- 24 Juliol, 2021 -
La Càtedra de Mediació Policial Ciutat de la Universitat Jaume I encara el segon semestre de l'any amb reptes importantsLa Càtedra de Mediació Policial Ciutat de la Universitat Jaume I encara el segon semestre de l’any amb reptes importants
Vila-real Informació
La Càtedra de Mediació Policial Ciutat de Vila-real de la Universitat Jaume I encara el segon semestre de l’any amb reptes importants, entre els quals destaca la presentació de l’estudi realitzat des de l’Observatori de Mediació Policial sobre el desenvolupament de la mediació policial a la Comunitat Valenciana. A més, la càtedra també donarà a conéixer a principis de 2022 la ‘Guia bàsica de la pràctica de la mediació policial’, un instrument dirigit principalment a les policies locals com una eina pràctica per a la seua aplicació en la labor diària dels cossos policials.
Aquests i altres projectes de la càtedra per als pròxims mesos es van exposar en la reunió de treball celebrada recentment i en la qual van participar la primera tinenta d’alcalde i regidora de Seguretat Ciutadana de l’Ajuntament de Vila-real, Silvia Gómez, la directora de la Càtedra de Mediació Policial Ciutat de Vila-real de la Universitat Jaume I, Andrea Planchadell, el comissari principal cap de la Policia Local de Vila-real, José Ramón Nieto, i la tècnica superior d’investigació de la càtedra, Helena Pérez.
“La Càtedra de Mediació Policial Ciutat de Vila-real s’ha convertit en un dels principals exponents acadèmics en l’àmbit de la mediació i juga un paper fonamental en el posicionament líder de Vila-real a nivell nacional i internacional, amb la nostra Policia Local com a gran referent”, ha subratllat Silvia Gómez, qui ha afegit que “el treball de la càtedra ens ha permés dotar d’un cos teòric i desenvolupar la metodologia de mediació impulsada pels nostres agents locals i que hui dia és exemple per a les policies d’Espanya i d’altres països”.
En 2019, la càtedra va llançar l’Observatori de Mediació Policial, que entre els seus objectius centrals ha tingut l’elaboració d’un mapa sobre la mediació policial a la Comunitat Valenciana, que es presentarà el mes de novembre. Segons detalla Helena Pérez, tècnica de la càtedra, d’una banda, aquest estudi identifica tant els municipis que compten amb Unitat de Mediació Policial com aquells que, sense disposar d’ella, ofereixen aquests serveis.
Una vegada això, s’analitzen una sèrie de qüestions com els àmbits en els quals intervenen, la preocupació per la qualitat del servei i la satisfacció dels mediats, el nombre de mediacions formals que realitzen anualment i el nombre de policies que destinen a exercir aquesta funció. D’altra banda, l’estudi també se centra en identificar les causes per les quals la resta dels municipis ni ofereixen serveis de mediació policial ni disposen d’unitat especialitzada en la matèria.
Així mateix, i com a complement a aquest estudi, al gener de 2022 es publicarà la ‘Guia bàsica de la pràctica de la mediació policial’. Es tracta d’una guia de caràcter bàsic i pràctic dirigida essencialment a les policies locals. La guia parteix del concepte i la naturalesa de la mediació i de l’estructura bàsica de tot conflicte per a endinsar-se en l’estudi de la pràctica de la mediació policial. Una pràctica que hauria de ser similar en totes les unitats de mediació policial, segons apunta la tècnica de la càtedra.
Uns altres dels projectes per al segon semestre de 2021 són la participació en el II Congrés Internacional de Mediació Policial i Policia de Proximitat: la gestió dels conflictes en l’àmbit policial en temps de pandèmia. El congrés tindrà lloc del 23 al 27 d’agost de 2021 i la Càtedra de Mediació Policial Ciutat de Vila-real tindrà un paper destacat en aquest fòrum, organitzat per l’Institut Superior de Seguretat Pública de Buenos Aires i la Policia del Chaco de la República de l’Argentina.
Finalment, per a l’última setmana de setembre s’ha programat l’onzena edició del Curs Intensiu en Mediació Policial, de 40 hores de duració. El curs es realitzarà de manera presencial en la prefectura de la Policia Local de Vila-real –sempre en funció de les mesures i protocols de prevenció per la pandèmia- i es dirigirà a membres de les forces i cossos de seguretat, a mediadors i al públic en general interessat en la temàtica.
Andrea Planchadell, directora de la càtedra, ha assenyalat que “les conseqüències de la crisi sanitària també han tingut impacte en l’àmbit jurídic i aquestes activitats d’investigació, formació i promoció de la mediació policial que alimenten el projecte comú de pau social i seguretat pública entre l’UJI i l’Ajuntament de Vila-real són més necessàries que mai”.
No comments so far.
Be first to leave comment below.