- 15 Setembre, 2017 -
Benlloch ha assegurat que es buscaran “fórmules mixtes” per a assumir els abonaments i que l’administració no arribe a la “quiebra”L’administració actualment compta amb un risc real de prop de 50 milions d’euros, que fan referència a la quantia total dels conflictes urbanístics en marxa “de l’epoca del Govern del Partit Popular”. De moment, quatre hauran de pagar-se immediatament als expropiats. Benlloch ha assegurat que es buscaran “fórmules mixtes” per a assumir els abonaments i que l’administració no arribe a la “quiebra”
Vila-real Informació/Soumaia Nejjar
En els últims dies l’interventor de l’Ajuntament de Vila-real ha enviat un informe al Ministeri d’Hisenda amb unes dades que estan fent trontollant-se l’administració local i és que aquesta actualment compta amb un risc real de més de 50 milions d’euros, que fan referència a la quantia total dels conflictes urbanístics en marxa “de l’època del Govern del Partit Popular”, com ha explicat l’alcalde, José Benlloch, aquest matí davant els mitjans. Aquest mig centenar de milions inclou 20 reclamacions judicials i 31 expedients en el jurat d’Expropiació de Castelló. De les reclamacions, hi ha 12 que han sigut resoltes de manera ferma en favor dels propietaris que van ser expropiats en el seu dia però tenint en compte els valors actuals de mercat i la no xifra exigida per ells, donant d’aquesta manera la raó a l’Ajuntament de Vila-real, per tant s’ha passat de dotze milions a quatre. Els veïns i societats exigeixen el pagament immediat i “per poder fer front a aquesta situació, i les que vindran, Benlloch anuncia que s’està treballant en solucions mixtes que permeten pagar als propietaris part en diners i part en drets urbanístics, per tal d’evitar la la ‘quiebra’ de la ciutat per culpa de l’urbanisme del PP i que estan fent peligrar projectes en marxa molt importants per al desenvolupament de la ciutat”, valora l’alcalde.
El risc de l’administració local de 51 milions, que figura en l’informe remés per la Intervenció municipal al Govern, correspon tant a les reclamacions de propietaris que han acudit als jutjats per a defensar els
seus drets, valorades en 20 milions, com als expedients que han arribat al jurat d’expropiació de Castelló, que ascendeixen a 31.852.125 euros d’espais, solars, jardins com el de Jaume I o el del Pilar, parcs com el de Botànic Calduch i col·legis com el José Soriano. D’aquesta quantitat, un total de 12 milions corresponen a 12 reclamacions de propietaris que els tècnics municipals van rebaixar a 4 milions, després de valorar els terrenys, com demanava l’Ajuntament, tenint en compte que “un euro de hui dia no val el mateix del que suposava fa sis anys”, tal com ha assegurat Benlloch. “Eixos quatre milions no són discutibles, tot i que els propietaris encara podrien recórrer als jutjats”, agrega l’alcalde, qui adverteix que molts dels afectats estan reclamant ja el pagament immediat. “Els 19 milions restants aniran resolent-se, però, si apliquem el mateix criteri que en aquests casos, calculem que podem arribar a la xifra de 12 milions d’euros ferms en resolucions del jurat d’expropiació”, adverteix.
L’alcalde ha destacat que “a pesar d’haver assumit 30 milions en herència del PP, del préstec de 20 milions que va subscriure –però no va pagar- l’últim executiu popular, hem aconseguit reduir l’endeutament del 75% que vam trobar en 2011 al 50,3% actual. El govern popular va basar el seu model de ciutat en l’especulació i volia fer de Vila-real una ciutat de 200.000 habitants ‘oblidant’ que amb l’espai físic que tenia era impossible. Vam assumir que havíem de pagar el deute però amb un equilibri, és a dir, al mateix temps que es promovia el creixement, se seguia donant resposta a les necessitats i s’apostava per la innovació. Per tant, hem de fer tot el que estiga en la nostra mà per a no tornar a l’endeutament límit fixat pel Govern per a poder seguir beneficiant-nos de programes de la Generalitat i altres administracions, i aquestes resolucions els allunyen de Vila-real, hipotequen el futur de la ciutat i provoquen la fallida d’aquest Ajuntament, l’únic de la zona que té aquest problema”.
Benlloch espera poder cercar solucions mixtes, de manera que part d’aquest deute puga saldar-se en part amb diners i l’altra en drets urbanístics en espais que regeneren, perquè fer front a eixos 51 milions d’euros portarien l’administració a una situació de col·lapse. “Però per a poder asseure’ns a negociar primer hem de comptar amb l’instrument urbanístic que ens permeta arribar a acords amb els propietaris. Estem treballant per a fer-ho possible i garantir el model de ciutat d’oportunitats i per a les persones, que avança i paga el que deu però sense deixar de mirar mai al futur. Per tant, la solució no és un nou Pla General d’Ordenació Urbanística, com clama el PP, ja que no es pot donar dret de construcció sense tindre espai, sinó un Pla Regeneració Urbanística que compte amb els informes favorables i és el que estem esperant del Govern valencià, però mentre, anem a estudiar la situació a fons per a respondre als propietaris amb una fórmula que garantisca que Vila-real continue sent viable i amb serveis per a la seua ciutadania”, conclou Benlloch.