Dijous, 21 de Novembre, 2024  |  
El Lluís Alcanyís detecta un retorn del consum de la cocaïna, “normalitzada al mateix nivell que el tabac o l’alcohol” El Lluís Alcanyís detecta un retorn del consum de la cocaïna, “normalitzada al mateix nivell que el tabac o l’alcohol”

- 6 Juliol, 2017 -

Jaume Agost ha presentat amb Silvia Gómez les dades de la memòria del 2016 del centre de dia de la que es desprén que... El Lluís Alcanyís detecta un retorn del consum de la cocaïna, “normalitzada al mateix nivell que el tabac o l’alcohol”

Jaume Agost ha presentat aquest matí junt amb Silvia Gómez les dades de la memòria del 2016 del qual es desprén que l’alcohol, l’abús de diverses substàncies, el cànnabis i la cocaïna suposen el 60% dels casos que van tractar l’exercici passat. També el 50% dels adolescents consumidors de cànnabis que participen en els programes  aconsegueixen superar l’addicció i també han repuntat els grups de suport a les dones amb adiccions

Vila-real Informació/Soumaia Nejjar

Com ja és habitual, el centre de dia terapèutic per a la deshabituació, rehabilitació i reinserció Lluís Alcanyís de Vila-real, ha fet públic avui la memòria amb els resultats del 2016 de mà del treballador social Jaume Agost junt amb la regidora de Sanitat, Silvia Gómez. Encara que Agost ha fet un detallat resum dels nous hàbits que s’han manifestat a través dels casos dels usuaris que acudeixen al centre, destaca sobretot el predomini de l’atenció a persones que demanen ajuda per a tractar addiccions com l’alcohol, la cocaïna i el cànnabis i el retorn de la cocaïna. “La crisi va provocar que aquesta droga es quedara relegada però com la situació ha millorat, repunta de nou i no només són persones d’un estrat social més baix les que acudeixen a les teràpies, al contrari, es tracta d’un consumidor diferent, persones amb treball, família i una imatge social impecable de la qual mai es diria que té aquesta addicció”, assenyala el treballador social. Enguany el centre fa 25 anys i se celebrarà una jornada a l’octubre, de la qual es donaran més detalls aviat.

memoria 2016 lluis alcanyis vila-realL’edil de Sanitat ha explicat que la tasca que realitzen els treballadors del centre de dia, que va nàixer en maig del 1992, és donar suport i ajudar a superar els problemes d’addicció no només amb les drogues, sinó també amb el joc, el que es coneix com a ludopatia, i inclús el telèfon mòbil. “Realitzen una tasca de deshabituació a través de teràpia i campanyes de conscienciació. Veritablement és d’admirar la labor que realitzen en benefici de la ciutadania i que reverteix en el foment i la promoció dels hàbits saludables”, assegura Gómez.

Dades més rellevants del 2016

Jaume Agost ha indicat durant la seua intervenció les dades de les persones que han accedit per primera vegada al centre en 2016, el que sol marcar la tendència general. L’alcohol, l’abús de diverses substàncies, el cànnabis i la cocaïna suposen el 60% dels casos i es situen en les primeres posicions. Com s’ha esmentat abans, s’ha detectat un repunt del consum de la cocaïna que anys enrere va quedar relegada però el seu consum torna a estar molt al dia fins al punt que “s’ha convertit en un element de socialització com el tabac i el seu consum està totalment normalitzat, ja no és necessari acudir als supermercats de la droga, s’ha estés la distribució a domicili, per tant s’ha instaurat en l’àmbit familiar i ja no és una substància de discoteca. Aquestes persones que venen a les teràpies tenen treball, una família i una imatge social impecable però no són conscients de l’addicció que pot arribar a generar la cocaïna ni tampoc dels riscos que suposa, pensen que ho tenen tot baix control fins al dia que es donen compte que aquesta droga els controla a ells, expressa Jaume Agost.

lluisAmb motiu d’aquesta tendència s’ha recuperat el grup de suport als cocaïnòmans, que es va desenvolupar entre el 2001 i el 2010, de fet és està complet. També han repuntat els grups de suport a les dones, que centren la teràpia en els efectes que té ser dona consumir substàncies d’aquest tipus. Agost explica que abans el consum estava copat principalment per homes però amb la incorporació de la dona al mercat laboral i el seu abandó progressiu de les tasques de la llar han sigut claus. “A més fins fa uns anys els principals consumidors eren homes, abans també pot ser que suposarà un estigma per a elles demanar ajuda pel fet de ser dones i ho resolien com podien”, argumenta. I per últim, també tenen demanda els grups d’adolescents consumidors de cànnabis que s’han reprès i del qual les dades són òptimes, ja que el 50% d’ells aconsegueix superar l’addicció.“En general la sensació és bona”, indica Jaume Agost.

Les franges d’edat que més consumeixen són les que es situen entre els 30 i els 40 i entre els 40 i els 50. A més, en 2016 s’han obert 156 expedients, el 19,41% dels quals van ser de dones, dada que il·lustra la situació anterior. Per últim, pel que fa a la durada de les estances, des del centre Lluís Alcanyís, asseguren que és el paràmetre principal que utilitzen per a mesurar l’ ‘èxit’ de les teràpies, ja que com més temps, més garantia d’haver superat l’adicció, per tant estan “contents amb les dades perquè els processos de més de deu mesos són els més nombrosos”, apunta Agost.

Per a finalitzar, Silvia Gómez i Jaume Agost han anunciat que enguany el centre de dia celebra el seu 25 aniversari, amb 3.214 expedients oberts al llarg de la seua història, amb una jornada gratuïta al mes d’octubre en la BUC de la que donaran detalls més endavant. “Si aconseguim que els usuaris s’enganxen a la teràpia i es donen compte que hi ha altra forma de viure sense el llast de les drogues”, conclou el treballador social del Lluís Alcanyís.

 

 

Google+
Whatsapp Telegram

No comments so far.

Be first to leave comment below.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *