- 18 Desembre, 2018 -
Benlloch ha parlat de fracàs polític. Vila-real declara el seu suport a la Plataforma per la Dignitat del Llaurador a través d’una declaració institucional....Benlloch ha parlat de fracàs polític. Vila-real declara el seu suport a la Plataforma per la Dignitat del Llaurador a través d’una declaració institucional. La sessió ordinària acorda també remetre la sol·licitud d’avaluació ambiental i territorial del Pla de Mobilitat Urbana a la Conselleria de Medi Ambient
Vila-real Informació/S.N.
Vila-real ha celebrat el ple corresponent al mes de desembre, amb una setmana d’antelació per la celebració de les festes nadalenques. La sessió s’endevinava tensa ja per el comunicat enviat ahir pel PSPV explicant perquè anava a votar en contra d’una moció dels seus companys de govern, Compromís, en la qual es proposava retornar la Medalla al Mèrit de Rondônia (Brasil) si es constaten les matances de llauradors i indígenes a mans de la policia i paramilitars. Aquests distanciaments seran cada vegada més patents a mesura que s’apropen les eleccions amb la discòrdia com a element protagonista. La unanimitat tan sols s’ha posat de manifest en dos moments, en la votació de la proposta del PSOE relativa a la sol·licitud al Govern la modificació per a l’autonomia personal i ajuda a la dependència, encara que les acusacions sobre els que es deu a entitats i la gestió de Serveis Socials han eixit a coalició, com és habitual. I per altra banda, en el dia en el qual estan convocades les mobilitzacions en defensa del sector agrícola, Vila-real ha declarat el seu suport a la Plataforma per la Dignitat del Llaurador a través d’una declaració institucional.
En els primers punts, el regidor de Mobilitat, Emilio Obiol, ha donat compte de l’aprovació de remissió de la sol·licitud d’inici del procediment de l’avaluació ambiental i territorial estratègica del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) de Vila-real a la Direcció General de Medi natural i d’Avaluació Ambiental de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural. El punt ha sigut ratificat amb els vots a favor de PSPV i Compromís i les abstencions de Cs i PP, que han criticat la falta de consens i participació per part de l’oposició en la preparació i en les comissions i la tardança en l’engegada del projecte, que va començar en octubre. Domingo Vicent, portaveu de Cs, ha criticat que és un pla que mira més al passat que al futur, ja que inclou solucions per a vianants o ciclistes però exclou nous mitjans de transport. La popular Marisa Mezquita ha lamentat que han perdut subvencions de l’Ivace per no tindre pla de mobilitat urbana a temps i ha criticat la falta d’organització i consens tenint en compte que el pla compromet a la ciutat durant els pròxims dotze anys i ha atribuït la falta de participació a la nova administració electrònica.
Tal com ha explicat el regidor de Territori, Emilio M. Obiol, es tracta de “un pas més” dins dels tràmits que comporta la posada en marxa del PMUS. “El camí es va iniciar a l’octubre i a poc a poc hem redactat el document i hem posat en marxa el servei, complint amb la Llei de Mobilitat de la Generalitat Valenciana del 2011, que obliga als municipis de més de 50.000 habitants a habilitar un PMUS”, indica.
“Estem en el procés i anem avançant en les etapes necessàries per a oferir als ciutadans mitjans de transport que facen compatible l’oci, la cohesió social i que defensen el medi ambient”, afirma, al mateix temps que destaca que “nostre PMUS s’insereix en aquestes consideracions” i recorda que “és pràcticament indispensable tindre un PMUS per a accedir a les successives subvencions en la perspectiva del trànsit o la mobilitat de les administracions públiques”. “L’Ajuntament està treballant per a fer de les polítiques de mobilitat tota una referència”, sentencia.
La moció de Cs perquè el Consistori aprove les modificacions específiques en la normativa sobre planificació urbanística a fi de prohibir l’obertura de les cases d’apostes i jocs en les proximitats de centres escolars, instituts o zones amb alt trànsit de menors” ha sigut desestimada amb els vots en contra del PSPV i els vots a favor de Compromís, Cs i PP. “En la nostra ciutat actualment hi ha dues cases d’aquest tipus prop de col·legis o instituts el que no ajuda precisament a pal·liar una addicció a la qual no s’ha prestat la suficient atenció fins fa ben poc”, ha assenyalat l’edil, qui ha recordat que “les dades són alarmants doncs segons l’Institut Valencià de Ludopatia i Addiccions no tòxiques aquests locals han crescut un 12’5 per cent en 2017 o, tal com informa la Conselleria de Sanitat el 10 per cent dels menors valencians aposten diverses vegades al mes”.
En aquest sentit, el regidor Vicent ha assenyalat que “per açò, amb la finalitat de que aquestes conductes no se seguisquen aguditzant sol·licitem campanyes de conscienciació regulars a pares i menors que podrien desenvolupar-se en els mateixos centres educatius perquè aquests siguen conscients dels riscos que comporta el joc”. Així mateix, l’edil ha afegit que “és necessària la col·laboració dels Cossos i Forces de Seguretat per a inspeccionar el funcionament aquests locals a fi de supervisar el correcte funcionament dels mecanismes d’identificació de jugadors i poder detectar possibles menors d’edat que puguen haver accedit a aquests establiments”.
Finalment, el portaveu ha subratllat que “Internet és una finestra oberta al món i és complicat limitar i fiscalitzar el seu mal ús com és el cas per exemple de les apostes online, no obstant això creiem que com l’administració més propera hem de fer el possible per a tractar d’evitar els riscos que existeixen en la xarxa”. Vicent també ha lloat la tasca de centres com el Lluís Alcanyís
El regidor socialista Emilio Obiol ha criticat que Cs presente mocions a pes i ha instat a la formació a treballar més i millor, ja que el que demana, “ja ho complim perquè no hi ha cap casa d’apostes a menys de 100 metres de centres educatius i l’Ajuntament gestiona un centre que tracta aquestes conductes addictives”.
PSOE, Cs i PP coincideixen: “no hi ha cap problema greu de convivència a Vila-real” i no veuen motiu per a retornar la Medalla al Mèrit de Rondônia
Els punts més tensos del dia s’han viscut de mà de Compromís amb dues mocions que han sigut desestimades pels vots en contra de PSOE, Cs i PP. La primera, amb l’objectiu, d’implementar polítiques per a preservar la convivència, la integració i la diversitat a la societat, ha provocat que la sala s’òmpliga de persones de diversos col·lectius com el gitano, protestant, romanès, el musulmà o el magrebí, a més de la que podria ser la primera regidora trans de Vila-real, Soraya Porta. Santi Cortells ha explicat que “en moments com l’actual especialment es fa més necessari que mai apostar per la diversitat, per la convivència i la integració de tot el món, a través d’unes polítiques actives que fomenten el coneixement i el respecte cap a altres cultures” destaca el sentit de solidaritat dirigit a la preservació de la cultura, tradicions, religió o llengua, així com la voluntat de supervivència de la identitat del grup. “No importa la nacionalitat, sexe, raça o origen ètnic, la religió o les creences, l’existència d’alguna discapacitat, l’edat o orientació sexual o qualsevol altra condició o circumstància personal o social”, assegura i recorda que “fa uns dies celebràvem els 40 anys de la Constitució espanyola, quin millor moment per a destacar que tothom ha de tenir els mateixos drets i la mateixa dignitat i que cap persona pot ser discriminada respecte a una altra”. “La discriminació impedeix el desenvolupament ple del potencial de la persona, mina la confiança en les virtuts de les societats democràtiques i provoca exclusió social”, afirma.
L’objectiu de Compromís és consagrar el dret a l’existència i a la identitat, a la protecció i desenvolupament de la cultura pròpia, així com al seu gaudi i a professar i practicar la seua pròpia religió. A més, es fomenta la participació d’aquests col·lectius en les decisions que s’adopten en qüestions que els afecten, i també en la vida social, econòmica i cultura, a la qual cosa s’afig l’establiment i manteniment de les seues pròpies associacions i l’ús de la seua llengua en privat i en públic. “Tots aquests són drets que es desprenen de la legislació internacional, com la Declaració Universal dels Drets Humans i en la mateixa Constitució espanyola”, apunta Cortells, “Vila-real és una ciutat oberta i algunes d’aquestes mesures ja s’estan portant a la pràctica, però és necessari formalitzar-les i impulsar-les per a facilitar la seua justificació”.
PP, Cs i PSPV han assegurat que sembla que no viuen en el mateix poble dels membres de Compromís, “ja que no ens consta cap problema d’integració”. Domingo Vicent ha assegurat que Vila-real és ja una ciutat acostumada des de mitjans del segle passat a acollir persones nouvingudes i que és exemple de societat acollidora. “No s’impedeix a ningú practicar la seua religió, ni que s’associe ni que participe en cap acte. Mai, més enllà del xoc cultural normal, m’ha arribat cap problema com a advocat. “És un problema real i present en la vida quotidiana dels veïns de Vila-real? No. Només busquen autoproclamar-se com els més integradors. No diuen quin dia festiu voldrien intercanviar, a més que l’aprenentatge de les seues llengües maternes està mès que garantit amb els viatges que realitzen als seus països d’origen. No crec que vostés, que tenen en mans la Regidoria de Participació Ciutadana, li hagén donat l’esquena a cap col·lectiu i tampoc pel que fa a les Tradicions. I a més, en la seua moció no apareixen altres minories com la xinesa, la pakistanesa o la anglesa o, o és que només pensen en aquells que els serveixen per a penjar-se l’etiqueta de progrés?, es nota que queden pocs mesos abans de les eleccions”.
El portaveu del PP, Héctor Folgado, ha indicat que Compromís sembla que ha pres el discurs populista d’altres partits. “M’agradaria dir als presents que afortunadament hui dia a Vila-real la diversitat es respecta i no està en joc, com ha volgut fer creure la formació”. “Xoca escoltar a Compromís dir que aquestes minories tenen dret a aprendre la seua llengua, quan la justícia els ha condemnat per discriminar el castellà en les aules de la Comunitat. Són el mateixos que demanen que es penjen banderes dels respectius països i col·lectius al balcó de l’Ajuntament, quan han dit que l’exaltació patriòtica de la bandera espanyola està de més a Vila-real. A mi em donaria vergonya. Parlen de respecte a les religions, per descomptat que sí, però allà on governen de la mà del PSOE, enderroquen creus, com han fet en la Vall d’Uixó i com segur faran en Vila-real a la plaça de l’Àngel. Vostés parlen de respecte perquè es despenalitze l’insult a les creences, perquè volen que insultar-nos els isca gratis. M’agradaria que la frase ‘em cague en Déu i en la Creu’, dita per dirigents de Compromís, els presents les traslladaren a les seues religions, perquè veuen el respecte que demana Compromís. No me’ls crec i segurament molts dels que hi ha asseguts hui ací, tampoc”. “I per últim, voldria demanar-los que parlaren amb valentia de l’alternança en els festius. Van aprovar en comissió que els festius a Vila-real foren sant Pasqual i el segon dia de Nadal, perquè no han obert la boca en defensa de tots aquests col·lectius? Eixe era el moment. L’únic que han fet en aquest huit anys és acorralar a la religió catòlica”. A Vila-real tenim sant Pasqual, Setmana Santa i la mare de Déu de Gràcia, Compromís quina vol eliminar i per quina la volen substituir?
I per últim , l’alcalde José Benlloch, ha reprovat molt durament a la formació nacionalista. “Hui és un dia dels mesos trists que ve viscut com a alcalde per un fracàs col·lectiu que no podria advertir mai en la vida. Jo vaig signar un acord amb Compromís i en cap dels vint punts s’esmentava cap tema semblant al que hui presenten, mai en tres anys i mig han dit res i hui es planteja una moció que no té cap ni peus des del punt de vista d’execució, ja que contra el discurs de Santi Cortells no tinc res a dir, ja que, qui està en contra dels drets humans i el respecte? Realment existeix un problema de convivència a la ciutat? Esperava alguna iniciativa com una taula de diàleg com han fet altres ciutats. Però si fins a la data el responsable màxim, que és el regidor Cortells, no ha dit res d’això, què podem fer? Parlen de preservar. Està en perill la convivència als ciutadans i el respecte a les minories? De veritat Compromís ha reflexionat sobre això i s’ho creu? Ara sembla que després de set anys i mig, la convivència és una prioritat, quan amb les àrees de Joventut, Participació Ciutadana i Tradicions en les seues mans, no han dit res mai abans. Han celebrat el 500 aniversari de la reforma protestant amb el suport municipal i hem col·laborat amb la comunitat musulmana en la festa de fi de Ramadà. Hi ha una norma per a penjar banderes, que és la unanimitat, però Compromís mai ha proposat penjar la de cap col·lectiu. No sabia que hi havia un problema de convivència i pensava que els regidors en els quals he delegat unes funcions, les complien. S’ha plantejat a sis mesos de les eleccions una proposta així en un moment polític molt delicat. Possiblement estan distorsionant una realitat amb els seus propis complexes. No entenc que ha passat en aquest poble que l’alcalde no sàpiga o sembla algú s’ha inventat algun problema de convivència a sis mesos de les eleccions”.
A més, “s’insta a l’Estat i a l’Ajuntament, i per què no al Consell, on Compromís ostenta les àrees més importants en aquests temes. Perquè està la Regidoria de Normalització? Només per a garantir el valencià? A mi no m’han plantejat cap demanda d’aquest tipus. Nosaltres acudim als actes que són municipals, a la resta que ens conviden, participem com una persona més. L’Ajuntament històricament ha organitzat actes com Santa Cecília, Setmana Santa o sant Pasqual perquè formen part de la nostra història, tradició i cultura i que ens identifiquen i hem de mantenir-les. Està plantejant que es deixen de celebrar aquestes festivitats? Diguen-ho amb claredat perquè la gent ha de saber què vota. No hi ha cap problema a Vila-real, continuaré defenent la nostra identitat i sense això no podem ser integradors i estic segur que els presents ho entenen. Hi ha moltíssims òrgans per a plantejar aquests assumptes i mai se’ns ha traslladat res i amb una actitud totalment irresponsable s’està mobilitzant a certs col·lectius. El 12% de la població de Vila-real és estrangera però vila-realenca i viu tranquil·lament en aquest poble. La convivència està 100% garantida a la ciutat i si no ho està, la porta del meu despatx està oberta a tot el món”, ha sentenciat. El regidor de Compromís ha demanat la paraula i l’alcalde no se l’ha donada.
La següent proposta, demanant la devolució de la Medalla al Mèrit Governador Jorge Teixeira d’Oliveira a l’Estat de Rondônia (Brasil), com a mostra de rebuig a una situació incompatible amb els estàndards democràtics i la defensa dels drets humans existents a l’Estat espanyol. La proposta ve motivada després de conèixer-se en els últims temps nombroses violacions dels drets humans i matances presumptament perpetrades per la policia de Rondônia i grups paramilitars integrats pels seus agents, que han posat fi a la vida de centenars de llauradors i indígenes, motivades pels conflictes agraris que es registren a la zona, de gran riquesa vegetal i tropical.
El portaveu adjunt de Compromís per Vila-real, Josep Pasqual Sancho ha explicat el contingut de la moció i ha proposat sol·licitar per escrit al Poder Executiu de l’Estat brasiler informació sobre les violacions als drets humans que hagen pogut cometre agents de la Policia de Rondônia al llarg de l’última dècada en l’àmbit agrari i forestal. Una vegada rebuda la informació, planteja analitzar si convé la devolució de la medalla com a mostra de rebuig a una situació “incompatible amb els nostres estàndards democràtics i la defensa dels drets humans”. A més, anima a fer una profunda anàlisi política dels efectes que ha pogut tenir la mediació a l’hora de blanquejar les males praxis dels cossos policials amb els quals ha treballat l’Ajuntament per a reformular, si és necessari, aquesta metodologia, així com traslladar aquest acord a la Comissão da Terra do Brasil una vegada es dispose dels pertinents informes tècnics.
