- 30 Maig, 2017 -
Es van aprovar sis propostes i una es va desestimar, l’única presentada pel PPVila-real Informació/Soumaia Nejjar
Tot feia presagiar aquest matí quan Javier Serralvo i Xavi Ochando han anunciat la moció d’urgència per a reprovar al president de la Diputació, Javier Moliner, que el ple ordinari d’avui seria mogut i és que encara que habitualment els esments a les institucions provincials, regionals i estatals són l’excusa perfecta per a llançar-se acusacions i atacar-se avui hi ha hagut motiu. A més, altre punt que ha caracteritzat la sessió d’avui és una alta afluència de públic, molt d’ells, de grups com la PAH, ‘Las sillas del hambre’, persones contràries al tractat TTIP. Pel que fa als temes tractats, la majoria han donat de si encreuaments de paraules i pujades de to, per tant pot dir-se que ha sigut un ple molt intens, amb sis propostes aprovades i una desestimada, l’única presentada pel PP.
Els punts ordinaris del dia com són l’aprovació actes anteriors, una dació de compte de resolucions de l’alcaldia i extracte de les actes de les Juntes i de Govern Local celebrades des de l’última sessió plenària ordinària i una proposta de revisió de preus del contracte de serveis de neteja dels edificis, immobles i dependències municipals han sigut ràpidament resolts. I s’ha passat al punt 4, que feia referència a la modificació de l’Ordenança Fiscal Reguladora de la taxa per prestació de serveis al Cementeri Municipal, que a priori no pareixia un assumpte molt controvertit però que ha servit per a qüestionar tant d’una part com l’altra la gestió realitzada.
Tal com va informar Vila-real Informació el divendres, el pressupost municipal d’enguany inclou com una de les principals inversions per a 2017 el projecte de millora i ampliació de l’espai del recinte, amb una dotació de 410.000 euros. L’àrea de Territori té ja enllestit el projecte, que es licitarà en les pròximes setmanes i que permetrà disposar de més espai en el cementeri del camí de l’Ermita, garantint el servei municipal durant els pròxims anys. A més de les obres d’adequació i construcció de nínxols, el departament municipal de Cementeri ha treballat en els últims anys en iniciatives per a l’alliberament d’espai i el foment de diferents tipus d’inhumacions, com els panteons verticals o ossaris, per tal d’allargar la vida útil del cementeri.
Rosario Royo ha explicat en aquest sentit que quan van arribar al poder en 2011 “vam trobar un cementeri en penoses condicions, en el qual van haver de treballar i que avui dia és un servei bàsic i prioritari per a l’Ajuntament i és per això que el 30% del pressupost per a inversions del present exercici va dirigit a aquest espai amb l’objectiu principal d’allargar la vida útil del cementeri en benefici del poble Hem tractat de cercar noves formes d’enterrar als nostres éssers volguts com són els ossaris amb un cost mínim per a la ciutadania”, ha explicat la regidora de Cementeri, qui també ha fet referència al terreny en la zona de Miralcamp que va adquirir el PP per un milió d’euros i que està inutilitzat.
El portaveu popular, Héctor Folgado, s’ha remés al PGOU aprovat en el 92 per l’equip de govern en el qual estava Francisco Valverde i ha indicat que el campsant ubicat a Miralcamp va ser projectat en aquesta etapa. També ha acusat l’edil Royo de fer un ús polític del recinte de l’Ermita i ha manifestat que es tracta d’una falta de respecte. “Vosté ha dit que van trobar el cementeri pràcticament en ruïnes quan es va invertir un milió i mig d’euros i la regidora de l’àrea de l’última legislatura popular va treballar molt en la seua millora i dignificació”, ha lamentat. Folgado també ha criticat que aquest nou servei que augmentarà la taxa de cementeris. “Demanen que les taxes tornen al punt en el qual estaven en 2011”, ha afegit.
