- 26 Març, 2019 -
Vila-real aprova per unanimitat autoritzar a la Diputació per al control de plagues de mosquits. També hi ha hagut dues declaracions institucionals, una per...Vila-real aprova per unanimitat autoritzar a la Diputació per al control de plagues de mosquits.
També hi ha hagut dues declaracions institucionals, una per a la bonificació de la quota de l’Impost de la Plusvàlua Municipal en les transmissions mortis i altra per la defensa del parany i el cistell malla. La sessió ha donat llum verda a la creació de la reserva dotacional educativa del Pius XII en una part de l’aparcament de l’avinguda Europa.
Vila-real Informació/S.N.
Vila-real ha celebrat el ple corresponent al mes de març i la sessió ha comptat amb uns assistents que han posat contra les cordes a l’equip de govern. I és que arràn de la proposta del grup municipal de Cs que demanava la millora de la plantilla de la Policia Local han acudit a la sessió prop d’una quinzena d’agents del cos que han alçat pancartes amb missatges i acusacions cap a l’equip de govern i l’alcalde denunciant el dèficit de personal i demanar un complement de retribució “més just” i acusant José Benlloch de no complir les promeses, criticant les eternes negociacions i assegurant que “nosaltres sí que no farem un pas enrere”, en clara al·lusió al lema de campanya del PSOE.
Domingo Vicent, portaveu de Cs, ha explicat que la moció es va presentar fa mes i mig, “des d’aleshores l’única proposta que hem sentit per part del govern ha sigut demanar la seua retirada en reiterades ocasions. Com sempre res d’autocrítica, res de reconèixer que la situació és dramàtica, i res de voler adonar-se’n de que si Ciutadans hem hagut de presentar aquesta moció, és perquè vostès no han fet la seua faena”, ha criticat Vicent.
El portaveu ha recordat que “ja vam presentar una semblant fa un any i ja no van voler saber res. La vam retirar per a donar-los temps però no l’han aprofitat. No vulguen vendre que és una proposta electoralista, com van fer ahir en premsa, quan no hi ha res més electoralista que les obres que han engegat en el darrer més i que duien una eternitat en espera. Vila-real compta en la mateixa plantilla, 114 membres, des de fa quasi quinze anys, malgrat el creixement de la població, de la superfície de la localitat, de l’ampliació i augment de serveis com la mediació, del boom de moltes activitats tant esportives com culturals o d’altres tipus, com dels èxits del nostre equip de futbol i el seu filial. Tots ells són factors que han incrementat els deures i les exigències a la que s’enfronten aquests homes i dones. Damunt treballant en el dia a dia només hi ha 95 policies, cosa que dificulta enormement cobrir tots els serveis. La plantilla envellís i cada any que passa hi ha més efectius en segona activitat, ara són tretze, però en un futur pròxim arribaran sense cap problema a superar la trentena. Vostès, com van fer en els camins rurals, s’excusen en informes i tracten de guanyar temps”, ha manifestat.
La formació ha eliminat un punt de la proposta que podia resultar més conflictiu en quant que era una “aplicació d’una llei que encara pot sofrir modificacions o prorrogues”.
Per la seua part, els agents han acudit a la sessió, per a denunciar “l’estat lamentable i perillòs per la inactivitat de l’administració local i de l’equip actual del PSOE per la falta de personal per al desenvolupament de totes les funcions que té assignades”.
El sindicat professional SPPLB manifesta que hui dia la plantilla, amb 114 places, es troba amb un dèficit del personals del 19% i en termes globals un 27% de la plantila no té plaça en propietat o les places estan vacants, “el que ha portat al desanim de la majoria dels components, persones que sempre han procurat formar-se al màxim en tots els àmbits, havent sigut exemple de moltes altres policies, tot això amb el seu propi interès i iniciativa i en una gran majoria del seu temps lliure, per a així poder donat a tots els veïns de Vila-real tota aquella atenció que es mereixen, en pro de la seguretat ciutadana, ccom de altres àmbits”.
El cos sol·licita que s’aprove l’oferta pública d’ocupació (OPE) per al present exercici 2019, incloent totes aquelles places d’aquesta plantilla que siguen possibles i modificant aquelles places d’Oficial que es troben en el Grup C1 i sumar les de OEP de 2018, més de les l’oferta publica adicional OEP 2019 per jubilacions que suposarien dues places d’inspector, nou d’oficials i tretze d’agent. Que es redacten, aproven i publiquen immediatament les bases correspoments a aquests tres processos perquè es puguen iniciar els mateixos dins de l’any 2019, en pro de la prestació d’un servei de qualitat per a veïns i amb adequada seguretat per als policies”.
