- 11 Novembre, 2017 -
Escorihuela porta l'experiència local com a referent a la reunió transnacional a Sacile per a l'intercanvi de bones pràctiquesEscorihuela porta l’experiència local com a referent a la reunió transnacional a Sacile per a l’intercanvi de bones pràctiques
Vila-real Informació
El regidor de Cooperació i Integració, Álvaro Escorihuela, ha participat aquesta setmana a la localitat italiana de Sacile en la cinquena reunió transnacional del projecte europeu MEDES, que lidera Vila-real per a la promoció de la mediació escolar a Europa. La trobada ha servit per a l’intercanvi de bones pràctiques mediadores i avançar en els objectius del programa, finançat pel programa europeu Erasmus+, entre els quals es troben l’elaboració d’un manual de la mediació escolar i un segell de qualitat de les pràctiques mediadores a Europa.
A més de Vila-real i l’Ajuntament de Sacile, en el projecte MEDES participen l’IES Miralcamp, l’Istituto Comprensivo di Sacile, l’associació educativa El Porc Espí i la Cooperativa Itaca. Representants de les entitats implicades han participat en la trobada, en el qual, a més d’afrontar l’organització de l’última fase del projecte, que conclourà el 2018, han pogut compartir les bones pràctiques i experiències que, des de fa ja una dècada, han convertit Vila-real en una de les referències en l’aplicació d’estratègies mediadores per a la prevenció o resolució de conflictes en l’àmbit escolar, educatiu i social. En aquesta línia, els docents i pares del Istituto Comprensivo, així com formadors i educadors, han pogut aprofitar la presència a Sacile de la directora de l’IES Miralcamp, María Ángeles Alba, i del docent i formador en mediació Francisco José Usó, així com representants de l’associació educativa El Porc Espí, per a conéixer les experiències i bones pràctiques en aquest camp.
“Vila-real, amb les experiències pioneres de l’IES Miralcamp, és un dels principals referents en l’aplicació pràctica de la mediació escolar i tot eixe cabal d’experiència el posem a la disposició del projecte europeu per a promoure i afermar una metodologia de la qual ens sentim particularment orgullosos, perquè suposa l’ús de la paraula i l’empatia per a resoldre situacions de conflicte que, en un àmbit com l’educatiu, poden resultar particularment nocives”, assenyala Escorihuela, qui recorda que Vila-real lidera aquest programa europeu. En la reunió, s’ha abordat també la participació dels alumnes en les XI Jornades d’Alumnes Mediadors de l’IES Miralcamp o la pàgina web del projecte.
L’objectiu del projecte MEDES és harmonitzar una nova aproximació metodològica de la mediació escolar que tinga també en compte els resultats de l’anomenada ‘mediació humanística’ italiana, per a crear un procediment innovador aplicable a nivell europeu. Per a aconseguir aquest objectiu, a més de crear un ‘manual d’ús’ de la mediació, que serà presentat i posat a la disposició de la població online quan finalitze el projecte, el programa incideix en la formació d’adults i joves, aquests últims seleccionats entre els estudiants dels dos instituts col·laboradors. Els alumnes es trobaran en una setmana de treball, socialització i experiència comuna a Vila-real el pròxim mes de març; posteriorment, a Sacile, al maig. Aquesta última trobada s’emmarcarà en la conclusió del projecte i presentació dels resultats.
Mentrestant, la taula de coordinació del projecte ha llançat un concurs d’idees entre els alumnes mediadors (formats i en formació) dels dos centres docents participants amb l’objectiu dissenyar el logo que serà utilitzat per a la certificació de qualitat MEDES de les entitats educatives que vulguen aplicar el mètode. Aquest segell de qualitat certificarà, en els pròxims anys, l’estàndard de qualitat de la mediació escolar.
No comments so far.
Be first to leave comment below.