- 28 Juliol, 2017 -
La xifra de participants en els programes de l’entitat ha sigut de 964 i l’Ajuntament ha aportat 54.000 eurosLa xifra de persones participants en els programes de l’entitat ha sigut de 964 i l’Ajuntament aporta 54.000 euros a la Fundació mitjançant un conveni per a orientar, formar, acompanyar i integrar col·lectius en risc d’exclusió. 120 persones han participat en els cursos de formació. La preservació del Medi Ambient és també fonamental i Ochando ha posat de manifest la recollida d’1,7 milions de quilos de residus a través de l’empresa Reciplana Recuperacions
Vila-real Informació/Soumaia Nejjar
La Fundació Tots Units realitza un important servei en benefici de les persones en risc d’exclusió social de Vila-real i també de les localitats del voltant i les xifres que any rere any es desprenen de les seues memòries avalen aquest fet. Aquest matí ha sigut presentat el balanç del 2016 de mà del regidor d’Economia, Xavier Ochando, juntament amb el president de Tots Units, Enric Reverter, i la gerent de l’ens, Charo Castelló.
Enric Reverter ha donat compte de les dades més destacades. La xifra de persones participants en tots els programes de l’entitat al llarg del 2016 ha sigut de 964 i l’àmbit d’actuació se centra en tres línies que són la intervenció i acollida, amb 622 atesos, 307 d’ells nous i 315 dels quals ja havien tingut algun tipus de contacte amb la Fundació. Altre dels àmbits és la formació, encaminat a facilitar l’entrada en el món laboral amb 120 persones que han aconseguit un títol, 94 que han realitzat pràctiques en empreses i 3000 hores de tallers de capacitació. I per últim, 214 persones s’han beneficiat del programa d’intermediació laboral amb 81 empreses i que ha conclòs amb 86 inserits.
“Reciplana Recuperacions és una empresa de reinserció pionera en la Comunitat, de caràcter social i que s’emmarca en el que es coneix actualment com economia solidària, ja que es presta ajuda a les persones que ho necessiten però mitjançant un model centrat en la viabilitat econòmica. La meitat de la plantilla està conformada per persones en risc d’exclusió, per tant donem exemple amb el model econòmic-social que defensem. Hi ha per tant 13 llocs de treball disponibles per a aquestes persones per les quals han passat 19 persones amb contractes de 18 meses de mitja. A més, tenim convenis i relacions amb diverses empreses relativament protegides per l’administració pública mitjançant subvencions”, ha explicat Reverter, qui ha afegit que a més l’entitat té una funció mediambiental amb la recollida i tractament de residus que realitza. El 70% de les persones que passat per algun programa de la Fundació han trobat feina.
Pel que als destinataris dels programes, la major part són redirigits per part dels Serveis Socials de l’Ajuntament de Vila-real, alguns també provenen de serveis socials especialitzats i altra part de Càritas.
A banda, el regidor d’Economia ha destacat el conveni de 54.000 euros que l’Ajuntament té amb l’entitat per a donar suport a tota l’activitat que realitza. A més, s’ha posat de manifest la recollida d’1,7 milions de quilos de residus a través de l’empresa Reciplana Recuperacions. “Economia ha engegat nombrosos programes per a lluitar contra la desocupació en els últims mesos però també destaquen els convenis amb les entitats socials locals i que han augmentat un 14% la seua dotació en 2016 per a ajudar a totes aquestes persones a les quals la crisi ha castigat i que estan excloses socialment o en perill d’estar-ho, per tant és una de les principals lluites d’aquest Ajuntament”, ha explicat Ochando.
Pel que a les dades de formació i ocupació, el regidor ha detallat que 25 persones han participat en el taller prelaboral i que encara que no és el seu objectiu, sinó que es pretén empoderar a aquestes persones, ajudar-les a autoconéixer-se i tindre confiança en si mateixos, dues persones han trobat feina. Pel que als majors de 45 anys, amb un total de 340 atencions, se’ls ha orientat en l’orientació i recerca d’ocupació, amb 307 noves altes, 204 dels quals són de Vila-real. “Encara que l’administració local no té la capacitat per a crear ocupació amb aquests programes i convenis engegats des de la proximitat i la proactivitat, ajudem a combatre l’atur”, ha conclòs Xavi.
Xaro Castelló ha insistit en la importància dels cursos prelaborals. “La inserció no és el seu objectiu sinó que motiven als usuaris per participar en cursos i reinserir-se en l’educació”, assegura. En aquesta línia, destaquen els 110 carnets professionals expedits i que contribueixen a la construcció del seu projecte personal i propi. I 120 persones han aconseguit un títol.
En aquest sentit, Charo Castelló apunta a la funció social, però també mediambiental d’aquesta entitat, que ha permès arreplegar 1,7 milions de quilos de material com a llibres, paper i cartó, tèxtil, mobles, joguines, piles i residus d’aparells elèctrics i electrònics, “als quals donem una segona oportunitat, ben recuperant-los para la seua venda a persones que els necessiten per un preu just o ben tractant-los i reciclant-los adequadament, evitant l’emissió de nous elements contaminants”.
En total, Reciplana ha arreplegat 10.175 quilos de mobles, dels quals s’han recuperat 7.625 quilos. Quant a aparells elèctrics i electrònics, s’han arreplegat 216.835 quilos i s’han recuperat 9.840, mentre que de roba s’han recuperat 8.997 quilos dels 15.336 que s’han recopilat. A més, el 90% dels 200 quilos de llibres arreplegats també ha tingut una segona oportunitat, igual que el 60% dels 3.200 quilos de joguines.
Història
L’entitat, depenent de Càritas, va sorgir fa 25 anys i treballa amb col·lectius en risc d’exclusió social en la línia de reinserir-los en el món laboral i per tant en la societat.
El seu desenvolupament va totalment lligat a una altra iniciativa d’economia solidària com és Reciplana Recuperacions, la primera empresa de reinserció de la província i la primera inscrita d’aquest tipus a la Comunitat Valenciana, per tant un referent en aquest àmbit.