L’alcalde José Benlloch ha acusat el portaveu popular de confondre als veïns, ja que el que s’està aprovant és un servei nou, no una pujada de taxes. A més ha incidit en el fet que el PGOU no era un document inamovible ni definitiu i que si hagueren tingut la voluntat, podrien haver’l modificat però no ho van fer i el cementeri no es va tocar en 16 anys però sí que van creure necessari dedicar un milió d’euros del Pla Zapatero per a asfaltar el solar de Miralcamp, sense cap accés i aïllat. Benlloch ha assenyalat que els esforços que s’estan destinant el cementeri estan motivats per la insuficiència d’espai perquè la normativa diu que ha de mantenir-se un marge de 15 anys i el de l’Ermita es situa en els cinc per tant es tracta d’una situació límit. El portaveu de Compromís en el ple d’avui, Xavi Ochando, ha instat a tots els partits a votar a favor en un exercici de responsabilitat.
Les acusacions per la falta de tacte en el tractament d’aquest assumpte ha continuat en les dues parts i la moció s’ha aprovat amb vot a favor de tots els grups a excepció del PP, que s’ha abstingut.
El següent punt del dia ha sigut moció del Grup Ciutadans per a la millora del manteniment dels badens que sorprenentment ha sigut acceptada per tots a excepció del PP, que s’ha mantingut al marge. Però no tot han sigut bones notícies per a la formació taronja, ja que no han pogut evitar algun rapapols per part de Compromís.
Domingo Vicent ha subratllat que es tracta d’una moció constructiva i que alguns badens provoquen molèsties a conductors i vianants i poden fins i tot ser perillosos. Ha afegit que el problema pot residir en els dissenys dels badens i també pel fet que no existeix una regulació específica. A més el portaveu ha expressat que el manteniment és insuficient, ja que molts d’ells presenten estan en mal estat per les pluges i el pas de vehicles pesats, com és el cas del que hi ha a l’Avinguda del Cedre. Així mateix Vicent ha demanat a l’equip de govern que elabore un informe amb l’estat de cada un d’ells o que es comprometa a reparar-los.
Per la seua banda la regidora popular Marisa Mezquita ha explicat el perquè de la seua abstenció i és que a Vila-real no hi ha cap baden que estiga fora de la legalitat, segons els han informat els tècnics municipals, per tant el que es demana “ja s’està complint.
Per la seua banda, la regidora de Participació Ciutadana, Gemma Gil, ha fet un toc d’atenció a Cs. “Aquesta moció que estan elevant es troba recollida en els punts 15 i 25 dels pressupostos participatius per tant, si hagueren parlat amb els responsables de les àrees de Serveis Socials i Seguretat Ciutadana sabrien que és un tema que estan en vies de ser resolt sabrien com van aquests temes”, ha especificat. Gil també ha explicat que s’està actuant per parts i que s’estan adaptant els passos en diversos carrers de la ciutat.
Javier Serralvo per la seua part ha valorat la “bona voluntat de la moció a pesar de ser oportunista”. Ha enumerat les millores que s’estan realitzant en el nucli urbà i també en travessies com la que passa per davant dels jutjats.
Després hi ha arribat el torn de la moció de Compromís de rebuig al CETA que ha sigut aprovada pels dos grups de l’equip de govern amb una esmena aportada pel PSPV que ha sigut acceptada. PP i Cs s’han posicionat en contra. Domingo Vicent ha manifestat que el CETA se sustenta en la llibertat de comerç el que suposa una millora permanent. Ha criticat que sempre es pose en dubte el liberalisme i assegura que el CETA no suposarà una privatització dels serveis públics. “Posicionar-se en contra suposa tornar a l’Autarquia, al segle XIX. Així mateix s’ha de tenir en compte que Vila-real és un poble industrial que sobreviu pel taulell i aquest tractat tindrà un efecte molt positiu per a les seues exportacions”, ha assegurat.
Jaume Llorens, del PP, també s’ha mostrat crític amb el rebuig amb el CETA. “Reiterarem les vegades que faça falta el tractat. No diem que no pot ser millorable però obri un nou mercat i pot ser molt beneficiós, així que no entenem com es poden quedar tan amples dient que Vila-real és una ciutat contrària al CETA, ja que en contra del futur de la ciutat.
Per la seua banda, l’alcalde ha detallat que el grup socialista ha fet una reflexió profunda del tema i que aquest rebuig suposa més que res una declaració d’intencions, ja que “no tenim poder ni per a aprovar-lo ni anul·lar-ho però entenem i ens identifiquem amb el cabreig social que provoca la falta transparència i l’obscurantisme amb el qual s’està gestionant el tema. No anem a recolzar un model europeu que només defèn els interessos dels poderosos. Els missatges de vendre i exportar a pesar de tot són perillosos, i no hem de copiar ni el model d’EUA ni el de Canadà. És un tractat que no ens representa i del que comptem amb molt poca informació”, ha declarat Benlloch.
Folgado ha criticat la postura del partit socialista i l’ha exemplificada amb la frase ‘Estos son mis principios y si no les gusta tengo otros’. “Avui ha canviat el seu discurs pel públic assistent a la sala de plens i sembla que tocava ser anticapitalista”, ha apuntat el portaveu popular.
El seté punt del dia és un dels quals més de si ha donat encara que no ha sigut aprovat. Es tracta de la moció del Grup Popular per eliminar la presència de polítics en les Meses de Contractació.
Héctor Folgado ha destacat que aquest canvi permetrà dotar de més transparència les contractacions públiques i que suposarà un pas per a acabar amb la corrupció i ha afegit que també seria òptim que es pogueren retransmetre per streaming. “Hi ha companys del PSOE en altres punts del país que sí que tenen aquesta voluntat i ho estan realitzant”. I clar, ha sigut esmentar la corrupció i tots els partits l’han atacat per ahí i és que sembla que la moció del PP s’ha tornat en la seua contra.
Sabina Escrig ha afirmat que tenen molt d’interés a ficar fora als polítics de les meses de contractació i ha preguntat a Folgado si ell alguna vegada li ha dit al tècnic quina empresa ha de ser l’adjudicatària. “Nosaltres ja som transparents i tota la informació pertinent al procés, le bases i la resolució es pot trobar en la pàgina de l’Ajuntament. I per robar no fa falta estar en un despatx, ja que, Rafael Blasco està en la presó per robar 1,8 a les persones més pobres del planeta. Els veïns de Vila-real hauran de valorar com realitzem la gestió dins de dos anys”. El PP ha respost que els esforços que fan per a negar-se a aquesta moció fac¡n que pensar i que no sap quin és el problema que tenen amb què els veïns coneguen en què es gasten els diners. “Tenen un interés especial en estar en les taules de contractació”, ha comentat.
Escrig ha continuat dient que no s’ha d’apartar als polítics de seues tasques que a ciutadania els ha encomanat i que les meses de negociació estan formades per cinc tècnics i dos polítics, per tant les decisions estan acreditades pel treball dels funcionaris.
A partir d’ací s’ha desencadenat tot un cúmul s’acusacions entre les parts que han continuat en la línia de prendre decisions des de la responsabilitat sense fer un referèndum a cada pas. Benlloch també ha entrat al drap i ell i Héctor Folgado s’han encarat, el que ha sigut un dels moments més intensos de la sessió. El popular els ha acusat de ridiculitzar una proposta constructiva i d’estar fent un circ i José Benlloch ha dit que és una proposta demagògica que no vol recolzar, ja que no va en la seua línia.
Per si eren pocs, Cs els ha acusat de copiar-los la idea i que ells ja la van presentar en 2015 a la Diputació i Ochando els ha tirat en cara que no s’esforcen en fer autocritica quan són els campions de la corrupció. “No tots som com vostés i des que governem, no tan sols treballen Piaf i Lubasa en els projectes municipals, sobretot ho fan les empreses locals”.
Pel que a l’última moció, del Grup Socialista demanant la conclusió del Corredor Mediterrani i les infraestructures deficitàries a la Província de Castelló, s’han presentat dues esmeres que han sigut acceptades. Una de Cs en la que demanava una modificació que ha sigut ampliada i altra de Compromís per a incloure el pas soterrani de l’estació.
Álvaro Escorihuela ha recordat que fa 25 anys del primer AVE i que “la nostra província segueix patint la infrafinanciació del Govern. A més, les obres de l’AVE, si és que arriba algun dia, han impactat molt greument en el servei de rodalies, per tant demanem la conclusió de totes les infraestructures deficitàries de la Comunitat
Cs a pesar de votar a favor i ha assenyalat que es tracta d’un llavat de cara després dels roïns resultats de Susana Díez a Vila-real. Així, també ha demanat que una les peticions, que és l’alliberament de l’AP-7, es realitze quan s’acabe el contracte en 2019 per així evitar la multa. Per la seua banda, Alejo Font de Mora, del PP, ha assegurat que el Govern alliberarà l’AP7 quan finalitze l’obra del corredor mediterrani i en la mateixa línia que Cs, ha destacat que “Susana Díez no ha defensat aquesta infraestructura y per això estan realitzant aquest gest ara. A més, pel que hem comprovat no hi ha cap menció a l’estació Intermodal”.
Ochando ha explicat que ells han portat al ple fins a tres vegades aquesta proposta i que des de fa dècades continuen amb les mateixes reivindicacions. “A pesar que alguns ens han anomenat ‘izquierda inútil’ i altres s’han gastat un milionada en obres sense cap sentit, nosaltres almenys som coherents i altres s’han gastat una millonada votem a Madrid el que votem a Vila-real. Les xifres parlen per si soles, estem a la cua per a Rajoy amb 119 euros per habitant del País Valencià i zero euros en inversions totalment necessàries a Vila-real. Estem farts de pagar i callar i per això exigim un tracte just”, ha conclòs.
I han arribat als assumptes d’urgència on s’ha portat a votació a la reprovació a Javier Moliner per les seues paraules responsabilitzant a Benlloch en el ple de la Diputació de la resolució desfavorable en la segona convocatòria dels EDUSI. Cs s’ha abstingut i el PP ha dit que no. Després que Serralvo expliqués el perquè de la moció, Folgado ha pres la paraula i ha acusat Benlloch de falta de valentia per no parlar ell de la situació. “Primer van dir que es tractava d’una conspiració interplanetària i ara li tiren la culpa al president de la Diputació. Vosté és un hooligan de la política”.
També ha criticat que l’alcalde ‘té la pell molt fina’ però no té problema en criticar i fins i tot “faltar el respecte”.
A partir d’ací s’hi han succeït acusacions, critiques i atacs en els quals ha pujat el to i que han fet allargar el ple més del necessari. L’alcalde ha assegurat que tot el procés ha sigut de jutjat de guàrdia i que és impensable que Vila-real haja sigut l’única ciutat de més de 20.000 habitants a la que no li han donat els fons. “Jo esperava una telefonada del president de la Diputació, havia parlat la setmana abans fins a tres vegades i eixe dia no em va cridar per a oferir suport a la ciutat. L’únic que em va dir és que no era la persona adequada per a donar lliçons i crec que Moliner, que havia pres una senda més correcta ha rebut un toc d’atenció per part de la part més dura i antiga del PP”, ha conclòs José Benlloch.
Per últim, pel que fa als precs i preguntes, s’han presentat dues. Cs ha plantejat la sentència de la plusvàlua i Sabina Escrig ha explicat que els veïns que hagen sofrit pèrdues, poden presentar la documentació en l’Ajuntament i s’estudiarà per a fer les devolucions en el cas que procedisca. L’altre prec ha sigut en referència a la suspensió del Decret del Plurilingüisme. Mónica Mañas ha indicat que la sentència avui dia està recorreguda i que de moment tot continua iguals als col·legis de Vila-real.
No comments so far.
Be first to leave comment below.