Dijous, 21 de Novembre, 2024  |  

- 27 Març, 2017 -

Les activitats començaran el 29 de març i s'estendran fins el mes de novembre, amb xarrades, exposicions i representacions teatrals

Vila-real Informació 

El Memorial Democràtic de Vila-real celebra la quarta edició amb una completa programació que, a partir de diverses conferències i xarrades, una exposició fotogràfica, teatre i la Ruta del Memorial, recorda l’exili i l’acolliment de refugiats a Vila-real durant la Guerra Civil, amb l’objectiu de seguir “advocant per la pau i lluitar contra la intolerància”, explica el regidor de Cultura, Eduardo Pérez.

Veïns i visitants podran gaudir, al llarg de tot el mes, de les activitats en les quals destaca l’ingent treball de documentació realitzat per a oferir una visió àmplia de l’episodi més tràgic de la història d’Espanya. ”Es tracta d’una etapa de la nostra història que, durant anys, ha sigut tabú, però que forma part de la nostra identitat”, assenyala Pérez, qui posa en valor la tasca divulgativa, científica i artística que ofereix el Memorial per a “intentar restablir el record i la dignitat d’aquelles persones que no van tenir ocasió d’escriure la història, però que van formar part d’ella”, assegura.

27-03-2017 Programació memorial democràticLes activitats començaran aquest dimecres, 29 de març, amb la presentació del projecte de la Llei de la memòria històrica, a càrrec del director general de Reformes Democràtiques, José García Añón, i de la programació del Memorial Democràtic de 2017, a càrrec de l’edil de Cultura i de la coordinadora de les activitats, Sonia Alejo, que tindrà lloc a la Casa dels Mundina a les 18.00 hores. Tot seguit, a les 19.00 hores, s’oferirà la primera conferència, a càrrec de la catedràtica d’Història Contemporània de la UNED de Madrid, Alicia Alted; en la qual participarà el secretari del Grup d’Estudis d’Història Local i Fonts Orals de la Universitat Jaume I, Alfredo Fornás, sota el títol ‘L’evacuació dels xiquets durant la Guerra Civil Espanyola’.

La programació continuarà el 8 d’abril amb la Ruta del Memorial, una activitat teatralitzada que enguany recordarà els episodis de l’arribada a Vila-real de refugiats provinents de Madrid i de Màlaga i mostrarà l’experiència d’alguns dels exiliats de la ciutat per motius polítics. La sessió, titulada ‘Exili i acolliment: el cor obert d’una vila‘, tindrà lloc a les 18.30 hores en la plaça Major.

L’11 d’abril, a les 11.30 hores, l’Auditori Municipal acollirà l’obra de A tiro hecho y Teatro del Barrio titulada ‘La sección‘, especialment pensada per als alumnes dels instituts, que mostrarà les figures de Pilar Primo de Rivera, Mercedes Sanz Bachiller i Carmen Polo, “les vides de les quals van ser marcades per les imposicions que van marcar la societat espanyola del moment”, indica Pérez, qui destaca que es tracta de “teatre sobre dones, escrit, dirigit i interpretat per dones”.

La programació continuarà al juny amb xarrades sobre dones de Vila-real exiliades durant la guerra i sobre la cultura exiliada de la Plana. Ja a l’octubre s’oferirà l’obra de teatre ‘Las madres preses – Una historia real de resistència y dignidad‘, i al novembre serà el torn de l’exposició de fotografia documental ‘La huella solidaria‘, que tindrà lloc a la Casa de Polo i que versa sobre Norman Bethune.

“La guerra civil va suposar el fracàs d’un model de societat que es va començar a construir a Espanya en el segle XIX; un fracàs que va anar de tots. Amb el Memorial Democràtic volem fer veure, sense revisar la història ni parlar de bons i dolents, que una guerra civil és el pitjor que li pot passar a una societat”, conclou Pérez.

Google+
Whatsapp Telegram

No comments so far.

Be first to leave comment below.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *