- 24 Juliol, 2017 -
Josep Pasqual Sancho. Regidor d’Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic de Compromís per Vila-real. Crec que en l’actualitat no hi ha res més urgent...Josep Pasqual Sancho. Regidor d’Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic de Compromís per Vila-real.
Crec que en l’actualitat no hi ha res més urgent que fer front a la crisi ecològica que vivim. Totes les altres crisis que ens envolten, en certa manera, són fruit d’aquesta voracitat del model econòmic ‘estàndard’ o capitalista ultraliberal. La qüestió ara, senzillament, és revolució o col·lapse. Ja sé que fa una mica riure això de les ‘revolucions’ en ple segle xxi, sobretot després d’un segle XX ple de ‘revolucions’ que van deixar un rastre de destrucció al seu pas o de ‘revolucionaris’ que van acabar sent una paròdia d’ells mateixos.
‘Revolució’ és una paraula amb la qual cal anar amb molta cura, tot i que va ser al segle xv quan va aparéixer per primera vegada, precisament en la nostra llengua, per a passar després a la resta de llengües. Així, les civilitzacions, els sistemes socials, no tenen garantida la seua pervivència, per molt potents que ens semblen, si no hi ha un continu flux d’energia i de matèries primeres que els sostinguen. De vegades perdem la perspectiva que tot allò que tenim, que la mateixa estructura de la nostra societat es basa absolutament en la continuïtat dels sistemes vius i els fluxos d’energia que l’alimenten.
Som una societat basada en un 85% en energies fòssils. Cal debatre sobre el ‘decreixement’ sense pors i de la ‘revolució’ que significa l’economia circular, com fan a Àustria, on l’objectiu és el residu zero.
Cal veure què fan les ciutats en transició cap a un nou model energètic i aplicar els principis de l’economia ecològica, seguint els programes de l’ONU. Per això, l’Ajuntament haurà de disposar d’una diagnosi sobre el medi ambient a Vila-real: consum energètic, estat dels ecosistemes i paisatges, la nostra petjada ecològica. Ara bé, alerta, la revolució verda no ens caurà del cel.