- 12 Gener, 2017 -
Sancho vol que es done vida a l’antic parc caní de la zona nord amb la col·laboració de tots els veïnsVila-real Informació
Després de l’èxit de la primera campanya Naturalment, la Regidoria d’Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic organitza una segona edició que sota el títol Urbanisme col·laboratiu i educació ambiental preveu la celebració de nou tallers al llarg d’enguany, que ensenyaran a ciutadans de totes les edats a transformar un solar en desús perquè siga un hort sostenible.
“La sostenibilitat és una qüestió de vital importància a l’hora de planificar el creixement i desenvolupament d’una ciutat”, explica l’edil de l’àrea, Josep Pasqual Sancho, qui destaca que “per açò, volem que la campanya arribe als veïns de totes les edats i s’involucren en la conversió de l’antic parc caní de la zona nord, sinó també aprenguen, ja que l’educació en l’àmbit és molt important”.
La iniciativa pretén dotar els veïns d’eines per a reduir la petjada de carboni, informar sobre les espècies endèmiques i sobre l’impacte dels canvis en l’ambient, educar sobre l’escalfament global, transmetre tècniques d’agricultura urbana, difondre la filosofia de la reutilització i el reciclatge, aprendre tècniques de construcció de baix impacte ambiental i introduir als assistents en els principis de la permacultura.
“Les activitats es programen en cap de setmana, perquè els pares puguen acudir amb els seus fills si ho desitgen i aprendre de manera conjunta totes aquestes tècniques que no només els permetran ser protagonistes de la transformació del solar públic –situat entre les avingudes de Grècia, França i Manuel Montesinos-, sinó que les podran aplicar en el seu àmbit domèstic i també en els seus terrenys privats, si en tenen”, assegura l’edil.
El primer taller tindrà lloc el 29 de gener, sota el títol Bancal lasanya i creació de sistema de reg. Li seguiran al febrer un sobre bioconstrucció amb canyes; un altre al març destinat a donar vida a la terra amb adob orgànic artesanal; a l’abril, sobre plantació, que se centrarà a plantar un bosc d’arbres fruiters, arbustos i plantes fertilitzants i en la preparació d’un planter d’hortalisses per a replantar posteriorment.
Al maig s’ensenyarà als participants a plantar un hort mandala i s’experimentarà amb el sistema Hugelkultur per a millorar la fertilitat i al juny es mostrarà com dissenyar i crear una espiral de plantes aromàtiques per a la cuina i també per a evitar alguns insectes. A l’octubre es reprendrà la campanya, amb un taller centrat a crear un estany autodepurat amb plantes aquàtiques per a donar estabilitat ecològica al solar i promoure la biodiversitat. Al novembre, els assistents aprendran a elaborar mobles amb palets i fustes i al desembre, el cicle Naturalment conclourà amb un taller de tècniques de bioconstrucció, en aquest cas, amb fang i palla.
“Esperem que els vila-realencs s’apunten a una iniciativa on ells van a ser els protagonistes”, conclou Sancho, que recorda que les inscripcions es realitzaran de manera gratuïta com a màxim dos dies abans de cada taller tant presencialment en el mostrador de l’ajuntament de Vila-real, de 9.00 a 14.00 hores, com a través de l’enllaç naturalment.vila-real.es, on s’ofereix una pestanya específica.
No comments so far.
Be first to leave comment below.