- 12 Agost, 2016 -
Jaume Moreno. Secretari comarcal de la Plana Baixa i Alt Millars del Bloc Nacionalista Valencià. Quan arriba l’estiu qui més qui menys està esperant les...Jaume Moreno. Secretari comarcal de la Plana Baixa i Alt Millars del Bloc Nacionalista Valencià.
Quan arriba l’estiu qui més qui menys està esperant les vacances per a anar a la platja, la muntanya, fer aquest viatge previst, descansar…
La nostra terra és molt atractiva per a conéixer-la. Tenim pobles amb una cultura basada en les seues tradicions, muntanyes, platges i molts recursos naturals que de vegades no valorem, però que generen economia i remarquen el valor de totes les nostres coses.
Les administracions públiques i privades han de preparar, gestionar, regular i mantenir l’escenari en el qual es desenvolupa la nostra terra, ja que no tot és turisme.
Ací entrem en el laberint de les competències.
Hi ha unes competències que des de l’Estat estan transferides i unes altres que no.
Aquest fet dificulta les decisions en l’Administració local i autonòmica per a abordar els treballs que cal realitzar per a mantenir l’ecosistema.
Tenim un exemple clar en cada sentit. En primer lloc, la competència del Parc Natural de la Serra d’Espadà per part de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Generalitat Valenciana. En segon lloc, les competències en les nostres costes per part del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient del Govern d’Espanya.
En el primer cas, hem de lamentar el succés ocorregut aquest mes de juliol a la Serra d’Espadà, on de les 1.400 hectàrees que van ser devorades per les flames, 700 corresponien al parc natural.
L’abandó en el manteniment de la Serra d’Espadà durant més de 15 anys ha aconseguit que la mateixa muntanya siga un polvorí en potència: la nul·la actuació sobre les pistes forestals, algunes de les quals han quedat sense eixida i s’han convertit en un parany mortal; la no-neteja de la muntanya; la repoblació amb vegetació no autòctona sense tenir en compte la resiliència al foc, etc.
La nova Conselleria responsable de Medi Ambient ha enfocat la prevenció d’incendis forestals en tres prioritats essencials: evitar els focs per causes humanes, dificultar-ne la propagació i protegir nuclis habitats.
Amb un pla d’actuació que (entre d’altres) passa per: revisar tota la normativa reguladora de l’ús del foc a la muntanya; avaluar les deficiències dels plans locals de cremes agràries a les zones de risc, ja que les negligències en aquest àmbit són les més freqüents, i l’execució del Pla de Vigilància Preventiva, amb els observatoris fixos i les unitats mòbils, tot garantint la prestació d’un servei òptim durant tot l’any.
En el segon cas, assistim a la reducció de les nostres platges, fruit de l’incompliment per part del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient del Govern d’Espanya de les actuacions que cal realitzar una vegada concloses les remodelacions dels ports de Castelló i Borriana.
No hi ha més que veure que a Almenara cada any es perd un poc més d’un metre de platja i la mar ja amenaça l’ecosistema d’aigua dolça de la marjal. Que a Xilxes, la Llosa, Nules, Borriana i Almassora ocorre el mateix. És a dir, ens estem quedant sense platja.
En aquest sentit, des del Bloc Nacionalista Valencià reclamem des de fa anys, de la mà de Maria Gràcia Molés, que l’Estat traspasse a la Generalitat Valenciana les competències i transferències econòmiques necessàries en l’àmbit de costes, de manera que puga elaborar-se una llei integral valenciana de costes “adequada a la realitat del nostre litoral”. És evident que, més enllà d’una normativa general amb vista a la protecció de la costa, que cada vegada més serà qüestió de Brussel·les i no de Madrid, l’aplicació pràctica i específica d’aquestes normatives en un litoral determinat és més lògic que estiga en mans de l’administració més pròxima a la problemàtica concreta, com seria en aquest cas l’Administració autonòmica. Tothom sap que les normatives que actualment imposa Madrid són de molt difícil aplicació en un litoral tan complex com el valencià, amb continus canvis de la línia de la costa.
Insistirem a demanar la transferència de les competències en matèria d’ordenació del litoral que l’Estat ja va fer a la Generalitat de Catalunya l’1 d’agost de 2008, i a Andalusia l’1 d’abril de 2011.
Des de Compromís #amb Valentia, treballarem per a defensar el nostre territori, el territori de tots els valencians i valencianes.
No comments so far.
Be first to leave comment below.