Dijous, 21 de Novembre, 2024  |  
La moció de Cs per a recuperar l’ambulatori de Torrehermosa provoca intenses acusacions davant els afectats La moció de Cs per a recuperar l’ambulatori de Torrehermosa provoca intenses acusacions davant els afectats

- 27 Febrer, 2018 -

El Ple de Vila-real se suma a les reivindicacions del 8 de març amb un manifest per la igualtat efectiva entre dones i homes... La moció de Cs per a recuperar l’ambulatori de Torrehermosa provoca intenses acusacions davant els afectats

El Ple de Vila-real se suma a les reivindicacions del 8 de març amb un manifest per la igualtat efectiva entre dones i homes amb la unanimitat de tots els grups. El Ple aprova també la revisió, d’acord a l’IPC, dels preus del servei de subministrament d’aigua potable, així com el nou règim de sessions, pel qual, a partir de març, els plens ordinaris passaran a celebrar-se l’últim dimarts de mes, a les 10.00 hores.

Vila-real Informació/S.N.

El ple corresponent al mes de febrer de l’Ajuntament de Vila-real ha estat una sessió repetitiva, ja que hi hagut fins a quatre propostes que han tractat sobre temes com la igualtat, la bretxa salarial, el dia Internacional de la Dona, al que s’ha sumat la moció de Compromís per a reivindicar l’ampliació i intransferibilitat del permís de paternitat. Segurament hoguera tingut més força i protagonisme si s’hagueren tractat com un sol bloc, al menys els tres primers. Com a punts més destacables i que més debat han generat, el del PP per a recolzar i defensar la presó permanent revisable, el de Cs sobre la responsabilitat subsidiària per als partits polítics en casos de corrupció i, amb públic davant, el que ha intensificat més encara les intervencions, que s’hi han transformat en acusacions, la moció de Cs per a recuperar el Centre de Salut Verge de Gràcia.

Com a curiositat, el ple s’ha hagut de suspendre durant cinc minuts per problemes tècnics amb el so i els micròfons, el que anava a dificultar el desenvolupament. Finalment, s’ha pogut solucionar sense problemes.

ple 26-2-2018 (1)La proposta d’assignació econòmica als grups polítics municipals ha sigut aprovada per unanimitat, la qual determina la despesa diària dels partits, adjudicant una quantitat determinada de manera proporcional al nombre de regidors del grup que es suma a la part fixa. El PSOE amb tretze regidors rebrà 15.600 euros, el PP amb sis, 9.300, Compromís amb quatre 7.500 i Cs amb dos, 5.700.

La proposta de revisió de preus dels serveis, IPC, i subministrament del concessionari del servei d’aigua potable, que ja va ser aprovada en la Comissió informativa de Serveis Públics per unanimitat i el secretari ha donat compte d’açò.

El següent ha sigut ratificat per majoria, a excepció del PP que va votar que no, i feia referència a la proposta de desestimació del recurs de reposició interposat per la funcionària municipal María Piedad Martínez contra l’acord del plenari del 2017. El portaveu de l’equip de gover, Javier Serralvo, ha assegurat que la desestimació ve avalada pels informes tècnics, però no ha donat més detalls respecte a l’assumpte del recurs.

La proposta de l’alcaldia de designació d’Álvaro Escorihuela com a regidor delegat al Consell Escolar Municipal ha sigut aprovada per unanimitat. L’edil d’Educació, Eduardo Pérez, ha sigut l’encarregat de presentar-la. “Estem en fase de renovació dels consells escolars de centre i ara toca l’òrgan municipal i ha sigut escollit el responsable de Serveis Socials, ja que la seua tasca i funcions s’apropa més als temes abordats en Consell Escolar Municipal”, ha assegurat. Pérez ha animat a tots els regidors que estan en els consells escolars de centre a participar i ser nexe d’unió entre els dos Consells i ha destacat que les funcions dels Consells Escolars han vingut determinades per les lleis educatives, que els han atorgat menys o més importància deixant-los amb l’actual legislació, la Lomce, com un òrgan consultiu.

Canviant completament d’assumpte, la moció del PP en suport a la presó permanent revisable, en la que Cs ha presentat un esmena que ha sigut rebutjada, finalment ha sigut desestimada amb l’abstenció d’aquest partit i el vot desfavorable de Compromís i PSPV. Josep Pasqual Sancho, de Compromís, ha assegurat que aquesta moció va en contra d’almenys quatre articles de la Constitució i que només té com a objectiu la venjança. “En cap cas es contempla la reinserció i sempre que hi casos mediàtics com el de Diana Queer, el PP aprofita per intentar colar aquestes reformes”, ha dit. Per la seua banda, Anna Vicens, des del PSPV ha desqualificat la proposta per utilitzar el sofriment de les persones com a arma política. “No és ètic, el PP fa ús de debats emocionals i està intentant convèncer que els partits que ens oposem som més benèvols amb els criminals. No és la solució per a solucionar casos de la més alta violència i nombrosos experts i col·lectius estan en contra de la presó permanent revisable”, ha assegurat.

Altre dels punts sempre polèmics ha sigut la moció de Cs sobre la responsabilitat subsidiària per als partits en casos de corrupció. PSPV i Compromís han presentat esmenes que han sigut desestimades, i que a pesar de les diferències, anàven encaminades a no criminalitzar a tot un partit i als militants per els actes d’un polític. Com no podia ser d’una altra manera, han eixit a coalició la Gürtel, els ERE i la falta de transparència de Cs per no publicar en la seua web com es financia. La proposta ha comptat amb el suport de Cs i Compromís, i el rebuig de PSOE i PP, i ha sigut tombada.

La moció del PSPV sobre la bretxa salarial ha sigut aprovada només amb el vot dels socialistes, ja que l’esmena dels seus socis en el Govern, Compromís, ha sigut desestimada.  La proposta socialista se centrava només en l’adhesió a la vaga de dues hores el 8 de març que proposen els sindicats majoritaris. Compromís ha demanat que s’establisca la vaga general com demanaven altres agents socials com CGT o Intersindical sota el lema ‘Nosotras paramos, se para el mundo’. S’ha produït un malentès perquè l’alcalde, José Benlloch, no veia la diferència entre l’esmena i la moció, el que ha provocat un moment de certa tensió, accentuat pel rebuig de l’esmena. Cs, Compromís i PP s’han abstingut.

I el desè punt, presentat per Cs i que demanava la recuperació del Centre de Salut Verge de Gràcia, ha sigut, com se sol dir, la ‘mare del corder. Amb la presència d’una desena de membres de l’Associació de veïns de Cervantes i després de mesos de declaracions d’intencions i acusacions i sobretot després que en les últimes setmanes els partits de l’oposició hi hagen calfat el terreny, el debat es presentava intens com a mínim. PSOE i PP han aprofitat per a posar en valor la seua postura pròpia i deixar per terra la gestió de l’altre en aquest assumpte. Els populars ha presentat una esmena que ha sigut acceptada, però Compromís i PSPV han votat que no i la proposta ha sigut desestimada. Domingo Vicent ha explicat cronologia dels fets i ha destacat que l’equip de govern no s’ha reunit amb els afectats. Alguns dels veïns presents han fet un gest amb el cap, donant raò al que deia el portaveu de Cs. Des del PP, Héctor Folgado, ha manifestat que van prometre quan “es va tancar el servei amb nocturnitat i alevosia en gener de 2017, es va prometre un centre millor i un servei de bus amb els ambulatoris als quals els havien traslladat, però que açò no s’ha vist recollit ni en els pressupostos de la Generalitat de 2017 ni en 2018 tampoc, a pesar de les queixes dels veïns o les signatures, encara que l’alcalde assegura que al seu despatx encara no anat a queixar-se ningú”.

Captura de pantalla 2018-02-27 a las 9.03.00Captura de pantalla 2018-02-27 a las 9.04.15

Captura de pantalla 2018-02-27 a las 9.05.03

Silvia Gómez, regidora de Sanitat, ha recordat que l’ordre de tancament prové del Govern autonòmic popular i “quan ens vam assabentar vam parlar amb Conselleria, malgrat haver-hi un marc normatiu i un informe que avalen la decisió perquè la ràtio es compleix i és més necessari mantenir les especialitats”, ha manifesta.

L’alcalde també ha intervingut per a subratllar que l’Ajuntament no renuncia a Torrehermosa, però que és un tema que s’ha d’estudiar. Al Departament de Salut de la Plana, el qual presidisc, mai ha sorgit aquest tema, no teníem queixes formals, encara que sé que s’ha generat malestar, hi ha gent a la qual ha beneficiat el canvi. L’oposició està abordant el tema amb demagògia, perquè saben que a poc més d’un any d’eleccions no s’aconsegueix res amb tot el que té el Consell a l’esquena. Ens agradaria que s’haguera mantingut perquè un centre de salut en la zona centre, cada vegada més buida, contribuiria a la seua regeneració perquè hi visca més gent jove, però el centre d’especialitats és també important, s’atén a 33.000 persones i la Plana està col·lapsada i no podria assumir a tota aquesta gent. A més hi ha altres necessitats urgents com un centre de transfusions, així que en un tema com aquest val la pena ser més intel·ligent que valent. Ens falta espai, i si oferim un als voltants, Conselleria no tanca cap possibilitat, però hui dia és un debat perdut, estem per sota de la ràtio i els ciutadans tenen les seues necessitats garantitzades, hi ha localitats com Vinaròs i més de 22.000 habitants amb tan sols un centre de salut i hospital, per tant és evident que ells sí que tenen un dèficit en l’atenció. A l’oposició agafar aquesta bandera li beneficia molt front als veïns”, ha assegurat. Héctor Folgado no parava de recriminar-li que perquè havia fet la promesa d’un servei de bus i ara tirava enrere o perquè havia considerat usar certs espais com l’EPA o l’àntic edifici de la Seguretat Social per a albergar l’ambulatori feia poques setmanes. Tot açò, amb l’afegit dels gestos, comentaris i retrets dels veïns, visiblement molests, a l’equip de govern i que han abandonat la sala només han pogut.

S’han presentat dues declaracions institucionals aprovades per unanimitat, una del Manifest del 8 de març i altra per a la millora de la protecció de les víctimes de violència masclista. 

El manifest del 8 de març argumenta que, malgrat els avanços assolits en els últims anys, encara hui dia “es continuen produint situacions de flagrant desigualtat en tots els àmbits socials, sobretot en el laboral, agreujant-se en els moments de Captura de pantalla 2018-02-27 a las 7.53.36crisis”. “Les dones estan sobre-representades en els sectors més baixos del mercat laboral i insuficientment representades en la presa de decisions dels consells d’administració”, detalla el document, que al·ludeix a el “sostre de cristall” que impedeix la dona “tenir una carrera professional ascendent en la mateixa proporció que la que pot tenir un home”. Per aquest motiu, el consistori de Vila-real posa de manifest la unanimitat política i la voluntat de seguir treballant “per a evitar tot tipus de desigualtat”, incidint en la formació en valors d’igualtat des de la infància com “l’única forma d’aconseguir que en un futur els homes i dones convisquen d’una manera igualitària i solidària”, així com la necessitat de promoure mesures positives des de totes les institucions i reivindicar totes aquelles accions tendents a aconseguir la igualtat efectiva entre dones i homes, com l’eliminació de la bretxa salarial de gènere, una economia d’igualtat que done valor al treball domèstic no remunerat, permisos de maternitat i paternitat iguals o el compliment de les resolucions de Nacions Unides en relació a l’atenció a dones refugiades o desplaçades.

S’ha fet una parada de 15 minuts i s’ha reprès la sessió amb els cinc assumptes d’urgència i per a tractar i els precs i preguntes. El primer, referit, a la modificació del règim de sessions del Ple ha sigut aprovat per unanimitat. L’alcalde ha explicat que les innovacions tecnològiques fan possible que els veïns puguen veure a través de les xarxes el ple a l’hora que siga, fet que abans no era possible i que per això se celebraven les sessions fora del l’horari laboral. “A més, és més fàcil si hem de comprovar una dada o document, ja que el personal municipal es troba treballant i ho fem també per a facilitar la conciliació laboral i familiar dels grups polítics, el personal municipal i els mitjans de comunicació”.

La relació de despeses ha sigut aprovada per majoria, amb l’abstenció del PP. La regidora d’Hisenda ha explicat que es tracta de 17 factures, per valor de més 17.000 euros de l’últim trimestre del 2017, firmades pels tècnics i els regidors. També, s’ha ratificat el pagament d’altra relació per valor d’uns 5.000 euros. Escrig ha assegurat que després d’açò del 2017 pràcticament no quedarà res per pagar.

El PP ha presentat una moció per a la creació de beques per a persones amb capacitats diferents, amb una esmena del PSPV i Compromís que ha sigut acceptada que consisteix en la creació d’una mesa de treball per a treballar amb les entitats socials en aquests fons. La proposta ha sigut aprovada per unanimitat. Els populars han assegurat que accepten l’esmena perquè els importa l’objectiu final,”a pesar que amb la supressió de Vilabeca Integra s’ha deixat sense programa a nombrosos veïns amb capacitats diferents”. El regidor d’Economia ha respost que hui dia 19 persones amb capacitats especials treballant a l’Ajuntament amb els set programes d’ocupació de la Generalitat. Per la seua banda, el regidor de Serveis Socials, Álvaro Escorihuela, ha recordat que entitats com Acudim reben actualment 20.000 euros, mentre amb el PP obtenien 6.000 euros

La proposta del PSPV sobre el finançament de la dependència ha sigut aprovada per majoria, a excepció del PP que ha votat no. I per últim, la moció de Compromís sobre intransferibilitat del permís de parternitat, ha sigut aprovada per unanimitat.

Precs i preguntes

El regidor de Cs, Domingo Vicent, ha preguntat pel pàrquing de camions i l’ús del CTE. El regidor de Territori, Emilio Obiol, ha respost que l’assumpte i les decisions estan en mans de l’Associació de Transportistes, que debaten al respecte. El regidor d’Esports ha donat resposta a la segona qüestió, que abordava la possible utilització inadequada de l’espai. “El Centre de Tecnificació Esportiva va tindre 20 milions de sobrecost i suposadament va rebre un milió d’euros de Fons Europeus, el que obligava a donar-li a l’espai un ús educatiu, però el conseller d’Educació, Vicent Marzà, ens ha confirmat que no es va rebre ni un euro i per tant no hi ha cap obligació d’usos determinats. José Benlloch ha afegit que s’estan cercant i estudiant convenis i acords perquè altres entitats facen ús de les instal·lacions, que tenen un manteniment molt car, a més de problemes com el sostre. “Açò ens ajudaria a reduir despeses, ja que per exemple només els cristalls tenen una despesa molt alta de manteniment, ja que hi més de 3000 metres”, ha lamentat.

El PP ha preguntat per la Ronda Sud-oest i Emilio Obiol ha assegurat que la controvèrsia generada és entre el Ministeri i la Conselleria, “però que l’Ajuntament està defensant els interessos de la ronda, de la qual està assegurada de moment la primera fase, és a dir, sense l’enllaç a la N-340 i que estan a l’espera de les respostes del Govern.

Els populars també han preguntat per una factura de més de 5.000 euros de l’activitat ‘Dedica’t un dia’ de la Regidoria de Proximitat i l’edil de l’àrea ha assegurat que la despesa és de l’activitat i els serveis que ha cobrat l’empresa del servei per ella. El PP ha qüestionat que una eixida a Marina d’Or tinga eixe preu tan elevat i ha instat que se revise el contacte.

Dora Llop, del PP, ha demanat un mapa social de persones exclusió social “que ja vaig sol·licitar en 2015 i que la regidora Mónica Mañas em va dir que en lliuraria però que no he rebut encara”. Álvaro Escorihuela li ha indicat que ell no tenia consciència de la petició i que pren nota.

El popular Carlos Gil ha tornat a exigir resposta a unes qüestions i li ha dit a la coordinadora d’alcaldia, Silvia Gómez que “potser no li fan cas o no s’assabenta”, el que no li ha caigut massa bé. La regidora ha contestat que quatre han sigut contestades i que li consta que el PP ha rebut la resposta, “així que potser qui no s’adona és vosté”.

Héctor Folgado ha demanat el pla de comunicació desglossat i el regidor delegat, Francisco Valverde, li ha assegurat que és un document de gestió, que ha d’estar conforme amb el pressupost, i que quan estiga a punt se’l lliuraran. Folgado també ha preguntat pel cost del pla d’acció ‘Vila-real + neta’ i l’alcalde li ha dit que ascendeix a 360.000 euros. “100.000 pels nous serveis del contracte de neteja, 70.000 pels nous punts de recollida, l’augment de contenidors i les brigades especials i la resta que es destinarà a les campanyes, a fer pedagogia i als premis”, ha afirmat.

Folgado també ha preguntat pel conveni amb els Pares Carmelites per a la construcció del Campió Llorens i Benlloch ha assegurat que s’ha hagut de rectificar un document, que el nou acord està en Registre i que ha de passar pel tècnic jurídic, el d’esport i el patrimonial ha d’avalar el projecte. “No han acceptat les al·legacions que dos grups municipals van presentar i podem preveure que les obres començaran en maig o juny”, ha indicat. El regidor popular també ha demanat explicacions per les informacions que ubiquen el quart institut al PAI Madrigal. Emilio Obiol ha assegurat que no és mala ubicació però que no s’ha estudiat res al respecte

Google+
Whatsapp Telegram

No comments so far.

Be first to leave comment below.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *