- 21 Juliol, 2023 -
Amb l’arribada de la calor son molts els joves que acudeixen a banyar-se al tram baix de la desembocadura del riu MillarsUn any més, son molts els joves que acudeixen a la zona dels ‘Matxos’ de Vila-real a banyar-se malgrat la inseguretat de fer-ho
Pau Barrachina / Vila-real Informació
Amb l’arribada de la calor son molts els joves que acudeixen a refrescar-se al tram baix de la desembocadura del riu Millars, amb la perillositat que això comporta. Les principals institucions locals, així com la guarderia rural del Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars, format pels ajuntaments de Borriana, Almassora, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana alerten any rere any de que banyar-se en certs punts del riu comporta seriosos riscs per a qui ho fa.
Son molts els punts en la província de Castelló on es perillós tirar-se a l’aigua, encara que principalment, la zona on més afluència de banyistes existeix és en l’assut de Vila-real, també conegut com la zona dels ‘Matxos’, situat en el marge dret del riu, en el paratge del Termet de la Mare de déu de Gràcia. A més, l’assut comunitari d’Almassora a santa Quitèria i l’assut de Borriana o de les Revalladores també són zones on tots els anys es poden veuen ciutadans que fan cas omís a les advertències i opten pel bany.
El bany als assuts, una pràctica que no pot ser sancionada ni prohibida
Encara que any rere any s’adverteix de que el bany pot causar seriosos riscs entre aquells que el practiquen, l’actual legislació no permet prohibir-lo. La Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ, per les seues sigles en castellà), afirma que l’únic que està en les seues mans és la recomanació: “La llei d’aigües recull el dret al bany en rius i la prohibició de sancionar als qui ho fan, encara que ho realitzen en zones perilloses. L’únic que tenim capacitat de fer és no recomanar el bany en aquelles zones on existeix algun tipus de risc per grans canvis en el nivell de l’aigua, per estar prop d’estructures hidràuliques, de presses, d’estructures de reg…”.
A més, el que sí que es realitza des de la CHJ és la col·locació de cartells informatius en llocs prèviament seleccionats per tractar de contribuir, en la mesura del possible, a evitar els eventuals accidents que es produeixen derivats de la pràctica del bany. La Confederació Hidrogràfica del Xúquer té col·locats un total de 81 cartells en tot el riu, dels quals 50 estan situats en l’àmbit de la Comunitat Valenciana, 29 en Castella – la Manxa i 2 en la comunitat autònoma d’Aragó.
Per part de les corporacions municipals, els ajuntaments tampoc posseeixen la capacitat de sancionar a qui posa en risc la seua vida amb el bany en zones perilloses. La legalitat, també sota la llei d’aigües, no permet prohibir ni establir sancions, ja que la competència no és municipal. El que es realitza des de l’Ajuntament de Vila-real, per exemple, són recomanacions i vigilar les zones per tractar d’evitar ofegaments.
L’assut de Vila-real ja es va cobrar una vida
En l’any 2016, Vila-real va viure una jornada tràgica, ja que un jove de 19 anys, veí de Nules, va morir després d’ofegar-se en la ja mencionada zona dels ‘Matxos’ en el riu Millars. El jove es trobava nadant amb els amics quan una corrent el va arrossegar i se’l va emportar a una de les sèquies, fins que l’aigua se’l va endur a l’exterior.
El Consorci de Bombers va haver de mobilitzar una dotació del parc de Plana Baixa i una dotació de l’equip de busseig de la Unitat de Rescat Aquàtic. A l’arribada dels bombers, efectius de la Policia Local els van indicar la zona on havia desaparegut el jove i es van iniciar els treballs de rastreig per part de l’equip de busseig. Poc abans de les 21.00 hores era localitzat el jove i el SAMU va confirmar que es trobava mort, fent-se càrrec del servei la Policia Nacional.
No comments so far.
Be first to leave comment below.