- 30 Abril, 2018 -
L'Ajuntament crea un nou logotip identificatiu per a totes les activitats programades, que tindran una perspectiva històrica, cultural i patrimonial, a més de religiosa....L’Ajuntament crea un nou logotip identificatiu per a totes les activitats programades, que tindran una perspectiva històrica, cultural i patrimonial, a més de religiosa. També destaca l’edició de dos llibres que se centraran en dos vessants molt diferents del sant, l’obra musical que Rafael Beltrán Moner està preparant junt amb Jacinto Heredia a pròxima construcció del Centre de recepció de visitants de mà de la Diputació
Vila-real Informació/S.N.
A menys de dues setmanes de la celebració de les festes de Sant Pasqual en l’any del 400 aniversari de la beatificació del patró de Vila-real, s’han presentat les principals propostes per a commemorar la fita històrica, cultural i patrimonial que formaran part de l’agenda oficial d’aquesta singular efemèride al llarg de l’any. El regidor encarregat de coordinar els actes de l’efemèride, Emilio M. Obiol, ha presentat el logotip que identificarà cada activitat que s’emmarque en aquesta programació. “Com és habitual i responent a la política d’aquest equip de govern, aquest símbol ha sigut creat per un dissenyador local, que ha sabut plasmar en un disseny senzill i humil, que representa la sagrada forma de l’hòstia, al patró i els elements més representatius d’enguany que commemorem”, afirma.
Obiol, que ha recordat que l’any 2017 es va dedicar al centenari del patronatge del sant sobre la ciutat, ha indicat que “aquesta és una oportunitat única per a mostrar l’orgull que representa per a la nostra ciutat comptar amb una figura com la del sant”, al mateix temps que destaca que “tots els dies no es compleixen 400 anys”. “Volem que el fet central siga la commemoració de la beatificació per part del Papa Paulo V el 16 d’octubre de 1618, fa ja quatre segles. Enguany és el torn de posar en valor la figura de Sant Pasqual coneixent-la a fons, aprofundint en ella no tan sols en el vessant religiós, com a exponent de la tradició cristiano-catòlica a Vila-real, sinó també la seua rellevància en l’àmbit històric, cultural i patrimonial.
En aquest sentit, Obiol ha assegurat que “consta en nombrosos documents que el tercer centenari no es va poder celebrar, ja que el bienni de 1917 i 1918 va ser molt difícil per a la nostra terra, amb la crisi tarongera, per la qual cosa es van haver de suspendre els actes previstos, tal com va fer l’alcalde d’aquell moment, Francisco Villarreal Añó”. Apunta també que fa quasi 200 anys que no es commemora aquesta data tan assenyalada i per açò creiem important començar per algunes propostes que aniran configurant una agenda més completa”, apunta. A més del logotip, el vídeo ‘Passos de sant Pasqual’, creat per al centenari del patronatge, tindrà una continuació amb un segon documental dedicat a la basílica, el convent i la Reial Capella i que passarà a formar part de l’arxiu documental sonor i visual sobre el patró. La seua duració no superarà els sis minuts i en les festes de setembre es repartirà la primera entrega del documental amb els principals mitjans de comunicació escrits perquè arribe a tots els veïns.
Així mateix, al llarg de l’any està previst que s’editen dos llibres. “No seran llibres a l’ús sobre la biografia del sant, sinó que se centraran en dos vessants molt diferents, amb un punt de vista diferent del que fins ara estem acostumats a veure en aquest tipus de publicacions”, afirma Obiol. El primer presentarà a Sant Pasqual al voltant del món i també relacionarà al sant amb la cuina, la gastronomia i els aliments, mentre que el segon serà una recopilació de textos de caràcter teatral sobre el patró de la ciutat, amb diverses obres recuperades que van des del segle XVII fins al XX i que engloben actes sacramentals, comèdies i versos teatralitzats. Es tracta d’escriptors com Ginés Campillo de Bayle, autor de ‘El mejor pastor descalzo’, que es troba en la Biblioteca Nacional o el vila-realenc Josep Nebot junt amb Ramir Ripollés, autors de ‘La conversió d’un àvar’. D’altra banda, el coordinador dels actes del 400é aniversari també ha recordat que el Fill Predilecte Rafael Beltrán Moner està preparant una obra musical amb textos de Jacinto Heredia i ha destacat les visites guiades realitzades a la basílica.
Emilio Obiol ha subratllat la pròxima construcció del Centre de recepció de visitants de Sant Pasqual, que arribarà gràcies al compromís adquirit per la Diputació de Castelló i assenyala que expressa l’agraïment a la institució provincial per haver complit amb el seu compromís amb la Fundació de Sant Pasqual. L’actuació té pressupost de prop de 70.000 euros, IVA inclòs, i es reconvertirà l’espai que actualment alberga les oficines i les reunions de l’entitat en un “centre digne i a l’altura del sant, dinàmic i totalment condicionat per a la recepció dels turistes, que arribaran fins a la porta amb autobús i, després del seu pas per aquest espai, visitaran el convent, la basílica i la Reial Capella”. A aquesta iniciativa, que “és una de les més transcendentals d’aquest aniversari -que se celebra entre el 2018 i el 2019-, se sumaran altres esdeveniments de tipus religiós i cívic, que s’anunciaran pròximament, entre els quals destaca la recuperació de les campanes i carilló de les basílica, gràcies al compromís i la implicació del Fill Predilecte de la ciutat José Gómez Mata,”; i també la col·laboració amb 50.000 euros a la recol·lecta que emprendrà la Fundació de Sant Pasqual per a construir un cor anunciat recentment per l’alcalde, José Benlloch, dins dels pressupostos i que se situarà en l’entrada oest de la Basílica. Obiol incideix en el fort component cultural i patrimonial dels actes i en la senzillesa del programa, ja que no es preveuen presentacions magnificents i conclou que encara que l’aniversari és en 2018, molts dels projectes estaran finalitzats al llarg de 2019. “Hem de ser realistes i comprendre que certes actuacions tenen terminis i processos costosos, però perduraran amb nosaltres al llarg dels anys
No comments so far.
Be first to leave comment below.