SPPLB també demanda que es modifique en la plantilla pressupostària de personal el complement de destí dels oficials del 20 al 22 i els dels agents del 18 al 20, coincidint amb la gran majoria de les plantilles de la província. Aclareixen que aquest canvi no suposaria cap càrrega econòmica per a l’Ajuntament, perqùè ja s’està retibuint en altre concepte que no és el corresponent. Per últim, s’exigeix que es modifique la plantilla pressupostària de personal adequant el complement específic dels components del Cos de Policia Local de Vila-real en tal quantitat que la situe com es mereix en el segon lloc de la província que li correspon, situació de justícia per a aquest personal. Però encara així, “estem situats per darrere de l’Alcora, Vall d’Uixó, Castelló i Benicàssim, sense ser per això un referent tal com es publicita la nostra imatge”.
Compromís ha proposat que s’oferisquen incentius als agents de més de 55 anys per a mantenir la qualitat del servei de la Policia Local.
“Per a Compromís, la Policia Local és fonamental”, destaca el portaveu adjunt, Josep Pasqual Sancho, perquè creiem en una Policia de Proximitat, que estiga el costat dels ciutadans”. “Igual que un Ajuntament és l’Administració més pròxima als veïns i veïnes, la Policia Local també està molt pròxima a les necessitats de tota la ciutat”, explica.
Josep Pasqual Sancho ha lamentat que “és un tema que nosaltres ja hem plantejat en moltes ocasions”. “No és decent que certs treballs, i més un tan delicat com el de policia, tinguen una falta d’estabilitat que afecta famílies i veïns, però també afecta el mateix servei”.
Pel que respecta a les vacants, des de Compromís apunten que “és evident que de 113 agents s’ha baixat a 93 i, per tant, cal cobrir les places d’alguna manera”. “Estem d’acord que la RPT es faça com més prompte millor, perquè és una reivindicació que es demana des de fa temps”, manifesta Sancho, qui afirma que “parlant amb els treballadors de la Policia Local podem constatar que cada vegada hi ha més treball i menys personal, per la qual cosa la qualitat del servei podria arribar a descendir”.
Des del PP, Alejo Font de Mora, ha criticat que l’equip de govern porta anys criticant una Relació de Llocs de Treball i no han donat solucions a la situació i a més altres ajuntaments han creat places, aleshores, per què Vila-real no ho fa?
La regidora socialista de seguretat ciutadana, Silvia Gómez, molt afectada ha acusat Cs de fer demagògia
“L’oferta extraordinària es traurà a partir d’ara, quan es convoque la taula general de negociació i s’oferiran sis places. “Estem fent tot el que podem, amb informes tècnics sempre, no podem fer res sense el vistiplau i la legalitat pertinent. El que m’agradaria saber és com ho solucionarien vostés? Perquè no han parlat amb nosaltres, amb la tècnica de recursos humans i el cap de departament? Saben que la taxa de reposició va ser creada per Rajoy i vam estar molt de temps sense crear places. Ens preocupa la policia de barri, sabem que hi ha molts serveis minvats, i agraïm la tasca que fan, estant al peu de canó sempre que se’ls necessita, fent més del que deurien i per açò veem legitimes les seues reivindicacions i esperem arribar prompte a una solució”.
La proposta ha sigut tombada amb els vots en contra de PSPV i Compromís i el ‘sí’ de PP i Cs.
El Ple ha aprovat aquest matí per unanimitat concedir a la Diputació de Castelló l’autorització per al control i prevenció de plagues de mosquits en el terme municipal, concretament en zones de marjal, fluvials i rurals. El Ple també ha aprovat el Pla d’Inclusió Social municipal i l’adhesió de la ciutat a la Xarxa Pública de Serveis Lingüístics Valencians, entre altres assumptes de l’ordre del dia.
“Per fi, la Diputació ha fet el que els municipis fa anys que demanem, fins i tot en el cas de Vila-real acudint a la justícia, per a donar solució a una problemàtica que va arribar a convertir-se en una qüestió de salut pública, les plagues de mosquits. A Vila-real estem fent un important esforç en prevenció, amb l’aplicació de tractaments de manera contínua i un Pla integral que inclou xarrades formatives i coordinació amb diferents departaments i entitats. Però és imprescindible que la Diputació assumisca la seua tasca de coordinació supramunicipal en aquesta qüestió, per a garantir una major efectivitat”, valora la regidora de Sanitat, Silvia Gómez.
D’altra banda, el Ple ha aprovat la creació de la reserva dotacional educativa del Pius XII, necessària per a garantir la disponibilitat de terrenys en una hipotètica ampliació del centre, ja que la parcel·la destinada inicialment a aquest ús va ser modificada per a poder construir en el nou CRIS de la Fundació Deu. La reserva dotacional se situarà ara en una part de l’aparcament de l’avinguda Europa. El Pla d’Inclusió Social i la incorporació de Vila-real a la Xarxa publica de serveis lingüístics valencians, que permetrà incrementar fins al doble la recepció de fons per a la promoció i normalització lingüística, a més de la cooperació amb altres municipis per a reduir costos i compartir experiències, són uns altres dels assumptes del debat plenari, que també ha aprovat per unanimitat una declaració institucional en suport a les caces tradicionals.
Altra moció aprovada per unanimitat ha sigut la del regidor delegat de Serveis Socials, Álvaro Escorihuela, d’adopció d’un acord plenari d’un acord plenari per a l’aprovació del pla municipal d’inclusió i cohesió social i la creació del consell municipal d’inclusió i drets socials. “Estarà estructurat en sis línies, amb 31 mesures innovadores, que permetrà millorar la inclusió socio-laboral de persones en situació de vulnerabilitat i l’accés a les noves tecnologies i així consolidar el treball fet fins a la data”.
El PP ha presentat una moció per una educació en llibertat. La formació ha enumerat tots “els atacs a l’escola concertada i als sistemes innovadors i super plurilingües en els últims anys.”.
El portaveu del PP, Héctor Folgado ha recordat que el primer que va fer l’esquerra en entrar a governar va ser eliminar el districte únic, impedint a les famílies pogueren triar el model educatiu per als seus fills. “El PP va impulsar el fet que cada família poguera escollir el centre educatiu que volguera, independentment de la zona de Vila-real on visquera, però PSOE i Compromís han eliminat aquesta llibertat”.
Aquest atac a la llibertat educativa se sumisca a l’intent de tancar un col·legi concertat amb base religiosa, com és el Bisbe Pont. Just l’any que es complia el 50 aniversari del col·legi de Mosen Guillermo, ‘els homes de negre’ de la Generalitat van intentar tancar-ho i només la pressió social els va fer recular.
En tercer lloc “han sigut quatre anys d’atacs a la llibertat educativa, com per exemple la patida en el col·legi José Soriano, on s’han carregat el projecte super plurilingüe que oferia educació en anglès des de la pública i, en quart lloc, han posat en perill les escoles infantils de Vila-real”, recorda el líder del PP.
Folgado ha advertit que “el PP volem retornar la llibertat educativa a les famílies i el nostre compromís és tan realitzable com que ho vam fer quan governàvem i serà el primer que fem quan tornem a governar”.
Així mateix ha recordat la situació de la guarderia el Solet i els impagaments. L’alcalde ha respost que el Solet és una cooperativa, no són funcionaris, no anem a pagar abans de prestar el servei, per tant anem a respectar els processos de control de l’Ajuntament. Si no ho haguérem fet així, hauríem pagat 8.000 euros de més en unes factures i es va paralitzar l’expedient. Pagarem el que toca, ni més ni menys”.
Altre punt presentat conjuntament per PP i Cs ha sigut aprovat per unanimitat convertint-se en declaració institucional ha sigut la bonificació de la quota de l’Impost de la Plusvàlua Municipal en les transmissions mortis causa a favor dels ascendents, descendents i cònjuges de l’habitatge habitual i dels locals afectes a activitats econòmiques
L’Impost sobre l’increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana grava l’increment del valor del sol que un terreny urbà ha experimentat durant el temps en què una persona ha sigut propietari d’un pis, local o solar, i es liquida quan es transmet la propietat de l’immoble.
Es calcula sobre el valor cadastral del sol d’un immoble i el nombre d’anys en què una persona l’ha tingut en la seua propietat. En els últims anys aquest valor cadastral s’ha revisat a l’alça el que ha provocat que aquest impost haja crescut exponencialment engreixant clarament les arques municipals i minvat les butxaques dels ciutadans per als quals constitueix un autèntic maldecap. Fins al moment en el qual es va establir a la Comunitat Valenciana la bonificació del 99% en la quota de l’impost sobre successions i donacions, el cobrament de la denominada “plusvàlua del mort” era potestativa de cada Ajuntament. Des de fa quatre anys, la reducció del 99% en la quota de l’import de successions i donacions ha sigut substituïda per una exempció en les transmisiones de pares a fills de 100.000 euros.
A Espanya el 51% de les herències no s’accepten per les moltes despeses i impostos que comporten per als seus hereus. Donat que el teixit social del nostre municipi està compost en la seua major part per famílies el patrimoni de les quals, juntament amb la propietat de finques rústiques, està constituït principalment per l’habitatge habitual per a la construcció del qual o adquisició s’han dedicat els esforços de tota una vida. I que Vila-real compta amb un número important de xicotetes empreses, comerços i tallers, que s’han establert i mantingut al llarg dels anys per l’esforç dels treballadors i treballadores autònoms, amb l’ajuda de molts casos de la família més propera.
Per tot això, es demanda que quan l’augment de valor es manifeste, per causa de la mort respecte de la transmissió de l’habitatge habitual o de locals afectes a activitat econòmica exercida pel causant com a persona física, o per la constitució o transmissió d’un dret real de gaudi limitatiu del domini dels bens, a favor dels ascendents, descendents, per naturalesa o adopció, i/o del cònjuge, la quota integra de l’impost es vora bonificada en 95%.
Així mateix, per a tindre dret a la bonificació en el cas de l’habitatge habitual serà necessari que haja sigut l’habitatge habitual del causant durant al menys els tres anys anteriors al decés. I per a tindre dret a la bonificació en el cas de locals afectes a activitat econòmica serà necessari que haja sigut el centre de treball de l’hereu i font principal dels seus ingressos durant almenys els cinc anys anteriors al decés. Així mateix, aquests acords estaran supeditats a comptar amb els informes favorables que garantisquen la legalitat i la competència municipal
Unanimitat en la defensa de les Cases de Tradicions
Un dels punts més delicats que s’ha abordat al ple i que s’ha convertit en declaració institucional ha sigut la defensa de les Cases Tradicionals del Parany. El president d’Apaval, Miguel Angel Bayarri, ha acudit a la sessió, en la qual tots els han dedicat paraules d’agraïment. La moció, del PP, pretén que l’inste a la Generalitat a exercir una defensa activa del cistell malla (mètode de caça selectiu) per al tordo davant el Govern central i la Unió Europea, amb l’objectiu de garantir la seua pràctica com a caces regionals sostenibles.
El portaveu del PP, Héctor Folgado, ha advertit que “des del PP sempre hem mostrat el nostre total suport al ‘parany’ i considerem que és el moment que les institucions aposten per la defensa real del cistell malla”.
De fet, fins al moment l’associació de paranyers, Apaval, és la que està realitzant un gran treball per a demostrar davant el Govern i la UE que es tracta d’un mètode de caça selectiu i que va a suposar un avanç per a permetre que el parany puga ser legalitzat.
El PP en la localitat ha arreplegat la proposta dels propis aficionats, així com un document de demandes, per a aconseguir el suport de les administracions.
Folgado ha recordat que “el parany és un patrimoni cultural i una forma de caça selectiva que ha de protegir-se perquè significa protegir el nostre passat i des del PP sempre estarem al costat de les seues necessitats”.
Folgado ha recordat el recurs d’inconsticionalitat a la Llei de caça de la Generalitat. “Apaval ha entès que hi havia de fer evolucionar aquesta pràctica i fer-lo adequat als temps actuals. Sent jo regidor de Cultura i Tradicions es va crear la primera escola de parany. Més tard, els paranys científics van caure pel camí i el cistell malla és hui dia l’única salvació del parany”.
Tots els membres de tots els partits han recordat dirigint-se a Bayarri com han estat immersos i han gaudit del parany des de la infància. “Vam aprendre a amar la natura, la fauna, a conéixer les espècies i açò és un tret que caracteritza als practicants del parany, un mètode mil·lenari que es pràctica arreu del món amb diferents variants”.
No comments so far.
Be first to leave comment below.