Dijous, 21 de Novembre, 2024  |  
La primera edició de Vilaciència premia projectes sobre medi ambient, ciències de la salut i robòtica La primera edició de Vilaciència premia projectes sobre medi ambient, ciències de la salut i robòtica

- 28 Abril, 2023 -

El primer premi, dotat amb 1000 euros, ha sigut per al projecte 'Orange petrol', dels alumnes Pablo Marco i Joan Alcayde La primera edició de Vilaciència premia projectes sobre medi ambient, ciències de la salut i robòtica

El primer premi, dotat amb 1000 euros, ha sigut per al projecte ‘Orange petrol’, dels alumnes Pablo Marco i Joan Alcayde, de 4t d’ESO del Col·legi Santa María

Vila-real Informació

El 27 i 28 d’abril, el Col·legi Santa María de Vila-real ha acollit la primera edició de Vilaciència, una mostra de treballs de recerca realitzats per joves d’entre 15 i 18 anys, celebrat conjuntament amb la 3a Fira de la Ciència del Col·legi Santa María. El certamen, organitzat pel col·legi vila-realense, juntament amb l’Ajuntament de la ciutat, la Càtedra d’Innovació Ceràmica de Vila-real i l’empresa People & Technology, té com a objectiu promoure la investigació entre els joves, potenciar l’intercanvi d’experiències i fomentar la participació en aquesta i altres fires i congressos d’àmbit nacional i internacional.

El concurs ha entregat en total 6 guardons. El primer premi, dotat amb 1000 euros, ha sigut per al projecte ‘Orange petrol’, dels alumnes de 4t d’ESO del Col·legi Santa María Pablo Marco i Joan Alcayde, els qui han sintetitzat un biocombustible a partir de taronges de deixalla amb el qual fan funcionar un motor de combustió.

El segon premi, dotat amb 500 euros, ha sigut per al treball ‘Carob infusion’, de les estudiants Sílvia Pérez i Mercedes Ibáñez, de 4t d’ESO del Col·legi Santa María. Amb aquesta investigació han aconseguit reduir el nivell de sucre i colesterol en sang amb una infusió preparada a base de garrofa. 

El tercer premi, amb una dotació de 300 euros, ha anat a parar a les mans de Carlos Serrano, Lucía Wang i Abd El Hafid, del centre Fundació Flors. El seu treball, titulat ‘Build your robot’, és un projecte docent internacional que, sobre la base de la programació robòtica, cerca la col·laboració de diversos centres educatius europeus. 

Finalment, els tres accèssits de 100 euros han reconegut el valor dels projectes ‘Absorció de CO₂’, de les estudiants de 1r de Batxillerat María Fabra, Ana Navarro i María Bellmunt, ‘Cremes perugianes’, de Daniel Peruga, i ‘Pill dispenser robot’, d’Izan Claverías i Héctor Folía.

El jurat del Vilaciència, a partir de les valoracions del qual han sigut seleccionats els guanyadors d’aquesta edició, ha estat format per Eduardo Pérez, regidor d’Innovació de l’Ajuntament de Vila-real i professor d’Història; Juan Carda, Catedràtic de Química de sòlids de la Càtedra d’Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real; Javier Gaya i Francisco Gaya, de l’empresa People & Technology; Sergio Meseguer, assessor d’Àmbit Científic del CEFIRE de Castelló; Julio García, president de l’Associació EDC Natura; i professionals de camps diversos relacionats amb la ciència, tots ells exalumnes del Col·legi Santa María.

Vilaciència és un concurs obert al públic, en el qual joves investigadors de la ciutat de 4t d’ESO, Cicles Formatius i 1r de Batxillerat de Vila-real han presentat els resultats de la seua investigació mitjançant pòsters, gràfics, mitjans multimèdia, muntatges i maquetes. Concretament, els estudiants de Fundació Flors, Col·legi Verge del Carmen, IES Tàrrega i Col·legi Santa María han exposat 18 treballs sobre diverses branques científiques, com la química aplicada a la cuina, la robòtica, la biologia, la tecnologia, l’astronomia o la salut.

Encara que el certamen ha tingut caràcter local, des de l’organització s’espera que a les pròximes edicions es puguen inscriure estudiants de tota la Comunitat Valenciana i el Vilaciència es convertisca en referent com ja ho són en altres comunitats altres certàmens d’investigació científica com Exporecerca Jove de Barcelona, Fira de la Ciència de Jerez, Galiciencia d’Orense o Fira de la Ciència Azoka de Bilbao.

Google+
Whatsapp Telegram

No comments so far.

Be first to leave comment below.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *