Diumenge, 24 de Novembre, 2024  |  

- 19 Gener, 2017 -

Maria José Valls. Consellera Nacional del BLOC. Als Estats Units, durant la campanya presidencial de Donald Trump, s’ha fet famosa la que anomenen política de la posveritat.... Qualsevol cosa no val

Maria José Valls. Consellera Nacional del BLOC.

Als Estats Units, durant la campanya presidencial de Donald Trump, s’ha fet famosa la que anomenen política de la posveritat. Consisteix a presentar qualsevol política o fet polític des de les creences i les emocions sense tindre en compte els fets. La política de la posveritat es diferencia de la mentida en el fet que en aquest cas, la veritat no importa, fins i tot quan es demostra la falsedat.

Si alguna cosa té la capacitat de poder ser veritat, no importarà que no ho siga, es pot arribar a l’extrem que, malgrat els desmentiments per part dels afectats o dels mitjans seriosos, el rumor fals continuarà difonent-se com a notícia important per tot arreu.

És l’actitud de: «si és la meua veritat, és la veritat».

La posveritat s’uneix al que ja gaudíem: les mitges veritats que ens expliquen de sempre, les paraules grandiloqüents sense sentit, les històries falses que fan circular, les grans declaracions que queden en res…

I els ciutadans? Els ciutadans assentim amb el cap perquè, com votants també participem de la festa de la posveritat. Com deia l’inventor del terme, David Roberts el 2010, hem canviat l’esquema mental:

D’allò que hauríem de fer com a ciutadans i votants: recaptar la informació; traure conclusions dels fets; posicionar-nos segons les conclusions, i, per últim, triar un partit polític que compartisca aquests posicionaments.

El que fem és: triar un partit segons uns valors i creences; adoptar els posicionaments del partit; desenvolupar arguments que donen suport a aquests posicionaments i triar fets per a reforçar els arguments.

Prou. Qualsevol cosa no val. Recuperem el sentit comú.

Aprenguem a llegir més enllà del titular capciós. Contrastem les fonts de les notícies que ens arriben i no donem per vàlida la informació a la primera. És ben fàcil fer una xicoteta cerca per a comprovar si té sentit allò que anem a creure’ns. Cerquem els fets i les dades reals i no ens deixem dur per les emocions i les creences.

Utilitzem la raó, siguem honestos i tinguem esperit crític.

Google+
Whatsapp Telegram

No comments so far.

Be first to leave comment below.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *