- 4 Octubre, 2018 -
Les inversions han de realitzar-se entre 2018 i 2019 i Obiol indica que enguany s’iniciaran part dels treballsVila-real destina 726.602 euros de l’ajuda de 3,1 milions de l’IVACE per a projectes de reindustrialització i ja ha licitat aquest projecte i els altres tres a Miralcamp, les Voltes i la carretera d’Onda. Les inversions han de realitzar-se entre 2018 i 2019 i Obiol indica que enguany s’iniciaran part dels treballs
Vila-real Informació/S.N.
Vila-real va conèixer en juliol que resultava beneficiària de 3,1 milions d’euros de l’IVACE per a la millora i modernització de quatre zones industrials de la ciutat que corresponien al 97% de la quantia que havia demanat la ciutat en la darrera convocatòria. Aquestes ajudes beneficiaran a les àrees de Miralcamp, amb 906.227 euros, les Voltes, amb 906.820, la carretera d’Onda, amb una inversió de 608.829 euros, i la zona industrial del Molí Nou, 726.602 euros. El regidor de Territori, Emilio Obiol, ha presentat aquest matí el projecte general de les subvencions, que s’hauran d’invertir entre 2018 i 2019, encara que ha mostrat cert dubte, “ja que haurien d’haver eixit en gener i no van eixir fins mig any després, però ficarem tot de la nostra part perquè s’inicien enguany, encara que també les haurà de gestionar el pròxim edil d’Urbanisme”, ha apuntat. Els projectes d’execució de les quatre zones ja s’han licitat i Obiol ha detallat el projecte del Molí Nou, una àrea industrial de l’avinguda de Castelló, en la zona nord de la ciutat vora el riu Millars, i que té la peculiaritat de la convivència industrial i residencial.
El regidor ha recordat el disgust de no aconseguir els fons Edusi i explica que a aquestes ajudes de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial “vam presentar quatre projectes i van ser concedits els tots per valor de 3,148.479,96 euros, amb IVA inclòs, i l’Ajuntament haurà d’aportar 332.580 euros, ja que la subvenció costeja el 97% dels projectes però tenint en compte experiències similars passades, amb renúncies o ajudes que s’han quedat buides, la Generalitat podria asumir-los també, amb la qual cosa es pot considerar una ajuda a fons perdut”. Obiol explica que aquesta línia de subvencions van destinades a la millora, modernització i dotació de les infraestructures i serveis d’aquestes àrees industrials per a potenciar-les i afavorir la implantació de noves indústries que reactiven l’activitat econòmica i milloren la productivitat de les ja existents en la zona.
Àrea Industrial Molí Nou
Aquesta zona industrial té 402.490 metres quadrats i està situada en la zona nord, de manera paral·lela a l’Avinguda Castelló i vora el Riu Millars, és una de les més antigues de la ciutat i compta amb la dualitat que és una zona que tradicionalment ha albergat massets i també habitatges i a partir de 1963 va començar a implantar-se un teixit industrial molt important amb exemples com Muebles i Ballestas.
Les actuacions a realitzar cerquen fomentar la sostenibilitat ambiental, la innovació tecnològica, l’eficiència energètica, la millora la convivència i la seguretat i altres formes de mobilitat no contaminants. L’edil ha destacat la creació de carrils de ciclistes i vianants a la zona que uneixen “la resta de la ciutat amb aquesta part residencial del terme i que travessarà tres àrees principals, l’avinguda Castelló i els carrers Borriol i Encarnació”, indica. Per altra banda, també la reordenació de voreres i la creació de noves i la millora del sanejament. La instal·lació d’una xarxa d’hidrants per a evitar problemes de foc industrial i que garantirà la seguretat del polígon. També es millorarà la informació i senyalització amb la creació panels informatius i croquis. En aquesta línia també destaca la creació d’una web on es detallaran les empreses existents i les possibilitats legals de noves implantacions. S’adequarà l’asfaltat, es renovarà la il·luminació per fer-la més eficient amb la substitució de l’enllumenat tradicional de làmpares de vapor de sodi. Es millorarà el sanejament i s’instal·larà una pantalla vegetal que esmortisca els sorolls i elimine l’impacte visual per tal de separar els usos industrials i residencials, “suposant un exemple que permeta la convivència acceptable i profitosa entre usos”.
També està planificada la millora de la xarxa de pluvials i està en estudi la creació d’una o dues rotondes entre els encreuaments del carrer Riu i el Camí Vell Onda-Castelló i la millora de l’actual rotonda entre l’avinguda de Castelló i el Camí Vell Onda-Castelló, a banda de la futura glorieta del carrer de l’Encarnació, per a la qual ja es va adquirir una casa. L’edil de Territori ha anunciat que ja s’ha licitat el projecte d’execució d’aquestes actuacions i “ja s’han presentat empreses, perquè volem que part dels treballs s’inicien aquest 2018”. Així mateix ha incidit que les actuacions són un repte i permetran una convivència acceptable i profitosa entre les zones residencials i industrials.
Comissió informativa
Obiol ha destacat que “gràcies a la Generalitat, aquest projecte serà possible”, indica, “tot va a estar coordinat per l’Ajuntament i es va a fer en temps, forma i conforme a la llei, al contrari del que ocorria en altres etapes”. L’edil ha fet aquest comentari perquè segons ha contat el PP en comissió informativa va demanar que per a agilitzar l’actuació es licitaren alhora el projecte d’execució i l’obra. “Els tècnics van recomanar que no férem això i és que l’experiència demostra que és el que passa quan l’adjudicatària de l’obra també fa el document de planificació, disseny i pressupostació dels treballs i és una situació que segurament atemptaria contra l’interès general”, ha conclòs.