Dijous, 21 de Novembre, 2024  |  
Les parelles lingüístiques virtuals tornen al programa de Voluntariat pel Valencià que es celebrará a Vila-real Les parelles lingüístiques virtuals tornen al programa de Voluntariat pel Valencià que es celebrará a Vila-real

- 18 Març, 2019 -

Normalització Lingüística, Socarrats i Escola Valenciana promouen les quedades presencials per a practicar Les parelles lingüístiques virtuals tornen al programa de Voluntariat pel Valencià que es celebrará a Vila-real

Normalització Lingüística, Socarrats i Escola Valenciana promouen les quedades presencials per a practicar la llengua una hora per setmana i amplien els tàndems a altres països en els quals hi ha persones interessades a aprendre valencià a distància

Vila-real Informació

El Voluntariat pel Valencià torna per quarta edició a Vila-real i, per segon any consecutiu, tornarà a trencar fronteres, obrint-se a la resta de països del món, per a posar en contacte persones interessades a aprendre a parlar en valencià conversant amb nadius de la ciutat, en persona o a través d’Internet.

El regidor de Normalització Lingüística, Santi Cortells, ha presentat aquesta nova campanya, acompanyat pel responsable del Voluntariat pel Valencià d’Escola Valenciana, Vicent Font; la tècnica d’Escola Valenciana i coordinadora del voluntariat a la zona de Castelló, Maria Nebot, i pel president de l’Associació Cultural Socarrats, Fermin Font.

“Com cada any, el programa torna a posar en contacte persones que parlen en valencià amb unes altres que volen fer el pas de llançar-se a practicar la nostra llengua, amb l’únic requisit de quedar una hora a la setmana, durant 10 setmanes”, explica. Una experiència que no només permet conéixer gent, sinó que “obri una porta a la integració a aquells que acaben d’arribar a la nostra ciutat, ja que és un programa obert que pretén mostrar-los el valencià com una llengua d’acollida”.

Així mateix, Cortells ha destacat l’èxit d’obrir el programa a la participació en línia, ja que “gràcies a la Xarxa Llull, tornarem a posar en contacte a persones que estudien valencià a universitats de tot el món amb aquelles que el parlen i que estan interessades a aprendre un altre idioma a través de videoconferència perquè facen tàndems virtuals” i ha posat com a exemple el cas de Fatima Mahd i Lledó Chillida, estudiants de l’UJI que van formar parella virtual amb Samuel (Israel) i Jessica (Anglaterra).

“Només es necessita un ordinador amb webcam, altaveus i connexió a internet per a accedir a través de plataformes com Skype, Hangouts o WhatsApp i se’ls assignarà l’hora que tots dos pacten per a conversar una hora a la setmana sense desplaçar-se”, apunta.

Per la seua banda, Fermin Font apunta que “es tracta d’una activitat totalment integradora i gratificant tant per a voluntaris com per a aprenents, ja que és una forma de compartir la cultura amb aquelles persones que vénen a viure a Vila-real des d’altres punts de l’Estat, fins i tot des de la resta d’Europa i del món i que necessiten aprendre la nostra llengua per a adaptar-se, però també trencar el gel i perdre la vergonya”.

Vicent Font destaca que aquesta és una de les activitats amb major estima per part d’Escola Valenciana, que “promou l’ús del valencià en l’àmbit social”. Per a Font és important remarcar que “qualsevol persona que parle en valencià habitualment o sàpia parlar-ho pot ser voluntari”. “No busquem a mestres ni a gent amb titulació, sinó a persones que estimen la llengua i vulguen compartir-la”, indica.

Maria Nebot recorda que el programa ofereix de forma gratuïta material de suport, com llibreta, boli, xapa i un quadern amb informació útil per als parlants. No obstant això, enguany s’ha substituït el llibre amb relats d’escriptors en valencià que també es lliurava als participants per un nou titulat 10 de dones, en el qual es promociona i visibilitza les dones escriptores en valencià. “Enguany hem iniciat el programa en altres municipis, com la Vall o Almenara i esperem que tinguen tant d’èxit com el de Vila-real i cada vegada hi haja més valencianoparlants”, apunta.

Voluntaris i aprenents es podran inscriure durant el mes de març a través de les tres entitats organitzadores, marcant la seua disponibilitat i preferències. L’acte de presentació de les parelles lingüístiques serà el 27 de març, a les 19.00 hores a la Casa dels Mundina. A l’equador de la campanya, a la fi d’abril, s’organitzarà una trobada en forma de passeig pel valencià per a compartir experiències i alguna activitat cultural tots junts i ja al juny se celebrarà la cloenda, amb el lliurament de diplomes.

Google+
Whatsapp Telegram

No comments so far.

Be first to leave comment below.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *