- 2 Març, 2018 -
Els voluntaris de Protecció Civil aprenen a atendre psicològicament accidents amb múltiples víctimes
Un simulacre d’un siniestre d’autobús ha permès posar en pràctica el servei que es presta als ferits per grups específics i també al propi equip de resposta
Vila-real Informació
El servei municipal de Protecció Civil de Vila-real acaba de finalitzar un curs especialitzat en l’atenció d’accidents amb múltiples víctimes.
Els mòduls impartits han sigut els de ‘Primer suport psicològic i Alteracions psicològiques‘ en l’equip de resposta, que complementen la formació ja rebuda pels membres i voluntaris del cos anteriorment. Entre els conceptes que han après els integrants es troben les habilitats bàsiques en l’àmbit de l’emergència, les fases d’aplicació del primer suport psicològic, com tractar a poblacions específiques –com a estrangers, xiquets, joves, ancians i discapacitats-, quins són els símptomes d’alteracions en els afectats, l’autoprotecció de la salut mental dels intervinents i com minimitzar els efectes de l’estrès abans, durant i després de la intervenció.
“Si en els mòduls anteriors es descrivien les necessitats especials i les qualitats dels intervinents, en aquests ens hem centrat en les víctimes i en els propis intervinents”, explica el responsable del servei municipal, Ismael Solsona.
En aquest sentit, afig que “les habilitats socials en l’àmbit de les emergències se centren en el lideratge, l’empatia, comunicació i equilibri emocional, ja que cal tenir en compte les necessitats de les víctimes i afectats, però també cal saber manejar informació diversa sobre tràmits, estat emocional, mediació, trasllat i rituals, entre uns altres”. Així mateix, tal com indica Solsona, es diferencien els tractaments per trams d’edats i segons les circumstàncies concretes, amb especial atenció al tractament de xiquets i adults, “a causa de les mancances que aquests grups veuen acrescudes en aquestes situacions en les quals s’uneixen els seus propis problemes, amb els de les víctimes que els envolten, per la qual cosa es requereix d’un tractament personalitzat pels voluntaris”.
En l’últim mòdul s’ha tractat la detecció de símptomes que poden indicar el tipus d’ajuda que es precisa, així com el reconeixement dels problemes propis de l’intervinent per part de la resta de voluntaris participants, passant per explicar els factors relacionats amb l’incident, el context de treball i, sobretot, els personals.
“Una vegada finalitzat el curs, s’ha fet un simulacre d’accident d’autobús on han pogut aplicar allò après i on hem vist el grau d’assimilació als voluntaris”, assegura Solsona, qui explica que els participants es van enfrontar a diferents situacions, havent d’atendre a les persones menys greus sense necessitats mèdiques d’urgència i valorant les seqüeles que poden tenir les persones que pateixen aquests accidents, malgrat no tenir danys físics visibles.
Així mateix, el responsable indica que “vam poder veure com es van dividir en grups amb un cap, com van fer la seua presentació als qui havien d’atendre i com es van repartir els efectius entre els afectats i les atencions que es van donar”. “A més, en cada grup havien de tenir personal per a solucionar els problemes individualitzats que cada voluntari aportava del seu afectat, de manera que en tot moment la víctima estava acompanyada, informada i atesa, amb una resposta eficaç a les seues necessitats”, apunta. Pròximament es realitzaran nous simulacres en altres municipis de la zona. “L’objectiu és que les plantilles de diferents municipis puguen comprovar amb quins efectius poden explicar en aquestes situacions i sàpien com desenvolupen el seu suport psicològic”, conclou.
No comments so far.
Be first to leave comment below.