- 19 Abril, 2018 -
La trobada dóna compte del treball dels últims anys i analitzarà les perspectives de futur amb la incorporació d’innovacions i experiències singulars. L’obertura ha...La trobada compta especialistes de diversos organismes i centres universitaris nacional i estrangers que posaran en comú el treball dels últims anys i analitzar les perspectives de futur després de la incorporació d’innovacions i experiències singulars. L’obertura ha comptat amb Mónica Oltra que ha destacat el compromís de la Generalitat “amb un nou model productiu ecològic basat en el coneixement, la recerca, el desenvolupament innovador i en els principis de sostenibilitat social, productiva, ambiental i política
Vila-real Informació
Vila-real acull des d’avui les IV Jornades d’Agroecologia Antonio Bello. Una trobada organitzada per la Universitat de la Llacuna juntament amb la Regidoria d’Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic, la Universitat Politècnica de València (UPV) i la Fundació Institut d’Agricultura Ecològica i Sostenible (FIAES) que fins al dissabte portarà a la ciutat a reconeguts experts en l’agricultura ecològica.
L’alcalde, José Benlloch, ha donat la benvinguda aquesta vesprada als participants i assistents, que s’han donat cita en la Fundació Caixa Rural Vila-real. Entre ells es trobava la vicepresidenta de la Generalitat i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra; el president de FIAES i codirector de la Càtedra Cultural Antonio Bello, José Luis Porcuna; l’edil d’Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic, Josep Pasqual Sancho; la directora general de Desenvolupament Rural i Política Agrària Comuna, Maria Teresa Cháfer; el president de la Fundació Caixa Rural, Enric Portalés, i representants de la Universitat de la Llacuna, la Universitat Politècnica de València (UPV), la Universitat Jaume I (UJI), a més d’autoritats i conferenciants.
“L’agricultura és part del que som”, ha manifestat Benlloch. “És economia, història, tradició, cultura i identitat i també desenvolupament urbà, innovació, recerca, però sobretot és i ha de ser futur”, ha afirmat, al mateix temps que ha destacat “l’exemple de col·laboració institucional” que suposa l’organització d’aquestes jornades, amb universitats, grups de recerca, cooperatives i professionals de l’agricultura, “que durant dos dies ens van a permetre posar en comú el treball dels últims anys i les perspectives en àmbits tan diversos com la citricultura, l’economia social del mitjà rural, innovacions per al control de plagues o experiències singulars que posen de manifest les potencialitats de l’agroecologia com a disciplina científica”.
Per la seua part, Oltra ha destacat la importància del nou projecte de diversitat agrosocial impulsat per la Generalitat i l’Ajuntament, juntament amb el Centre d’Educació Especial la Panderola i la Fundació Caixa Rural per a recuperar les llavors de la tradicional bajoca de Vila-real, així com els múltiples programes desenvolupats des de 2015 a la Comunitat per a fomentar l’optimització de recursos en l’agricultura i garantir el manteniment i creixement d’aquest sector, “imprescindible per a la vida humana”. “Només tenim un planeta i és la riquesa que deixarem als nostres fills”, indica.
D’altra banda, el primer edil ha posat de relleu el “orgull” que suposa per a Vila-real “convertir-se en la seu d’un esdeveniment de tal envergadura”. “En dos dies anem a poder conjugar valors pels quals hem vingut apostant molt fort en els últims anys, en els quals resideix la viabilitat de tota societat moderna: la innovació, la generació de coneixement i la seua transferència a través de jornades i seminaris, la formació en totes les etapes i àmbits de la vida, o la preocupació per la salut, per cuidar-nos i cuidar dels nostres, com a millor medicina per a la qualitat de vida”, apunta. “Són els valors de les nostres quatre grans marques de ciutat: de la Ciència i la Innovació, de la Salut i l’Esport, de Congressos, Festivals i Esdeveniments, i Ciutat Educadora”, incideix.
Entre els ponents es troben investigadors universitaris i de reconegudes organitzacions i ens públics i privats, que parlaran sobre els avanços en la Xilella fastidiosa; noves feromones per al control de plagues, la biodesinfecció del sòl utilitzant restes de collita o els avanços de la utilització de les micorizes en cítrics, entre altres temes com el preu dels aliments, els productes químics, els valors agroecològics dels sistemes agraris tradicionals valencians o la protecció dels territoris agraris històrics. També es posaran sobre la taula nous coneixements amb base agroecològica, alimentació i salut, innovacions en l’associacionisme agrari i iniciatives ressò-socials innovadores, com el pasturatge controlat com a eina de prevenció d’incendis o l’economia del bé comú en el medi rural.
