- 20 Setembre, 2017 -
La Comissió Tècnica integrada per Conselleria i Ministeri dóna llum verda a la redacció d'un Estudi de Mercat Logístic. En la reunió han estat...La Comissió Tècnica integrada per Conselleria i Ministeri dóna llum verda a la redacció d’un Estudi de Mercat Logístic. En la reunió han estat presents com convidats l’alcaldessa de Castelló, l’alcalde de Vila-real, el president de l’Autoritat Portuària de Castelló i un representant de Ports de l’Estat. Benlloch valora tècnicament “l’estret marge” de l’estudi amb 0,59 punts de diferència i afirma que “seguirà defensant Vila-real”
Vila-real Informació
La Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori i el Ministeri de Foment han constituït la Comissió Tècnica, que ha acordat que la Plataforma Logística Intermodal se situe en el Port de Castelló.
La consellera María José Salvador ha presidit la reunió d’aquesta Comissió, que està formada per tres membres de la Conselleria i tres del Ministeri. Per part de la Generalitat Valenciana, els seus membres són: la consellera, el secretari autonòmic Josep Vicent Boira i el director general d’Obres Públiques, Transport i Mobilitat, Carlos Domingo. I per part del Ministeri, els seus integrants són: el sotsdirector general de Planificació Ferroviària, Jorge Ballesteros; el sotsdirector de Planificació d’Infraestructures i Transport, Pascual Villate i el Director de Serveis de Logística d’Adif, Luis Vicente Moreno Espí.
A la reunió han sigut convidats també: l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, l’alcalde de Vila-real, José Benlloch, així com el president de l’Autoritat Portuària de Castelló, Francisco Toledo, i el director tècnic de Ports de l’Estat, Álvaro Rodríguez Dapena.
Durant la reunió d’aquesta comissió tècnica, la Generalitat ha traslladat els resultats de l’estudi tècnic que va elaborar la conselleria amb l’objectiu de comparar la viabilitat de les dues ubicacions que es van proposar per a la implantació d’una Plataforma Logística Intermodal: La zona logística del Port de Castelló, i els terrenys reservats en el terme municipal de Vila-real. Les conclusions d’aquell estudi tècnic van qualificar com més idònia la proposta del Port de Castelló.
Els membres de la Comissió, formada per Generalitat i Ministeri han abordat aquestes dades i també han escoltat als convidats, entre els quals es trobava l’alcalde de Vila-real, que defensava l’opció d’aquest municipi.
No obstant açò, la Comissió Generalitat – Ministeri ha recolzat l’estudi tècnic previ i ha confirmat que l’alternativa més favorable és la de Castelló.
Cal recordar que l’estudi va comparar les dues alternatives possibles: Castelló i Vila-real i les conclusions de l’anàlisi tècnica van assenyalar l’alternativa de Castelló com la més favorable, perquè aportava avantatges relatius a la capacitat per a instal·lar una terminal de trens de 750 metres, una major superfície reservada per a desenvolupar activitats logístiques, menors costos de repercussió de la inversió, uns millors accessos viaris i una millors condicions per a la intermodalitat de la carretera i el ferrocarril amb el tràfic marítim.
Següent pas: Estudi de Mercat Logístic
Una vegada constituïda la comissió tècnica i decidit l’encaix territorial definitiu, el següent pas és la redacció d’un Estudi de Mercat Logístic perquè posteriorment el Ministeri elabore un estudi de viabilitat econòmica, tal com determina el protocol d’actuació que fixava aquest full de ruta.
20 milions de pressupost
L’Estació Intermodal té un pressupost inicial de 20 milions d’euros, als quals caldrà sumar l’accés viari a la dàrsena Sud, estimat en 12 milions d’euros. Tots dos projectes ja estaven arreplegats en el Pla d’Inversió i Accessibilitat de Ports de l’Estat i en el Pla de Millora de la Infraestructura dissenyat per PortCastelló.
Segons va indicar el president de l’Autoritat Portuària, Francisco Toledo, tant el projecte de l’estació com el de l’accés ferroviari seran realitzat per Ineco, amb la finalitat de que s’ajusten a les necessitats i demandes d’Adif.
