Dijous, 21 de Novembre, 2024  |  
La Fundación Flors aprofita un robot per ajudar a expressar emocions a alumnat amb TEA La Fundación Flors aprofita un robot per ajudar a expressar emocions a alumnat amb TEA

- 11 Juny, 2024 -

L'associació VilaTEA oferirà aquest dimecres una xarrada a l'alumnat de Primària La Fundación Flors aprofita un robot per ajudar a expressar emocions a alumnat amb TEA

L’associació VilaTEA oferirà aquest dimecres una xarrada a l’alumnat de Primària

Vila-real Informació

El centre Fundación Flors de Vila-real ha iniciat RoboTEA, un projecte innovador de robòtica educativa per millorar la comprensió i gestió de les emocions en els xiquets amb Trastorns de l’Espectre Autista (TEA). A partir de l’estudi ‘La robòtica educativa utilitzada en els casos d’autisme infantil’ de la Università degli Studi di Torino, aquest projecte s’ha convertit en una ferramenta valuosa per potenciar l’empatia i el coneixement de l’alumnat respecte a aquesta temàtica.

Així, la comunitat educativa aprofita el potencial del robot Codey Rocky que té en les seues aules i amb el qual treballen continguts, programació robòtica o participen a competicions, dintre del nostre projecte educatiu de robótica integrat a totes les etapes educatives. Aquest robot pot imitar expressions emocionals mostrant cares en la seua pantalla i utilitzant llums de colors.

El primer pas va ser treballar les emocions a l’aula dissenyant i creant cares i emojis amb píxels amb Codey Rocky. L’alumnat associa cada cara amb un color específic per facilitar el reconeixement de les emocions: roig per a la ràbia, groc per a l’alegria, verd per a la calma, blau per a la tristesa i rosa per a l’amor. A més, van programar el robot perquè les seues llums i moviments imitaren cada emoció.

RoboTEA fundación Flors

Després, van desenvolupar un joc amb en suport digital mitjançant PowerPoint que mostrava fotos de l’alumnat adoptant cares i expressions facials amb diferents emocions i el fons del color corresponent. L’alumnat, en reconèixer l’emoció, agafava la targeta del color associat i la mostrava a RoboTEA, que reacciona segons l’emoció identificada.

Aquest enfocament ajuda els xiquets amb TEA a aprendre i gestionar les seues emocions i també permet els alumnes neurotípics comprendre la dificultat de reconéixer i expressar emocions. Per a potenciar aquest benefici bidireccional, el centre ha convidat a l’associació VILATEA, la primera associació local d’autisme, a participar en el projecte RoboTEA. El proper dimecres 12 aniran a l’escola per fer una xerrada i unes activitats pràctiques. Aquesta col·laboració permet entendre millor les seues experiències i necessitats. I per al curs vinent posaran en pràctica el joc amb alumnes TEA.

En conclusió, aquest projecte de robòtica educativa “ha demostrat ser una ferramenta poderosa per fomentar l’empatia, la inclusió i la comprensió mútua en la nostra comunitat escolar”, indiquen des de la Fundación Flors. “Continuarem treballant per crear un entorn més comprensiu i solidari per a tota la nostra comunitat educativa”, afegeixen.

Google+
Whatsapp Telegram

No comments so far.

Be first to leave comment below.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *