- 3 Abril, 2019 -
Entitats agràries de Vila-real, Ajuntament i Generalitat s’uneixen per a buscar solucions i canalitzar el futur del sector. El secretari autonòmic d’Agricultura veu poc...Entitats agràries de Vila-real, Ajuntament i Generalitat s’uneixen per a buscar solucions i canalitzar el futur del sector. El secretari autonòmic d’Agricultura veu poc probable una DO per a les clemenules, “ja que és una varietat i no és una única d’una sola localitat”, encara que obri la porta a una marca ‘comarcal’
Vila-real Informació/S.N.
L’alcalde de Vila-real, José Benlloch, i el secretari autonòmic d’Agricultura, Francisco Rodríguez Mulero, s’han reunit amb diferents entitats agràries de la ciutat per a treballar de forma conjunta en la cerca de solucions per al difícil moment que travessa el sector i canalitzar el seu futur i ho han fet en un enclavament d’excepció com és la Casa de l’Assut del Termet.
Així ho han donat a conèixer l’alcalde i el secretari autonòmic després de la trobada, que s’ha celebrat a la Casa de l’Assut del Termet, en el qual també ha estat el regidor d’Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic, Josep Pasqual Sancho; el director general del ram i el delegat del Consell a Castelló; la Comunitat de Regants, representada pel seu president, Pasqual Broch, i diferents representants del sector i entre ells membres de les diferents cooperatives de la ciutat, com Citries i Real Export.
“A banda de mostrar-los als nostres convidats nostre Assut i la seua història, ja que és una infraestructura hidràulica imprescindible al llarg de la història de la nostra ciutat i que arriba a altres zones de la comarca, hem pogut escoltar de primera mà les necessitats del sector i també els hem explicat totes les gestions que s’estan fent i els intents de donar solució a la crisi que tant els afecta”, afirma Benlloch. “En els últims temps, s’han trobat amb agressions, no només externes, dificultats de competitivitat en un món global desavantatges, així que queda molt per fer”, afegeix.
Per la seua part, Rodríguez Mulero ha reconegut que el sistema de reg del Millars, del qual forma la Comunitat de Regants local, és molt eficient i ha implementat millores i modernitzacions en els últims vint anys, “el que ha posat de manifest que el regadiu en la plana està en condicions d’adaptació a canvis de futur i per això vam obrir en 2016 una línia d’ajudes encaminada a la millora de l’eficiència”.
També ha assenyalat que “hem viscut una campanya molt roïna, una de les pitjors que recorden, i cal reconèixer que tenim problemes conjunturals i estructurals que hem d’abordar mitjançant reformes per a donar solucions i dinamitzar l’activitat agrària”. Així mateix, apunta a la duresa de l’actual edició, ja que “la nostra varietat reina, que és la clementina, en principal cultiu que tenim a Vila-real i a tota la Plana, porta diversos anys amb problemes, tant en la comercialització, com a causa de la competència amb altres varietats i d’altres territoris amb campanyes curtes que llancen resultats negatius”. “Tenim molt de treball per davant”, indica.
Mulera advoca per una modificació de l’estructura productiva, varietal per adaptar-se a les demandes de mercat, d’oferta i de cadena de valor per a oferir un futur als cítrics, “que és el principal cultiu del sector primari en la Comunitat, a la Plana i a Vila-real”. En aquest sentit, ha posat de manifest algunes de les mesures aplicables, com la reforma de la Llei d’Estructures Agràries de la Comunitat Valenciana per a tindre explotacions agràries amb la inclusió criteris de viabilitat econòmica i social , ja que “està sent un sector poc viable i si no es reestructura la seua activitat, està abocat al fracàs”.
Per aquest motiu, ha explicat que “estem analitzant la problemàtica específica de Vila-real i de la zona i junts busquem solucions i iniciatives que responguen a les necessitats d’agricultors, regants i la pròpia Administració, amb l’objectiu de canalitzar un futur que estem segurs que serà cert per a l’activitat agrària d’aquest entorn i perquè els joves tornen a tenir ganes d’incorporar-se a aquest sector”.
El secretari autonòmic també ha destacat el treball que s’ha dut a terme des de l’Ajuntament, al llarg de la legislatura, per a dinamitzar l’activitat agroalimentària. “La preocupació que ha mostrat el consistori i també la comunitat agrària de Vila-real ens ha portat a intentar donar solució al que necessiten, tot i que ben és cert que la citricultura en general està en un moment crític, amb una crisi que no és d’ara i cal reaccionar per a adaptar-nos a la situació i ser més competitius”, afirma, al mateix temps que afegeix que “Vila-real –i la zona de la Plana- s’ha implicat en la modernització i eficiència del regadiu, amb inversions importants, que han servit per a crear riquesa i ho han de continuar fent, com s’ha fet històricament”.
En aquesta línia ha indicat l’avantatge de Vila-real ve donat per la seua organització, ja que té una Comunitat de Regants molt ben estructurada, amb un bon equip tècnic i amb capacitat d’abordar la necessitat estructural però pee contra, l’estructura productiva està molt dispersa, ja que hi ha molts propietaris de terra, que han d’adonar-se’n que és necessària una evolució. “Vila-real ja té e marxa per a contrarestar açò, iniciatives de concentració d’explotacions, de gestió conjunta dels cultius i que en el futur amb l’aplicació de la Llei d’Estructures Agràries podrà organitzar-se millor i reordenar les explotacions sota el control de la Comunitat. Tot això és a llarg termini i sota la planificació d’una estratègia que hem de començar a dissenyar per a recuperar el dinamisme de la citricultura valenciana. I a curt termini, incentivar a través d’empreses interprofessionals, cooperatives i associacions de productors la venda des d’un punt de vista col·lectiu i no individual. També campanyes de consum de cítrics, organització de la comercialització i la necessitat d’establir mecanismes que permeten l’autoregulació del mercat i seguir exigint a Europa criteris de reciprocitat en els acords amb tercers països”.
Mulero veu improbable una DO per a les clemenules com a forma de protecció
El secretari autonòmic d’Agricultura assegura que veu improbable una DO per a les clemenules, ja que és una mesura de protecció que no afecta varietats com a tal sinó a productes en un espai geogràfic concret. “La clemenula no és una varietat única de Vila-real, ja que es pot produir en zones amb condicions climatològiques i ambientals similars. No obstant açò, existeix la figura Denominació geogràfica de cítrics valencians, reconeguda en la UE i en tractats internacionals i que no permet que es puguen comercialitzar taronges amb l’etiquetatge de procedència de la Comunitat si no ho són. Es podria avançar amb una figura que diferenciara la producció de clemenules en el territori de la Plana si es poguera demostrar davant Europa i la resta del món que existeix una diferenciació del producte per haver sigut produït en aquesta regió”. Per altra banda, manifesta que “és cert que hem oblidat que hem de promocionar el consum dels nostres cítrics i cal que ho fem amb una campanya global de consum en Europa, el nostre mercat principal, per tant, el primer pas ha de ser engegar una iniciativa seriosa que recorde que els nostres cítrics són millor garantia de salut i qualitat perquè compleix les exigències sanitàries, i per a això el sector s’ha d’organitzar de forma conjunta”, conclou.
No comments so far.
Be first to leave comment below.