“En aquestes jornades podrem conèixer millor, a més, alguns dels projectes en els quals l’Ajuntament de Vila-real ja està treballant en l’àmbit de l’agroecologia, com el projecte pilot d’implantació de micorizes en cítrics per a millorar la seua resistència a plagues, la pròxima adhesió al Pacte estatal per la sobirania alimentària o el projecte de confusió sexual per al tractament de plagues en el qual també estem col·laborant per a preparar la terra per al futur”, destaca Benlloch, qui afig que “aquestes jornades són per a parlar amb pluralitat de tot tipus de qüestions que concerneixen a l’agricultura, ecològica o no”, per la qual cosa ha convidat als veïns a participar.
La vicepresidenta de la Generalitat ha assenyalat que “el quart eix de l’Acord del Botànic consisteix en el desplegament d’un nou model productiu com a requisit per a l’eixida de la crisi i la generació de benestar a llarg termini”, i en aquest sentit ha destacat l’engegada del I Pla Valencià de Producció Ecològica. A més, la vicepresidenta ha fet referència a alguns projectes de la Generalitat en aquesta matèria com el Programa de Desenvolupament Rural per a millorar la qualitat de vida de les persones que habiten el mitjà rural en el marc d’un model social i mediambiental sostenible, “i que persegueix la incorporació de les persones joves, la promoció de la igualtat entre dones i homes i la lluita contra el canvi climàtic”.
Com a peça clau per a aconseguir aqueix canvi en el model productiu, la vicepresidenta considera fonamental “la capacitació i la formació”, i ha assenyalat el suport que en aquest sentit es realitza des del Servei de Transferència de Tecnologia “amb 9 línies formatives i 100 hores de cursos en matèria agropecuària”, a més d’ampliar l’oferta formativa especialment a les comarques d’interior, treballant en temàtiques d’agricultura sostenible i de producció agrícola i ramadera ecològica. Així mateix, Oltra ha fet referència a la recerca i la divulgació des de les cinc estacions experimentals agràries i des de l’Institut Valencià de Recerques Agràries.
Des de l’engegada fa dos anys del Pla d’Agricultura Ecològica en aquests moments hi ha 72 noves empreses i 219 nous productors i productores. Quant a la superfície ecològica s’han certificat 3.877 hectàrees, la qual cosa suposa un increment del 5% en només dos anys. Entre altres actuacions, destaquen també l’engegada del Pla de Diversitat Agrària Valenciana per a garantir la conservació de les varietats locals valencianes i la seua divulgació, o l’impuls de l’agricultura de proximitat com a aposta del govern valencià i compromís amb els objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides.
La vicepresidenta ha felicitat als organitzadors i participants de les jornades de Vila-real, que sens dubte, “contribueixen a fer de la nostra agricultura un sector rendible i sostenible perquè seguisca exercint un paper decisiu en la nostra economia, apostant per la cooperació, per la producció sostenible, pel treball digne i el salari digne per a generar riquesa en els sectors primaris”.
Inauguració exposició ‘Las malas hierbas no son malas’,
Aquest matí ha tingut lloc la inauguració de l’exposició ‘Las malas hierbas no son malas’, de litografia i escultura, de l’artista australiana Gretchen Keelty, dins les IV Jornades d’Agroecologia. La mostra, que es troba a la sala d’exposicions tres de la Fundació Caixa Rural Vila-real, qüestiona la realització de pràctiques mediambientals de les quals Keelty ha estat testimoni al seu país i a Espanya, particularment de l’ús dels tractaments herbicides i la retirada de fulles seques per estètica. “Aquest projecte tracta de presentar les herbes i les fulles caigudes com a coses precioses que formen una part important de la biodiversitat urbana que, a més, són uns elements beneficiosos i essencials perquè juguen rols importants a l’ecosistema”, afirma l’artista. El regidor d’Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic, Josep Pasqual Sancho, i Josep Ramos, com a representant de Caixa Rural, han participat a la inauguració.
No comments so far.
Be first to leave comment below.