Dijous, 21 de Novembre, 2024  |  

- 27 Febrer, 2024 -

La multinacional espanyola ha realitzat fins a 17 noves instal·lacions de plaques solars en botigues, centres logístics i plantes de producció

La multinacional espanyola ha realitzat fins a 17 noves instal·lacions de plaques solars en botigues, centres logístics i plantes de producció

Vila-real Informació

La reducció en l’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle i la descarbonització en els processos de producció són dos eixos prioritaris en el programa d’eficiència energètica i sostenibilitat de Porcelanosa Grupo. Una firma que des de la seua fundació ha vetlat per la cura de l’entorn i la preservació del medi ambient.

En aquest sentit, la multinacional espanyola ha posat en marxa, entre 2022 i 2023, fins a 24 noves instal·lacions fotovoltaiques amb l’objectiu d’augmentar la seua capacitat d’autoconsum industrial. Equips situats sobre la coberta de centres logístics, plantes de producció i fins i tot botigues que arribaran a aconseguir una potència instal·lada de 9,4 MWp. Amb aquestes xifres, Porcelanosa Grupo espera aconseguir un autoconsum de fins al 40%.

Una altra dels vessants en les quals treballa el hòlding empresarial per a la descarbonització és la introducció d’alternatives energètiques en els processos de producció. La inclusió de l’hidrogen verd, l’ús del biogàs com a complement al mix energètic o l’electrificació són algunes de les opcions investigades per part de Porcelanosa Grup per a reemplaçar al gas natural com la principal font d’energia.

Reducció de la petjada de carboni

La signatura porta estudiant exhaustivament les diferents fonts d’emissió de gasos d’efecte d’hivernacle des de l’any 2011 amb una reducció del 30% fins a 2022. Aquestes dades reflecteixen l’eficàcia de les mesures adoptades en aspectes com el consum de gas natural, electricitat, combustibles o refrigerants.

Seguint en aquesta línia, Porcelanosa Grup s’ha adscrit a les emissions d’Abast 3 , analitzant les paràmetres que es produeixen des de 2021 a conseqüència de les activitats realitzades de manera indirecta. Aquest valor té en compte particularitats com el transport de matèries primeres o la flota de l’equip comercial.

Un procés productiu basat en l’economia circular

L’actual model de producció de Porcelanosa Grupo està basat en l’economia circular. En aquest sentit, la signatura ha sigut una de les primeres empreses ceràmiques a obtindre certificat ‘Residu Zero’ que acredita que més del 90% dels residus que es generen en els seus centres de producció es reciclen i reaprofiten en altres processos de fabricació evitant l’eliminació en abocador.

A més, tots els materials fabricats en Porcelanosa contenen un percentatge de material reciclatge pre-consum en la seua composició. Destaquen les Sèries Ecologic de porcelànic, conformades amb atomitzat provinent de l’aprofitament dels residus sòlids ceràmics generats durant el procés de producció superior al 95%.

Gestió de l’aigua

Porcelanosa té cinc estacions d’aigua residuals en les seues instal·lacions centrals, amb l’objectiu de reciclar el 100% dels seus recursos hídrics per a reintroduir-los en el procés de producció i mecanitzat de les peces ceràmiques de Porcelanosa i XTONE, de la pedra natural de L’Antic Colonial o de Krion.

A més, la companyia va establir en el seu moment una connexió directa amb l’estació depuradora mancomunada de Vila-real, localitat on es troba la seua seu central i les seues plantes de producció. Aquesta connexió podria permetre en el futur establir acords amb l’entitat de gestió de la depuradora per a aprofitar aigües residuals tractades per aquesta i ser utilitzades en determinats processos de les plantes productives de Porcelanosa.

En la mateixa línia, Porcelanosa posseeix una xarxa pròpia de gestió de l’aigua totalment canalitzada i connectada mitjançant tecnologia IoT (Internet of Things) que facilita l’anàlisi d’aspectes com el consum puntual i l’agregat d’aigua o la tendència per períodes de temps.

Cap a un model sostenible

Porcelanosa Grupo està duent a terme una transformació del seu model productiu cap a processos més sostenibles. Un sistema que avança a través de mesures verdes que busquen minimitzar l’impacte ambiental i contribuir a crear una consciència ecològica integral.

En aquest sentit, la signatura està duent a terme pràctiques com el reaprofitament de la calor sobrant dels forns en altres fases de producció que el necessiten, de manera que no siga necessari consumir combustibles per a això.

També s’està realitzant una digitalització de la major part dels processos clau, la qual cosa permet monitorar els sistemes i identificar els que siguen ineficients. D’aquesta manera s’aconsegueix dissenyar i optimitzar processos i productes més sostenibles des de l’origen. A més, aquesta digitalització permet recopilar dades ambientals per al seu ús en memòries de sostenibilitat o de reporting ambiental.

L’ús de la bicicleta com a mitjà de transport per a realitzar desplaçaments interns, la substitució progressiva dels vehicles de combustió fòssil per aquells de tipus elèctric i la instal·lació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics i híbrids endollables dins dels centres de treball són altres pràctiques posades en marxa per part de Porcelanosa Grup cap a un model més sostenible.

Google+
Whatsapp Telegram

No comments so far.

Be first to leave comment below.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *