- 30 Novembre, 2018 -
Maria Fajardo. Candidata de Compromís per Vila-real. El proper 1 de desembre es commemora el Dia Mundial de la lluita contra la SIDA, aquestes...Maria Fajardo. Candidata de Compromís per Vila-real.
El proper 1 de desembre es commemora el Dia Mundial de la lluita contra la SIDA, aquestes commemoracions serveixen per a recordar-nos la problemàtica que, en aquest cas, pateixen les persones afectades.
Al voltant d’aquesta malaltia són molts els mites i, sobretot, la desinformació que existeix encara al segle xxi. En primer lloc, des del moment en què VIH i SIDA no és el mateix.
El VIH és el virus de la immunodeficiència humana, sent el VIH el virus pròpiament dit que pot estar latent o no, en canvi la SIDA és el síndrome de la immunodeficiència adquirida, és a dir, dependrà del nivell d’afectació del virus, i encara sent portadors del VIH no necessàriament es desenvoluparà la SIDA. Aquesta malaltia destrueix el sistema immunològic i fa que no es tinguen les suficients defenses per a combatre qualsevol tipus de malaltia.
Durant anys la SIDA ha sigut una problemàtica sanitària global, ja que fins a l’any 1987 no apareix el primer fàrmac antiretroviral utilitzat per a combatre el virus VIH, i per descomptat, no és assumible per al públic en general pel seu preu elevat. Amb el pas dels anys ha evolucionat, i en la dècada dels noranta es produeixen gran avanços mèdics que permeten fer del VIH una malaltia de curs crònic en la societat occidental.
Actualment, la SIDA és una malaltia clínicament normalitzada, cosa que fa que amb una bona adhesió al tractament els afectats puguen gaudir d’una qualitat de vida equiparable a la de qualsevol persona no afectada, ara bé, pel que fa a la percepció social del VIH els canvis no han sigut gaire significatius. La informació errònia sobre les vies de transmissió, l’associació en l’imaginari col·lectiu a grups socialment exclosos i la implicació de la perspectiva de gènere, poden ocasionar l’estigma que es relaciona amb la infecció i que suposa la discriminació en diferents àmbits.
L’estigma, tal com el defineix el sociòleg E. Goffman (1963), “és un atribut que desacredita socialment a qui el suporta, que queda sotmés a reaccions adverses, d’hostilitat i rebuig que afavoreixen la soledat i l’aïllament social”, és a dir, una persona que pateix estigma per qualsevol motiu, pot arribar a excloure’s, interioritzant les actituds socials que experimenten.
Els observatoris més importants d’aquesta patologia, com por ser ONUSIDA avalen que l’estigma relacionat amb la infecció podria ser l’obstacle més gran al qual les persones afectades han de fer front. Aleshores, parlaríem de discriminació en qualsevol situació que condueix a una distinció arbitrària entre les persones a causa del seu estat de salut.
En aquesta línia, algunes persones amb VIH han vist vulnerats els seus drets fonamentals per la seua malaltia, com pot ser l’accés a assegurances i prestacions socials, oportunitats laborals o l’entrada com a turistes o treballadors a determinats països, com és l’exemple de Rússia on no està permés l’accés de persones afectades o Moldàvia on es deporta qualsevol persona que tinga infecció per VIH.
Adoptar les mesures adequades per a eliminar qualsevol discriminació cap a les persones amb VIH i defensar els seus drets és un repte fonamental en la resposta a la patologia, per la qual cosa és totalment necessari que els agents socials: centres educatius, sanitaris, associacions, entitats, ajuntaments, autonomies i Estat es coordinen i treballen en conjunt per tal de vetllar perquè la població tinga la informació necessària sobre les vies i formes de transmissió del VIH, científicament documentades i entre les quals no s’inclou compartir un espai ni de treball ni de cap tipus, ja que no suposa cap risc de transmissió i així aconseguir que el benestar biopsicosocial de les persones afectades tinga una perspectiva transversal en la societat.
Per tot allò exposat, des del col·lectiu comarcal de Joves PV-Compromís, hem organitzat aquest cap de setmana, coincidint amb la commemoració de l’1 de desembre, diverses trobades a Vila-real, Borriana i Nules, per tal de donar suport a la causa i tractar de conscienciar la població de la campanya que hem titulat ‘Sensi-VIH-litza’t’ i que inclourà el repartiment de díptics informatius i preservatius com a focus de prevenció. Us esperem.
No comments so far.
Be first to leave comment below.