En la sala estava present també la inspectora i responsable de la Unitat de Mediació Policial de Vila-real, Rosana Gallardo. El portaveu socialista, Javier Serralvo, han demanat que retiren. “El ridícul no se pot fer més en un dia. Estan acusant a la unitat de Mediació Policial de blanquejar la situació en la regió. Estan actuant amb molta irresponsabilitat i estan fent molt de mal. Han posat en crisis totes aquestes institucions com la Policia Local i la Unitat de Mediació que són requerides pels seus protocols per magistrats de Castelló i Vila-real”. Domingo Vicent ha criticat que sembla que s’acaben d’assabentar de la situació a la regió i a altres zones de Brasil. Per la seua banda, el regidor del PP, Alejo Font de Mora, els ha acusat de populistes i de ser demagògics i denuncia que no hàgen preseguntat a la Regidoria si tenien algun dubte. “Segur que han consultat les mateixes fonts que els antivacunes”, ha ironitzat.
La proposta del PP al ple perquè que s’estudie la conveniència que la ciutat de Vila-real s’adherisca a la xarxa mundial de ciutats amigables amb les persones majors ha sigut aprovada per unanimitat.
Es tracta d’una iniciativa de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i que té com a objectiu adaptar el procés d’urbanització de les ciutats al fet de l’envelliment de la població, eliminant així les barreres arquitectòniques i creant ciutats amables amb les necessitats dels més majors.
A Espanya, a més, l’IMSERSO forma part també d’aquesta iniciativa que hui la regidora del PP, Dora Llop, ha explicat com “un avanç social important i que facilitaria a Vila-real tindre una major sensibilitat amb les necessitats futures”.
“Un dels elements que singularitzen el treball en la Xarxa de Ciutats Amigables amb les persones majors és l’ús d’instruments que afavoreixen la participació de les persones majors en el plantejament d’aquest nou model de ciutat, convertint als majors en promotors del canvi i en experts a l’hora de definir les seues necessitats i com atendre-la”, explica Llop.
A més d’estudiar la conveniència d’adherir-se a aquesta xarxa, la proposta demana desenvolupar en aquest marc una anàlisi de les condicions d’adaptabilitat de Vila-real a les necessitats presents i futures de la ciutadania major i un pla d’acció que permeta afrontar els reptes que planteja l’envelliment de la població, millorant la qualitat de vida, no solament de les persones majors, sinó de tota la ciutadania.
I l’altra proposta del PP, sobre la pujada de l’impost del diesel al Govern d’Espanya ha sigut aprovada amb els vots a favor de Cs i PP i les abstencions de PSPV i Compromís.
I per últim, rots els grups polítics amb representació municipal s’han unit per a declarar el seu suport a la Plataforma per la Dignitat del Llaurador a través d’una declaració institucional.
La iniciativa va sorgir en el Consell Agrari del passat 11 de desembre, en el qual es va acordar traslladar al Ple el manifest de la Plataforma, formada per 14 ajuntaments de la província de Castelló, així com la Unió de Llauradors i Ramaders, FEPAC-ASAJA, el Grup Intercoop dels Cooperatives Agrícoles de la Província de Castelló, l’Associació Local de Llauradors de Nules, el Sindicat Central d’Aigües del Riu Millars, l’Associació de Pous de Reg de la Província de Castelló i la Universitat Jaume I.
L’objectiu d’aquestes entitats és impulsar una mobilització conjunta en suport dels interessos de la citricultura de la província i de tota la Comunitat, al mateix temps que exigeixen la modificació de l’acord de l’Associació Econòmica signat per la Unió Europea i sis països de la Comunitat de Països d’Àfrica Meridional, entre ells Sud-àfrica, “que contempla una reducció progressiva fins a la desaparició dels aranzels aplicables a les taronges importades en un període en el qual els camps valencians estan en plena campanya de comercialització i, en defecte d’això, que s’aplique la clàusula de salvaguarda, motivada per la caiguda generalitzada dels preus de les nostres taronges, que preveu el tractament comercial per a protegir el futur del nostre camp”.
El document també sol·licita reforçar les mesures de defensa fitosanitària dels cítrics europeus per a augmentar la seguretat de les plantacions citrícoles comunitàries i exigir les màximes cauteles i controls als productes importats des de països amb plagues de quarantena, independentment del lloc d’entrada a la Unió Europea, i minimitzar amb això el risc de contagi de plagues o malalties.
A més, s’exigeix la defensa de les normes establides en la Llei 12/2013, de 2 d’agost, de mesures per a millorar el funcionament de la cadena alimentària, garantint els drets dels productors agraris davant la distribució, entre altres.
No comments so far.
Be first to leave comment below.