- 28 Octubre, 2022 -
L'acte està emmarcat dins de les accions del 750 aniversari de la construcció de la Séquia Major de Vila-realL’acte està emmarcat dins de les accions del 750 aniversari de la construcció de la Séquia Major de Vila-real
Vila-real Informació
La Jornada de Patrimoni Hidrà ulic, organitzada per la Cà tedra FACSA d’Innovació en el Cicle Integral de l’Aigua de la Universitat Jaume I i la Comunitat de Regants de Vila-real, ha congregat més de 50 persones. L’acte, emmarcat dins de les accions del 750 aniversari de la construcció de la Séquia Major de Vila-real, ha comptat amb la col·laboració del projecte Hâ‚‚OMAP (projecte europeu ERASMUS+ KA201 de la Cà tedra FACSA-UJI) i l’Ajuntament de Vila-real.
La primera edició de les Jornades de Patrimoni Hidrà ulic de la Cà tedra FACSA-UJI es va dur a terme en 2017 i va girar entorn dels molins fariners. L’èxit va ser tal que, des de la Cà tedra FACSA-UJI, s’ha continuat participant en accions lligades al patrimoni hidrà ulic, com ara la creació d’un blog i la coordinació del projecte europeu Hâ‚‚OMAP. En aquesta ocasió, per a celebrar la segona jornada s’ha seleccionat com a temà tica principal les séquies, uns elements molt representatius del patrimoni de la nostra provÃncia.
La jornada, celebrada en la sala d’actes de la Comunitat de Regants de Vila-real, ha reunit experts historiadors, representants de diferents comunitats de regants, estudiants i particulars, tots de diferents franges d’edat però amb un interès en comú: la seua passió pel patrimoni hidrà ulic. A tots ells els han donat la benvinguda Emili Obiol, regidor de Territori, Patrimoni i Mobilitat Urbana de l’Ajuntament de Vila-real; Luis Basiero, director de l’Àrea de Sanejament i Depuració de FACSA; Pascual Broch, president de la Comunitat de Regants de Vila-real, i Sergio Xiva, director de la Cà tedra FACSA d’Innovació en el Cicle Integral de l’Aigua de l’UJI. A l’acte també han acudit els regidors de l’Ajuntament de Vila-real Xus Madrigal, Maria Fajardo i Irene Herrero.
Sergi Selma, professor de la Universitat Jaume I, ha sigut l’encarregat d’obrir les ponències d’experts explicant els canvis i continuïtats que ha experimentat l’horta de la Plana del riu Millars al llarg de la història, des de l’època medieval fins a la moderna.
Per part seua, l’investigador postdoctoral de la Universitat de València Ferran Esquilache ha portat els assistents als segles XIII i XIV per a presentar les múltiples transformacions que es van realitzar en els espais irrigats de l’horta de València i de l’horta de la Plana de Castelló arran de la conquesta i de la colonització cristiana del Regne de València.
Al seu torn, el professor de la Universitat de Granada José M. MartÃn Civantos ha aportat la visió dels sistemes històrics de regadiu del territori de l’antic Regne de Granada per a posar-los en valor com a socioecosistemes sostenibles i resilients per al futur.
Malgrat no poder assistir a la jornada, el catedrà tic de la Universitat d’Alacant Gregorio Canales hi ha volgut estar present en format en lÃnia per a poder acostar el territori del Baix Segura i les dificultats que aquest ha sofert a tots els assistents.
Finalment, Delia Trifi, investigadora de la Cà tedra FACSA de la Universitat Jaume I, ha aprofitat la seua ponència per a mostrar el projecte Hâ‚‚OMAP, un projecte que té com a objectiu sensibilitzar sobre la importà ncia de l’aigua i el patrimoni hidrà ulic a través de les tecnologies de la informació i comunicació (TIC) entre l’alumnat de secundà ria de centres educatius de Portugal, Ità lia i Espanya. Durant la seua ponència, ha explicat algunes de les accions que s’hi han dut a terme i ha mostrat la multiplataforma que s’està desenvolupant per a localitzar elements del patrimoni hidrà ulic en un mapa i introduir informació amb la finalitat de contar la història que hi ha darrere de cadascun.
Per a concloure la jornada, Sergio Chiva ha aprofitat per a agrair als ponents tot el treball que estan desenvolupant, aixà com a tots els assistents per acudir a l’esdeveniment i ha recalcat la necessitat de continuar realitzant aquestes accions per a posar en valor el patrimoni hidrà ulic entre la societat.
La II Jornada de Patrimoni Hidrà ulic forma part de les activitats de divulgació en l’à mbit no universitari de la Cà tedra FACSA d’Innovació en el Cicle Integral de l’Aigua de la Universitat Jaume I de Castelló.
No comments so far.
Be first to leave comment below.