- 29 Novembre, 2018 -
Carlos Amiguet. Candidat de CompromÃs per Vila-real Vila-real, per sort, ha sigut i és una ciutat amb moltes associacions, grà cies a les quals la joventut...Carlos Amiguet. Candidat de CompromÃs per Vila-real
Vila-real, per sort, ha sigut i és una ciutat amb moltes associacions, grà cies a les quals la joventut pot participar i formar-se en uns valors diferents, molt importants per a la convivència, que ofereixen aquestes entitats.
Les associacions juguen un paper molt important en la transformació i millora de l’entorn on es troben i actuen i en els à mbits determinats de la seua activitat, sempre a partir dels objectius fixats que volen desenvolupar.
A més d’aquesta important transformació social que aporten les associacions, la participació en les diferents activitats que organitzen també ajuda a créixer els mateixos membres de l’associació i els participants que no en són membres.
En el moment en què una persona forma part d’una associació, desenvolupa tasques en les quals posa en funcionament els seus coneixements al mateix temps que n’adquireix de nous: noves formes d’aprenentatge, d’organització interna, de funcionament, legalitats, etc.
Però, més important que tot això és la formació en valors: amistat, solidaritat, companyonia, altruisme, igualtat, etc., que ajuden a formar persones més cÃviques, més cultes, més tolerants, més compromeses…
Per això vull reivindicar, des d’acÃ, aquesta cultura i, més extensament, l’associacionisme cultural, com una eina molt útil per al desenvolupament del nostre poble. El moviment associatiu ha sigut una peça fonamental en la vertebració de Vila-real. Purissimeres, rosarieres, lluïsos, antonians, banda de música, Els XIII, Tabola, Agrupació Fotogrà fica, grup de danses, penyes esportives, penyes festeres, associacions de veïns i un llarg etcètera d’entitats que formen part de la rica vida cultural, esportiva i religiosa de Vila-real i que durant el segle xx va ser una font de progrés social i també, per què no dir-ho, de lluita contra els règims autoritaris; i no tinc cap dubte que les actuals i futures generacions hi tornaran a ser la força capdavantera en la defensa dels drets socials.
I quins són els grans reptes immediats de l’associacionisme cultural? Aconseguir vertebrar les comunitats en l’esfera local, bé siga en l’à mbit de tot el poble o dels barris que el formen, per tal de garantir una convivència saludable, basada en la participació dels ciutadans i l’acceptació de la diversitat. En contra dels discursos polÃtics basats en la por, que gairebé sempre desitgen justificar derives autorità ries, i d’aquesta manera poder fomentar el coneixement i la relació entre veïns amb perfils sociològics diferents, a més de la interacció entre associacions.
La dinà mica de les associacions implica un compromÃs amb un poble, un barri, un grup o una activitat determinada. Les últimes generacions viuen un moment de molts canvis, i molt rà pids, açò els porta a qüestionar el modus operandi de l’associacionisme clà ssic, allò de les juntes directives, estatuts, elaboració de projectes, la redacció d’actes, o la celebració d’assemblees generals, entre d’altres. Tot açò els avorreix i els sembla inútil. Les noves formes associatives tendeixen a ser més ‘informals’, diguem que un poc més anà rquiques i més despreocupades per la interacció amb els altres, amb el problema que açò comporta a l’hora de poder tenir subvencions i reconeixements oficials. Per això pense que cal trobar una solució de compromÃs que ens permeta que les noves generacions troben un espai que les represente, les reconega i els permeta poder participar, però que no supose l’enderrocament dels pilars que han fet fort l’associacionisme del nostre poble. Els uns guanyaran en conceptes com el compromÃs, la tolerà ncia, la cultura… i els altres, en agilitat i major permeabilitat, frescor d’idees, nombre de socis i participants…, unes qualitats que són necessà ries per a aconseguir que les entitats enfilen els reptes futurs amb el suport de la ciutadania.
La participació dins de qualsevol associació, siga del tipus que siga, aporta uns valors a la nostra vida que en altres llocs no es poden aconseguir.
Una societat amb un teixit associatiu fort i divers és una societat enriquida en valors.
No comments so far.
Be first to leave comment below.