- 17 Setembre, 2020 -
Conselleria d'Educació recomana ser estrictes en les quotidianitats dels més menutsConselleria d’Educació recomana ser estrictes en les quotidianitats dels més menuts
Vila-real Informació
Els centres educatius tenen un paper fonamental en el desenvolupament de la infància i de la societat en general. El dret a l’educació i el dret a la protecció de la infància han de ser una prioritat en la recuperació després d’una crisi.
És per aquest motiu que tant els centres de Vila-real com de la resta de la Comunitat han de mantenir unes estrictes mesures de seguretat on es replantege l’organització de les múltiples activitats que realitzen els més menuts.
Com s’han organitzat les aules?
Des de Conselleria d’Educació aconsellen seguir una serie de mesures per a la limitació o control com, per exemple:
- No acudir al centre educatiu si l’alumnat, el professorat o altres professionals pressenten símptomes compatibles amb la Covid-19, si estan esperant el resultat d’una PCR o una altra prova de diagnòstic molecular o en cas d’estar en quarentena.
Es considera que una persona presenta simptomatologia compatible amb la infecció per SARS-CoV-2 quan presenta una infecció respiratòria aguda d’aparició sobtada amb febre, tos i sensació de falta d’aire. En alguns casos també pot haver-hi disminució del gust i de l’olfacte, esgarrifances, mal de gola, dolors musculars, mal de cap, feblesa general, diarrea i vòmits (aquests són els símptomes que actualment defineix el Ministeri de Sanitat, però es poden sotmetre a canvis).
En aquesta circumstància, s’ha de contactar amb el centre de salut (figura en la targeta SIP) que li pertany i/o mitjançant l’app GVA Coronavirus per a mòbils. També es pot demanar consulta amb el seu professional sanitari de referència a través de citaweb.
Què ocorre amb els escolars que presenten condicions especials de salut?
L’alumnat que presente condicions de salut que el faça més vulnerable a la Covid-19 (com, per exemple, malalties cardiovasculars, diabetis, malalties pulmonars cròniques, càncer, immunodepressió o hipertensió arterial) pot acudir al centre, sempre que la seua condició clínica estiga controlada i així ho permeta, i mantinga les mesures de protecció rigoroses, excepte que tinga la indicació mèdica de no assistir-hi.
Entrades i eixides al centre educatiu
- Sempre que siga possible, cal establir zones d’entrada i eixida al recinte educatiu diferenciades. A més, s’han de programar les entrades i les eixides escalonades per a evitar aglomeracions.
- Per als i les menors acompanyats de familiars pot tindre interés pràctic assenyalar una distància a 2 metres o més de l’accés al recinte, des d’on poder deixar els xiquets i xiquetes perquè accedisquen de manera autònoma al centre. Si cal, s’han d’organitzar cues amb senyalització de la distància interpersonal recomanada.
Desplaçaments pel centre educatiu
- Els ascensors en els centres educatius els han d’utilitzar, de manera individual, únicament persones amb mobilitat reduïda i, si és necessari, una persona acompanyant. La persona que manipule els botons s’ha de netejar les mans abans i després d’usar-los, utilitzar mascareta i la seua disposició en l’espai interior ha de ser la que permeta la màxima distància de separació.
- S’ha de procurar l’accés ordenat a les aules, que estan obertes, mantenint la distància de seguretat (1,5 metres) entre l’alumnat assistent. Es recomana prioritzar, sempre que siga possible, l’ús dels espais a l’aire lliure per a la realització de les activitats educatives i d’oci.
Menjador escolar
- Abans de procedir a menjar, cal llavar-se correctament les mans amb aigua i sabó. Aquesta maniobra s’ha de repetir que s’acabe de menjar. Tenint en compte que llavar-se les mans és la maniobra més important de prevenció. A més, s’ha de posar a la disposició de l’alumnat dispensadors de gel hidroalcohòlic o desinfectant amb activitat viricida autoritzats i registrats pel Ministeri de Sanitat, per si és necessari.
- El personal de menjador ha de recordar, reforçar i supervisar el missatge de no compartir aliments, estris, ni begudes.
L’hora de dinar suposa diferents reptes, atés que les mascaretes no es poden usar mentre es menja i els menjadors de molts centres solen estar molt concorreguts.
Per a fer-ho, es proposa:
- En general, s’ha d’organitzar l’espai del menjador i els horaris, de tal manera que es possibilite el compliment de la distància interpersonal d’1,5 m, excepte en el cas de pertanyents a un mateix grup de convivència estable. En la mesura que siga possible, cal marcar i/o senyalitzar circuits d’entrada i eixida i llocs d’espera previs al servei. És obligatori portar mascareta en els circuits d’entrada i eixida del menjador o en els locals on es menge.
En el menjador escolar, s’han de mantindre safates cobertes que les han de recollir els i les comensals sota la supervisió d’un/a monitor/a. Si no estan cobertes, les safates les ha de dispensar i recollir una única persona.
- En qualsevol cas, s’han de diferenciar clarament les safates que tenen com a destí els comensals amb al·lèrgia i intolerància alimentària. Aquestes s’han d’etiquetar clarament i indicar-hi el contingut de les substàncies que provoquen al·lèrgies o intoleràncies i a qui estan destinades.
Mesures de prevenció
Les principals mesures de prevenció personal que han de fer-se de manera adequada i divulgar-se de manera activa en la comunitat escolar enfront de la COVID-19 i altres infeccions respiratòries són les següents:
- S’ha de realitzar una higiene de mans de manera freqüent i meticulosa durant, almenys, 40 segons amb aigua i sabó de manera preferent. Aquesta és la mesura més recomanable i que educativament s’ha de transmetre de manera important tant per l’eficàcia que té en la situació present com per suposar un aprenentatge higiènic molt rellevant. Si no és possible llavar-se correctament les mans, o de manera complementària, es pot utilitzar la desinfecció durant 20 segons amb gel hidroalcohòlic.
- S’ha d’evitar tocar-se el nas, els ulls, la boca i la mascareta, ja que les mans faciliten la transmissió del SARS-CoV-2. Cal mantindre, sempre que siga possible, les portes obertes mitjançant falques i altres sistemes per a evitar el contacte de les persones amb les manetes i els poms.
En tossir o esternudar, cal cobrir la boca i el nas amb la flexura del colze.
- Per a eliminar secrecions respiratòries s’han d’utilitzar mocadors d’un sol ús, que després d’utilitzar-se han de llançar-se a una paperera amb bossa i, si pot ser, amb tapa i pedal.
No comments so far.
Be first to leave comment below.