- 30 Octubre, 2018 -
La moció de Compromís ha rebut el vot favorable de tots els partits excepte el PSPV, ha atribuït el seu ‘no’ a les distorsions...La moció de Compromís ha rebut el vot favorable de tots els partits excepte el PSPV, que ha atribuït el seu ‘no’ a les distorsions que crea amb altres temes com els bous al carrer o el parany. De manera unànime, els grups s’han declarat contraris a l’acord citrícola amb Sud-Àfrica i han de reivindicar el Corredor Cantàbric-Mediterrani, a més de l’eliminació de la violència contra les dones, amb motiu del 25 de novembre
Vila-real Informació/S.N.
Vila-real ha celebrat la sessió plenària corresponent al mes d’octubre i encara que la sessió s’endevinava tranquila i més curta que altres pel menor nombre de punts en l’ordre del dia, una moció, a priori ‘simpàtica’ i sense més debat que altres, ha marcat el ple.
Cal destacar que s’ha donat eixida a tres declaracions institucionals en les quals tots els partits polítics amb representació municipal s’han unit per a mostrar la seua disconformitat davant l’acord citrícola amb Sud-Àfrica i per a reivindicar el Corredor Cantàbric-Mediterrani i l’eliminació de la violència contra les dones, amb motiu del 25 de novembre.
Els primers cinc punts de l’ordre no han requerit votació i en sisé lloc la moció de Recursos Humans sobre la rectificació d’un error material en l’acord d’aprovació definitiva de la plantilla pressupostària que descriu llocs de treballs durant l’exercici 2018, ha sigut aprovada amb els vots a favor de PSPV i Compromís i l’Abstenció de PP i Cs.
Després s’ha debatut la proposta de Compromís sobre el reconeixement del deute històric a l’actual Govern i l’elaboració d’uns pressupostos més justos. Cs ha presentat una esmena perquè la reforma del finançament que demana la formació nacionalista es faça efectiva en aquesta legislatura i els impulsos de la moció l’acceptada, encara que el portaveu, Xavi Ochando, no s’ha estalviat respondre a Ciutadans que podrien haver promogut aquesta demanda històrica quan governaven junt al PP i ha lamentat que hagen de presentar la mateixa proposta altre any, ja que sembla el dia de la marmota. La moció ha sigut aprovada per unanimitat, Domingo Vicent, portaveu de Cs, ha demanat que volen que la reforma es faça prompte i bé i han exigit igualtat i suficiència pressupostària per a la Comunitat i la ciutat. Per la seua banda, Alejo Font de Mora, del PP, ha manifestat que el Partit Socialista és l’únic culpable de l’infrafinançament de la Comunitat. “Resulta curiós que només organitzen mobilitzacions quan el PP està en el Govern, ara ja no es reivindica res i el 9 d’Octubre es va perdre una reivinidació històrica per a fer-ho, ja que el president Sánchez va estar ací. Per fi fora poc, Compromís representa al nacionalisme més inútil, ja que mentre a Catalunya obtenen el que demanen, ells no aconsegueixen res”, ha expressat. El portaveu socialista, Javier Serralvo, ha lamentat “el camí de desqualificacions a l’estil Casado que està prenent el PP en les seues intervencions. El que s’obliden és que si la Generalitat deu 44 mil milions d’euros, 25 procedeixen de la gestió desastrosa popular”.
I en aquest punt, ha arribat el punt que ha provocat un encreuament de paraules entre l’alcalde, José Benlloch, i el regidor de Compromís, Santi Cortells. La proposta demana, a grans trets, l’enduriment de les penes per maltractament o abandó d’animals, inclús amb presó. L’edil ha mostrat imatges dels casos més greus i mediàtics mentre els explicava i detallava la moció.
Res feia sospitar després dels tres vots favorables de Cs, Compromís i PP que el PSPV diria que no i es desestimaria. Diego Vila, regidor de Proximitat, ha destacat les iniciatives a Vila-real com a ciutat amable amb els animals com els cinc parcs canins habilitats, un nou que s’està impulsant, els convenis amb entitats com SOS Manada o Gats de Barri i la condició de sacrifici zero a l’empresa de recollida d’animals de la via pública i ha assegurat que les imatges com les que ha mostrat Cortells, són inadmissibles”.
