar una comissió informativa a la qual que acudisca la sot interventora i que cadascú plantege el seu punt de vista”.
Vicent ha recriminat que ha presentat aquesta moció en diverses ocasions i que mai s’ha plantejat cap situació.
Per un moment, ha semblat que el PP també anava a retirar la seua moció, en la mateixa línia, però finalment s’ha mantingut i en concret sol·licitava al Govern d’Espanya l’eliminació de l’impost de donacions i successions i una bonificació a la Generalitat mentre es produïa la supressió. “En el cas de la Comunitat Valenciana, és molt més car que en altres comunitats. De fet, a la Comunitat Valenciana es paga 22 vegades més que a Catalunya i 14 vegades més que a Madrid pel tram impositiu que imposen les comunitats autònomes.
La proposta del PP inclou, a més, que aprofitant el debat que existeix per a millorar el finançament autonòmic “que s’incloguen millores que puguen suplir a aquest tribut” que afectaria la recaptació de la Comunitat.
Sol·licitar a la Generalitat que s’anul·len les modificacions imposades a aquest impost i que es bonifique un 99% en les operacions de pares a fills i, a més, que es bonifique la plusvàlua en el cas d’herències en primer grau i que arribe al 99% de manera que s’aconseguiria que “la càrrega impositiva per heretar al mínim”.
Els populars han criticat que no s’haja emès cap informe. “No s’ha d’atribuir a l’oposició i no hi ha hagut perquè no l’han demanat”. La moció ha sigut desestimada amb els vots en contra de Compromís i PSPV i amb els vots a favor de PP i Cs
El portaveu del PP, Héctor Folgado, ha criticat que l’alcalde no acudira a la Junta de Portaveus en la qual es va abordar l’assumpte. “Podríem haver-ho parlat i no haguérem perdut tant de temps. És una moció de justícia entre els veïns i demanem que s’elimine perquè és un impost injust, un robament, grava la mort i un bé que ja ha sigut gravat.
El regidor de Compromís, Santi Cortells, ha assegurat que un impost no és un robament i en aquest cas la seua eliminació o bonificació ha de tindre en compte les rendes del contribuent. “La Comunitat no és que té l’impost més alt i és curiós que PP, Cs i Vox coincideixen en suprimir l’impost”. La regidora socialista Sabina Escrig ha assegurat que és una moció electoralista i demagògica. “Tornen al monotema de la dreta per a abaixar impostos a qui més té. Amb les polítiques del Botànic, nou de cada deu no han pagat i el que vostés volen és beneficiar als que menys tenen. Han estat governant set anys en l’executiu central i vint en l’autonòmic i no han fet res”, indica.
L’alcalde s’ha mostrat molt disconforme perquè el PP haja considerat l’impost que es cobra amb l’aval dels tècnics. “Aleshores, complir la llei és un robament? És molt greu donar aquest missatge amb impunitat. Si considera que és una il·legalitat, portem als tribunals. Ni Le Pen ni l’extrema dreta llancen eixos missatges, és digne d’anàlisi”. Domingo Vicent ha dit en eixe moment, que ja li “estranyava a mi que no fera el numeret -referint-se a l’alcalde, Compromís sempre diu que l’estat ens roba i no passa res”. Membres del PP han acusat l’alcalde d’haver-se aprofitat del seu dret de paraula, “com fa sempre”.
S’ha produït un moment de gran tensió i el secretari hi ha hagut explicat el Reglament d’Organització i Funcions i aclarir que l’alcalde té dret de paraula i té com a funció moderar el debat.
La moció de Compromís contra l’escletxa salarial ha sigut aprovada amb els vots a favor de Compromís, PSPV i PP i l’abstenció de Cs, que ha qualificat la proposta de partidista i la moció sobre la plataforma #IndignatsRenfe denunciant les condicions del servei també ha sigut ratificada per unanimitat.
Entre els punts d’urgència s’ha abordat la modificació del punt 264.2 del PGOU per unanimitat i perquè els quioscos de la Panderola i la Maiorasga s’adeqüen a la normativa.
En segon lloc, el PP ja proposa millores en les subvencions per als clubs esportius de Vila-real perquè cobren abans.
En aquest sentit, el regidor del PP, Carlos Gil, ha destacat que “una de les principals millores és poder cobrar les ajudes de forma més eficaç”. Per a Gil “amb una gestió eficaç es podria avançar en sis mesos el cobrament de les subvencions”.
Al mateix temps, el regidor ha manifestat que un dels canvis més beneficiosos per als clubs seria modificar els contractes de patrocini per subvencions. A més, “és fonamental que el Consell Local de l’Esport puga acordar aquestes modificacions en benefici del món esportiu”. La proposta ha sigut desestimada amb els vots en contra de PSPV i Compromís i els vots a favor de Cs i PP.
El regidor d’Esports, Javier Serralvo, ha lamentat que el PP no haja abordat aquesta proposta en el Consell Local de l’Esport. “L’any passat van viure una situació molt difícil, amb un pressupost prorrogat fins a juliol i les limitacions de la nova Llei de Contractes tampoc ens van ajudar i per això ens vam disculpar públicament amb les entitats per pel cobrament amb retard. Però passar de patrocinis a subvencions no garanteix que el pagament es faça abans.
L’alcalde ha lamentat que la proposta del PP, “després d’un any treballant tan sols siga un esborrany. “En la Diputació es fa amb patrocinis, perquè el model que vosté proposa no és útil”. Des de la bancada el PP ha respost a l’uníson que no és així i han estat en un enfrontament ‘no, sí, no, sí’, fins que l’alcalde ha reconegut que és un model mixt.
No comments so far.
Be first to leave comment below.