Benlloch adverteix que els només 0,59 punts entre ambdues propostes porta a “lluitar pels interessos de la ciutat fins a les últimes conseqüències”
L’alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha volgut agrair la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori i el Ministeri de Foment que, “després d’anys d’inactivitat i incompliments del protocol”, aquest matí s’ha convocat finalment la comissió tècnica mixta en la qual els representants d’ambdues institucions han decidit la ubicació de la futura estació intermodal de mercaderies al Port de Castelló. Benlloch, qui ha acudit a la reunió amb el regidor de Territori, Emilio M. Obiol, ha volgut felicitar també l’Ajuntament de Castelló i PortCastelló per la decisió, ha destacat la importància per a la indústria provincial d’una infraestructura fonamental per al desenvolupament, el futur i la competitivitat de les empreses castellonenques i ha anunciat la intenció del consistori de “seguir defensant els interessos de la ciutat per damunt de tot”.
“Estem en un moment històric en el qual és necessari adoptar decisions que no paralitzen el progrés del nostre territori. Després de més de 20 anys amb un Partit Popular que no ens va convocar ni una sola vegada per a desbloquejar una infraestructura fonamental, que a Vila-real portem plantejant des de fa més de 25 anys, volem en primer terme agrair que se’ns haja convocat i oferit l’oportunitat de defensar el nostre projecte i les fortaleses i avantatges que suposaria la ubicació de la intermodal a Vila-real”, argumenta Benlloch, qui recorda que la decisió s’ha adoptat respectant l’acord de totes les parts implicades perquè fóra una comissió mixta la que decidira la millor ubicació de la infraestructura sobre la base de criteris exclusivament tècnics. “Finalment, el Govern d’Espanya i la Generalitat han decidit conjuntament i per unanimitat optar per Castelló, en funció de les conclusions d’un estudi que només dóna 0,59 punts de diferència en la valoració tècnica d’ambdues opcions”, incideix l’alcalde.
En concret, l’informe analitza una sèrie d’indicadors per a valorar criteris com l’ús racional del sòl, l’accessibilitat i mobilitat, l’impacte mediambiental i la viabilitat econòmica de la infraestructura. Sobre la base d’aquests criteris, l’opció de Castelló obté 13,44 punts i la de Vila-real, 12,85 punts; una diferència de només 0,59 punts. “És un marge massa estret, en particular en una dotació de la importància de la intermodal, la qual cosa ens porta a seguir defensant els interessos de la ciutat fins a les últimes conseqüències”, puntualitza. “Amb aquest objectiu, estem analitzant tècnicament el document per a determinar si podem estar d’acord o no amb els criteris utilitzats i amb els continguts de l’informe, sense descartar de moment cap tipus d’acció de defensa dels interessos de Vila-real, sempre des de la lleialtat institucional entre administracions, tal com hem fet fins ara”, agrega.
“Vila-real ha demostrat al llarg de la seua història la seua enorme capacitat per a tirar endavant, malgrat les dificultats i la discriminació que hem patit sempre per part de les administracions. Des de l’Ajuntament, anem a seguir treballant sense cap tipus de dubte per defensar els interessos dels vila-realencs i dotar la nostra ciutat de projectes tractors que garantisquen el progrés i el benestar de les persones”, afegeix el primer edil, qui ha volgut també destacar el clima d’enteniment i col·laboració amb Castelló. “Vila-real forma part d’un projecte comú del qual estem absolutament orgullosos. La nostra ciutat no pot entendre’s sense Castelló i sense la província; col·laborem contínuament i compartim molts projectes, com Reciplasa, la UNED, l’UJI amb la seu de la Plana, la policia metropolitana…; el creixement d’un dels nostres pobles és positiu per a tots nosaltres. Però l’estret marge de diferència en les conclusions de l’estudi per a decidir la ubicació d’una infraestructura del calat de l’estació intermodal ens porta a seguir defensant els interessos de Vila-real fins a on siga necessari. És la nostra obligació”, conclou Benlloch.