L’alcalde ha assegurat que no vol se’ls mal interprete. “No podem acudir al codi penal per a tots els assumptes, el maltracte animal està contemplat a escala civil i hem votat que no perquè creem que poden crear distorsions amb altres assumptes com els bous al carrer, el parany, la caça o el tir i arrossegament. Hi ha temes que generen debat, que s’han d’analitzar a fons i no dient tots que sí a una moció que no es clara i que no esmenta a altres fets que hi ha gent que considera maltracte animal”. Cortells ha intervingut i li ha dit a l’alcalde fora de torn de paraula que estava barrejant conceptes i Benlloch li ha dit que es un intolerant integral. El popular Héctor Folgado ha intervingut també i ha manifestat que “no té res a veure una cosa amb l’altra i que un bou no és animal domèstic i la moció fa referència als domèstics”
Ací el moment del debat
Després d’aquesta part tan tensa, s’ha arribat a un dels grans acords de la sessió. La moció, del Grup Ciutadans, demanava revisar l’acord comercial de la UE amb Sud-àfrica perjudicial per als cítrics valencians i més concretament per a les nostres taronges”. “Amb la nova campanya, els agricultors han alertat de nou de la competència deslleial que suposa la falta d’aranzels de les taronges que vénen de Sud-àfrica i que omplen els estands dels supermercats, en detriment de les nostres varietats citrícoles”, ha informat l’edil, qui ha demanat “compensacions econòmiques per als agricultors així com el compliment de la normativa fitosanitària per a evitar la proliferació de la taca negra”. D’aquesta manera, l’acord d’associació econòmica de la Unió Europea permet allargar del 15 de setembre al 30 de novembre el període en el qual els països africans beneficiats puguen vendre els seus cítrics a la Unió Europea sense pagar aranzels, coincidint amb la campanya citrícola autòctona, de manera que es genera una competència deslleial que perjudica la producció local. A més, se sol·licita que es realitzen les accions oportunes davant la Unió Europea per a compensar econòmicament mitjançant ajudes als agricultors citrícoles valencians i per a garantir el compliment de la normativa fitosanitària per a prevenir plagues.
Sancho, de Comporomís, ha lamentat que parlamentaris valencians a Europa hagen votat en contra de l’acord, Gil ha retret la seua afirmació al regidor nacionalista i ha lamentat el perjudici econòmic i sanitari i ha recordat que tant de bo es milloraren els camins rurals, que també són necessaris per al sector.
L’edil socialista Emilio Obiol ha assegurat que és una situació d’urgència, ja que en 2025 no pagaran cap aranzel i ha esmentat que també hi ha un problema de grans distribuïdors i majoristes. “Produïm una gran varietat en un curt espai de temps i els compradors volen una mateixa variant durant tot l’any. Necessitem que els parlamentaris ens defensen, però mentre, fem el que podem des del nostre àmbit d’actuació”.
El PP ha elevat una moció per a impulsar junt amb Acudim un banc de material ortopèdic. Héctor Folgado ha agraït a Fina Mora, presidenta de l’entitat, el seu treball perque puguem presentar aquesta moció, treballada de forma conjunta que demana la creació d’un servei de recuperació. “Ja l’estan prestant amb més voluntat que recursos amb un taller de reparació que tenen a la seua seu. Que a més siga un nou espai d’inserció laboral per persones amb diversitat i que facilite el creixement exponencial d’Acudim. PSPV i Compromís han votat que no i PP i Cs que sí, per tant ha sigut desestimada. Els grups de l’equip han criticat que el Partit Popular no donarà més suport econòmic a l’entitat quan estaven en el Govern i han destacat que s’ha duplicat. També han lamentat l’abandó de Diputació. L’edil socialista Sabina Escrig ha explicat que el Pla Econòmic Financer no permet iniciatives com aquesta. La proposta del PP instant a la regulació estatal d’una llei de protecció de les famílies monoparentals també ha sigut tombada amb la mateixa votació.
La formació popular ha lamentat que “l’alcalde Benlloch ha negat a les famílies monoparentals els mateixos drets que a les nombroses. Una decisió totalment injusta i que va en contra del que la resta d’alcaldes del PSOE i del PP estan realitzant en aquests moments a favor de les unitats familiars d’un sol progenitor amb un o diversos fills”. La proposta insta al Govern central a materialitzar la igualtat i, mentrestant, que l’Ajuntament crea una línia d’ajudes per a equiparar els beneficis entre aquests dos tipus de famílies.
No obstant açò, “l’alcalde Benlloch mostra la seua cara més retrògrada i la seua forma de fer política en contra de les persones i dels avanços socials”, explica el portaveu del PP, Héctor Folgado qui lamenta que “pel nero fet de ser una proposta del PP, l’alcalde vote en contra encara que siga anar en contra de l’avanç de les persones”.
Per al PP es tracta de “un error històric que mostra la cara més rància i dictatorial d’un alcalde que no governa per a la majoria” ja que, tal com ha recordat Folgado, “la Generalitat Valenciana va reconèixer per decret a les famílies monoparentals el 9 de març de 2018 pel qual es regula aquesta condició” perquè aconseguisquen els mateixos drets ja que “no ens podem oblidar que es calcula que són el 11% ja de la societat espanyola”.
El PP ha lamentat que “Benlloch vaja a passar a la història com l’alcalde que més va pujar els impostos i que menys va fer pels seus veïns”.
El grup socialista ha elevat una proposta per a la millora en la coordinació d’actuacions de lluita contra les plagues que s’ha ratificat amb els vots a favor de PSPV, Compromís i Cs i l’abstenció del PP. La regidora de Sanitat, Silvia Gómez, ha recordat que en 2015 es va produir un repunt dels mosquits, sobretot en els pobles costaners més propers i els quals es van unir per a demanar a la Diputació que actuarà, que va respondre amb la creació del Servei Provincial de Plagues amb una partida econòmica, un conveni amb la Universitat de València i la contractació d’un entomòleg. “Fins a 2016 es va fer molt bon treball però la tasca de la Diputació, com a ajuntament d’ajuntaments, en 2017 i 2018 va brillar per la seua absència i només se’ns ha convocat a una reunió enguany i s’han reduït les actuacions i en agost van vindre i no van detectar res. Sabem que és competència nostra però si no ha coordinació, no és eficient els treballs. A més ara hi ha una nova espècie, que pot volar 3 km en un dia. Encara que destinem més recursos, 39.000 euros, el PP ens acusa d’haver rebaixat el pressupost quan no és així”, ha indicat.
A més, els grups amb representació municipal s’han aliat per a mostrar el seu suport al Corredor Cantàbric-Mediterrani entre els acords acordats, destaquen instar al Govern d’Espanya que reprenga la tramitació administrativa necessària per a executar aquesta infraestructura per a doble ús de passatgers i mercaderies que passaria per Sagunt-Terol-Saragossa. Així mateix, se sol·licita al Govern que realitze les gestions necessàries perquè la Unió Europea i el Parlament Europeu incloguen el tram València-Saragossa al mecanisme de finançament Connectar Europa i que tinga en compte l’opinió dels pobles per on discórrega el traçat d’aquesta infraestructura.
D’altra banda, el Ple s’ha unit per a emetre un manifest amb motiu del 25 de novembre, Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones. La declaració recorda que enguany 38 dones i tres menors han mort a l’Estat, a més de constar un cas en procés de recerca, per la qual cosa posa de manifest la importància d’aquesta data per a fer reflexionar a tota la societat i també a les institucions polítiques i socials, per a renovar esforços i lluitar contra aquesta xacra.
“La violència de gènere té les seues arrels en la històrica desigualtat que han tingut i segueixen tenint les dones, com a conseqüència del patriarcat existent a la nostra societat, per açò és fonamental abordar la seua erradicació des de les polítiques públiques d’igualtat, per a afavorir una cultura de la igualtat enfront d’una cultura de la submissió”, assenyala el text aprovat per tots els grups municipals.
A banda d’exigir mesures polítiques i institucionals des dels diferents àmbits que aborden el problema de manera integral per a donar resposta a les necessitats de les víctimes i els seus fills, la declaració expressa el seu rebuig a totes les manifestacions d’aquesta violència i la tolerància zero amb els maltractadors i demana mesures més restrictives que dificulten les visites als pares maltractadors, així com ordres de protecció a favor dels xiquets. A aquestes reivindicacions se sumen eliminar les traves a les dones migrants en situació irregular per a accedir a les mesures d’atenció integral i protecció efectiva contra la violència de gènere. L’Ajuntament declara la seua voluntat de fer de la prevenció una política prioritària i transversal, així com de lluitar contra el sexisme, promovent un ús inclusiu de la llengua, i d’augmentar el pressupost municipal.
En el torn de precs i preguntes, Cs s’ha fet ressò d’una queixa policial sobre l’episodi de gota freda i ha preguntat si és cert que alguns agents no tenien indumentària especial. La regidora de l’àrea, Silvia Gómez, se seguida s’ha ficat en contacte amb el cos i li ha assegurat que no és cert i que no consta cap queixa. Domingo Vicent ha preguntat també sobre la incorporació de Marta Raspall al comité de la Fira Destaca, de qui ha sigut petició. L’alcalde li ha contestat que ha sigut una demanda del president de la fira, Juan B.Carda i l’UJI.
El PP ha plantejat si hi ha alguna novetat pel que la Declaració de Festa d’Interés Turístic Provincial de la Xulla i si s’ha preparat algun acte. El regidor Diego Vila ha respost que la petició va ser tramitada a la Generalitat el 4 d’octubre i que el termini sol ser d’entre tres i sis mesos i que s’estan barallant actes de commemoració fora de les festes. També s’ha preguntat per la cessió de la BUC a la Generalitat per a acollir l’EOI i l’edil de l’àrea, Eduardo Pérez, ha indicat que correspon a Conselleria fer les rehabilitacions o adequacions corresponents però que, després de tants anys, encara que l’objectiu és que tina un espai propi, estan orgullosos d’aquest assoliment.